Monika Kiris u rubrici Hrana i piće od

Kakve veze ima kvaliteta vode s okusom i finoćom kave? Ima li uopće neke povezanosti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+12 glasa
Lucija Horvat od

Istraživanje britanskog Sveučilišta Bath pokazalo je da voda ima najveću ulogu u okusu kave. Kava skuhana od istog zrna u različitim vodama iz slavine, imat će različit okus. 

Preporučuje se da se kava kuha u tvrdoj vodi koja je puna magnezijevih iona i potiče otpuštanje aroma iz zrna. Također, za kuhanje kave preporučuje se korištenje hladne vode. 

+6 glasa
Redakcija od

Ima li kvaliteta vode veze s kavom?

Kava je mnogim ljudima ritual, što pokazuje činjenica da se svakog dana u svijetu popije više od 2,5 milijarde šalica kave. Za velik broj ljudi, ritual ispijanja kave je praktički automatski; bez razmišljanja o tome što se nalazi u pozadini ili kako okus kave koji je neodoljiv i mami sva osjetila.

Umjetnost transformacije i stvaranja nezaboravnih okusa

Velik broj čimbenika utječu na stvaranje okusa. Izuzev mixa kave koja uključuje zrno visoke kvalitete zbog kojeg kava ima bogatstvo okusa, za neodoljiv okus važna je kvaliteta vode bez koje kava ne može ni postojati.

Zrno kave prolazi kroz tri koraka dok se ne transformira u neodoljivi #perfetto napitak

  1. Mljevenje - pretvaranje prženih zrna kave u grubi do fini prah, što omogućuje ekstrakciju ulja i aroma.
  2. Kuhanje - proces u kojem kemijska tvrdoća i pH vode utječe na konačni rezultat. Tvrdoća vode i njen pH imaju utjecaj na miris i okus vode, a to utječe na okus kave. Tijekom kuhanja vruća voda natapa mljevenu kavu, pri čemu upija njene kemijske elemente te nakon filtriranja proizvodi kavu.
  3. Ekstrakcija - metoda kojom se otapaju arome i druge komponente iz pržene, mljevene i zbijene kave procjeđivanjem tople vode pod pritiskom. Ekstrakcija diktira kvalitetu kave, određuje gustoću vrhnja na površini te daje kavi finu i postojanu teksturu.

Održavanje uređaja

Martina Hećimović / Komunikacijski laboratorij

Za kvalitetnu, svježe mljevenu šalicu kave s potpisom De'Longhi važno je ispravno održavati uređaj: redovito ga čistiti od kamenca i brinuti se da su svi dijelovi uređaja svježe očišćeni. No ne morate se brinuti da vam to predstavlja dodatan posao jer je napredna De'Longhi tehnologija osigurala da čišćenje uređaja provodi vrlo lako uz nekoliko dodira gumba i uz praćenje detaljnih uputa na zaslonu uređaja.

Transformacija s integritetom od zrna do šalice

U De'Longhiju proces pravljenja kave podarzumijeva poštivanje zrnaca, brizi o tome odakle ona dolaze i predanim poljoprivrednicima i renomiranim pržionicama koje kavu čine vrhunskom. Približavanje potrošača kavi edukacijama o tom procesu transformacije ključna je za donošenje informiranih odluka.

+3 glasa
Viktor Viljac od

Kvaliteta vode ima važnu ulogu u okusu i finoći kave, jer kava je 98% vode. Voda koja sadrži previše minerala, kao što su željezo, kalcij i magnezij, može dati kavi neželjene okuse i teksture. Voda koja je previše tvrda ili previše meka također može utjecati na okus kave.

Preporučuje se korištenje vode s TDS (Total dissolved solids) od 50-175 ppm (parts per million) za pripremu kave, jer voda s TDS-om ispod 50 ppm može biti previše meka i dati kavi neželjeni blagi okus, dok voda s TDS-om iznad 175 ppm može dati kavi gorak okus.

Ako se koristi voda iz slavine, preporuča se filtriranje ili pročišćavanje vode kako bi se uklonili neželjeni minerali i drugi nečistoće.

Korištenje svježe i kvalitetne vode je važno za postizanje optimalnog okusa i finoće kave, pogotovo ako se koristi kvalitetna zrna kave.

Slična pitanja

1 odgovor 346 👀
2 odgovora 463 👀
1 odgovor 3.0k 👀
2 odgovora 479 👀
1 odgovor 170 👀
4 odgovora 571 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...