149 pregleda
Monika Kiris u rubrici Internet od Monika Kiris
promjena rubrike od Znatko

Kakvo je stanje s državnim kibernetičkim napadima u svijetu tijekom 2022. godine?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+11 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Redakcija

Microsoft Digital Defense Report: državni kibernetički napadi postaju sve drskiji kako autoritativni vođe jačaju agresiju

Tijekom protekle godine, Microsoft je uočio da je broj kibernetičkih napada koji ciljaju kritičnu infrastrukturu skočio sa 20% na 40% udjela u svim državnim napadima

Microsoft je objavio svoj treći godišnji Microsoft Digital Defense izvještaj putem Microsoft blog posta. Izvještaj obuhvaća aktivnosti koje su primijećene u razdoblju između srpnja 2021. i lipnja 2022, ističući nove trendove na području kibernetičkog kriminala, rastuće prijetnje od strane država te operacije „kibernetičkog utjecaja“. Pruža uvide usmjerene ka informiranim raspravama između širokog spektra dionika na području kibernetičke sigurnosni, kako u državnom, tako i u privatnom sektoru.

Lahorka Cvitkovic / LBS TEAM

Tijekom prošle godine, udio kibernetičkih napada koji ciljaju ključnu infrastrukturu porastao je sa 20% na 40% udjela u svim državnim napadima koje je Microsoft detektirao. Ovaj skok velikim dijelom bio je posljedica ruskog cilja da ošteti ukrajinsku infrastrukturu i agresivnog špijunskog ciljanja ukrajinskih saveznika, uključujući i SAD. Rusija je također ubrzala svoja nastojanja da kompromitira IT tvrtke, i to tako da ometa njihovo poslovanje ili dobije obavještajne podatke od njihovih klijenata, vladinih agencija u zemljama članicama NATO-a. 90% ruskih napada koje je Microsoft uočio tijekom protekle godine ciljalo je države članice NATO-a, a 48% tih napada ciljalo je je IT tvrtke koje se nalaze u zemljama članicama NATO-a.

Rusija nije bila jedina u povezivanju političke i fizičke agresije s kibernetičkim napadima

  • Iranski akteri eskalirali su odvažne napade nakon tranzicije predsjedničke vlasti. Pokrenuli su destruktivne napade usmjerene na Izrael te ransomware i hack-and-leak operacije usmjerene na protivnike van regije, ciljajući na SAD i EU, uključujući mete ključne infrastrukture u SAD-u, poput lučkih vlasti. U minimalno jednom slučaju Microsoft je otkrio napad prikriven kao ransomware napad čiji je cilj bio da obriše izraelske podatke. U drugom je iranski akter izveo napad koji je pokrenuo sirene za hitne slučajeve u Izraelu.
  • Dok je Sjeverna Koreja započela svoje najagresivnije razdoblje testiranja raketa u prvoj polovici 2022, jedan od njezinih aktera lansirao je seriju napada usmjerenih na krađu tehnologije zrakoplovnih kompanija i istraživačkih tvrtki širom svijeta. Drugi sjevernokorejski akter pokušavao je, često bez uspjeha, provaliti u tvrtke za kripto valute kako bi ukrao sredstva kojima bi se moglo podržati posrnulo gospodarstvo zemlje.
  • Kina je povećala svoje kibernetičke napade usmjerene na špijunažu i krađu informacija dok je pokušavala ostvariti veći regionalni utjecaj u jugoistočnoj Aziji i suprotstaviti se rastućem interesu iz SAD-a. U veljači i ožujku, jedan kineski akter ciljao je 100 računa povezanih s istaknutom međuvladinom organizacijom u jugoistočnoj Aziji, baš u trenutku kada je organizacija najavila sastanak između vlade Sjedinjenih Američkih Država i regionalnih čelnika. Kina je također koristila svoje kibernetičke sposobnosti u kampanjama koje su ciljale nacije diljem južne polutke, uključujući, između ostalih, Namibiju, Mauricijus te Trinidad i Tobago.

Kibernetički kriminalci nastavljaju djelovati kao sofisticirane tvrtke usmjerene na profit

Kibernetički kriminal nastavlja rasti kako industrijalizacija gospodarstva kibernetičkog kriminala smanjuje razinu vještina potrebnih za sudjelovanje, pružajući veći pristup alatima i infrastrukturi. Samo u prošloj godini broj procijenjenih napada na lozinke po sekundi narastao je za 74%. Mnogi od tih napada potaknuli su ransomware napade, što je dovelo do toga da se broj zahtjeva za otkupninom udvostruči.

Strani akteri koriste visoko učinkovite tehnike – često odražavajući kibernetičke napade – kako bi omogućili da propagandni utjecaj naruši povjerenje i utječe na javno mnijenje – i domaće i međunarodno.

Microsoft je opazio da „operacije utjecaja“ koriste poznati pristup u tri koraka:

  1. Operacije kibernetičkog utjecaja unaprijed postavljaju lažne narative u javnoj domeni, kao što napadači unaprijed postavljaju zlonamjerni softver unutar računalne mreže organizacije.
  2. Lansira se koordinirana kampanja – često u vrijeme koje je najkorisnije za postizanje ciljeva aktera – za propagiranje narativa putem medijskih kuća koje su pod utjecajem vlade i podržavaju vladu te putem kanala društvenih medija.
  3. Mediji i posrednici pod kontrolom države pojačavaju narative unutar ciljane publike.

Osim Rusije, primijećene su i druge nacije, uključujući Kinu i Iran, koje provode propagandne operacije kako bi proširile svoj globalni utjecaj na niz pitanja.

Dobre prakse kibernetičke higijene ostaju najbolja obrana, dok oblak pruža najbolju fizičku i logičku sigurnost od kibernetičkih napada

Najviše što ljudi mogu učiniti je obratiti pozornost na osnove – omogućiti višestruku provjeru autentičnosti, primijeniti sigurnosne zakrpe, svjesno odlučivati o tome tko ima privilegirani pristup sustavima i implementirati moderna sigurnosna rješenja bilo kojeg vodećeg pružatelja usluga. Prosječna tvrtka ima 3500 povezanih uređaja koji nisu zaštićeni osnovnom zaštitom krajnjih točaka, a napadači to iskorištavaju. Važno je rano otkriti napad jer u mnogim slučajevima ishod kibernetičkog napada određen je mnogo prije nego što napad započne. 

Velika je potreba za stručnjacima za sigurnost – riječ je o problemu kojim se trebaju pozabaviti i privatni i javni sektor – a organizacije sigurnost trebaju učiniti dijelom svoje kulture.

Ako vas zanima više Microsoftovih uvida, pročitajte Microsoft službeni blog post. Ako želite pročitati potpunu verziju Digital Defense Reporta 2022, posjetite link, a više regionalnih priča pronađite na CEE Multi-Country News Center – Microsoft News Center CEE MC

Domagoj Erol od Domagoj Erol
Poučno štivo. :)

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
Ivan Ivić 28.03.2015. pitanje u rubrici Tehnologija od Ivan Ivić
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.0k komentara

1.6k korisnika

...