Borna Matić u rubrici Promet i vozila od

Što s ekološkog i ekonomskog aspekta mislite o električnom autu koji se puni iz dizel agregata (smješten u gepeku ili na krovu) koji pak za gorivo koristi biodizel? Jel bi to funkcioniralo ili ne?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+2 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od
To je nešto poput - dizel,elektro lokomotive gdje kao ,,čistu,,energiju dobijaš a na početku lanca, si istu zagadio,dolazeći do iste.Pristalica sam,jednog druge,,metode,,punjenja baterija elektro automobila - gdje je moguć i obratni-redoslijed,gdje iz auto-baterije koristiš višak.
Za, one koji su upućeni u temu,shvatiti će na brzinu.Jedan grad ,,dnevno,, treba xx-megavata,dok je po noići potreba za istom je smanjena,da se elektro vozila po noći pune u javnim garažama - parking mjestima.Kolićina proizvodnje je u principu-konstantna,za razliku od potrošnje.Navedenom metodom,za 6.h,punjenja imate punu bateriju,za dnevnu upotrebe.
–3 glasa
Klara Vodanović od

Električna vozila imaju mnogo prednosti u odnosu na obična auta. Ono što je najvažnije za nas i naš okoliš je to što nemaju emisiju ispušnih plinova. S obzirom na to da električni automobil nema motor ne treba mu ni ulje što znači da nemate brige sa zamjenom ulja, no uvođenjem agregata na biodizel, stvari bi se zakomplicirale. 

Iako električni automobili koji se pune iz dizel agregata koji koristi biodizel kao gorivo imaju potencijal da budu ekološki i ekonomski povoljniji od automobila na benzin ili dizel, ekološki gledano, biodizel je obnovljivi izvor energije i ima manji utjecaj na okoliš u usporedbi sa konvencionalnim dizelom ili benzinom. Biodizel se proizvodi od biljnih ulja ili masti, što znači da se ne iscrpljuju fosilni izvori energije. Također, emisije štetnih plinova su manje u usporedbi s konvencionalnim dizelom.

S ekonomskog aspekta, korištenje biodizela kao goriva za dizel agregat može biti povoljnije od korištenja konvencionalnog dizela. Biodizel je obično jeftiniji od konvencionalnog dizela, što može smanjiti troškove vožnje. Međutim, potrebno je uzeti u obzir i troškove proizvodnje biodizela i dizel agregata, koji mogu biti visoki.

Međutim, postoji i nekoliko problema u implementaciji ovakvog sistema. Prvo, proizvodnja biodizela zahtijeva velike količine zemlje i vode, što bi moglo biti problematično u nekim područjima. Drugo, proizvodnja biodizela može dovesti do degradacije okoliša, ako se koriste neodrživi metodi proizvodnje, kao što je sječa šuma.

U svakom slučaju, potrebno je napraviti detaljne analize i istraživanja kako bi se utvrdilo je li ovakav sistem ekonomski i ekološki isplativ te koliko je sigurno i učinkovito.

Slična pitanja

2 odgovora 313 👀
2 odgovora 233 👀
1 odgovor 330 👀
2 odgovora 1.1k 👀
1 odgovor 536 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.6k komentara

1.6k korisnika

...