Monika Kiris u rubrici Mediji od Monika Kiris

Kako je prošao prvi dan NEM Zagreb 2022.?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Što sve sadrži program konferencije NEM Zagreb 2022?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Redakcija od Redakcija

OTVOREN NEM ZAGREB 2022: ALL ABOUT CONTENT CREATION

Prvi dan obilježilo zlatno doba koprodukcije te predstavljanje novih ideja  

Započelo je drugo izdanje NEM Zagreb 2022, koji se fokusira na razvoj televizijske industrije u srednjoj i istočnoj Europi, a održat će se do petka 9. prosinca održava u legendarnom zagrebačkom Esplanade Zagreb Hotelu. Fokusirajući se na regiju srednje i istočne Europe i zemlje s niskim produkcijskim kapacitetom u regiji, događaj ima za cilj povezati AV profesionalce, producente, scenariste s predstavnicima FTA TV, pay TV kanala, streaming usluga i drugih ključnih europskih donositelja odluka.

Ovogodišnji NEM otvorio je Krešimir Partl, državni tajnik Ministarstva kulture RH:

„U koprodukcijama, koje su jedna od najvažnijih tema hrvatske audio-vizualne industrije, svjedočili smo koliko je važna suradnja između zemalja EU tijekom COVID krize, kada je kultura u nekim zemljama bila gotovo zaustavljena. Sigurni smo da će ovogodišnji NEM Zagreb potaknuti suradnju i dijalog između svih dionika – filmskih profesionalaca, pružatelja medijskih usluga i Hrvatskog audiovizualnog centra, ali i potaknuti koprodukcije i proizvodnju kvalitetnih, konkurentnih sadržaja s potencijalom za međunarodnu distribuciju.“

Na prvom panelu ovogodišnjeg izdanja, Co-production: Low and High Production Companies, renomirani govornici govorili su o koprodukciji, jednoj od najaktualnijih tema TV industrije. Moderator Jonathan Broughton, Head of Strategy, EBU, pitao je i što velike produkcijske kuće traže od partnera iz zemalja s niskom proizvodnjom, a diskutirali su:

  • Moritz Polter, Managing Director & Executive Producer, Windlight Pictures GmbH
  • Emmanuel Eckert, Deputy Acquisitions Director, Mediawan
  • Ankica Jurić Tilić, Film Producer, Kinorama
  • Danna Stern, Global Content Executive

„Nismo idealno tržište, u industriji smo koja se stalno mijenja. Koprodukcija je trenutačno nužna stvarnost tržišta - kako bismo okupili naše resurse. Svi to radimo za umjetnost, ali ovo je također i posao. Realnost je da moramo raditi zajedno. Ono što bilo tko može donijeti na stol - treba najbolje iskoristiti“, izjavila je Danna Stern.

Guy Bisson, direktor istraživanja u Ampere Analysis, govorio je na temu The Push For International Content: What Streamers Want, objašnjavajući zašto su streameri sve više zainteresirani za međunarodni sadržaj i najnovija kretanja na tržištu. Potom je vodio razgovor s Vandom Rapti, EVP & Chief Commercial Officer for North America and Viaplay Select, Viaplay Group o temi: The Impact Of Streamers On Non-English Content.

“Činjenica je da su pred gledatelje stavljeni međunarodni sadržaji. Same platforme, globalni streameri, gurali su međunarodni sadržaj na način koji prije nije učinjen. Prije mnogo godina vidjeli biste samo francuske ili švedske emisije, ali sada je ovaj sadržaj posvuda. Isto radimo i mi uz pomoć partnera i lokalnih streamera. Vidimo određenu promjenu u kupnji", izjavila je Vanda Rapti.

Tko su mlade regionalne nade u pisanju scenarija?

Na kraju prvog dana održano je finale u pisanju scenarija: TV Writing Contest. Publika je s velikim zanimanjem pomno pratila prezentacije šest finalista iz kategorija scripted i unscripted. To je finalistima bila posljednja prilika za dokazivanje kako je upravo njihov projekt vrijedan nagrade od 3000 eura uz druge vrijedne nagrade koje su bile namijenjene tri najbolja natjecatelja: radionicu za pisanje scenarija, kotizacije za jedan od evenata iz TV industrije te kotizacije i zajednički stol za sastanke na NEM Dubrovniku 2023, TV marketu čije se izdanje očekuje u lipnju 2023.

Ove vrijedne nagrade omogućio je organizator događanja – agencija za marketing i TV industriju Mediavision, a pobjednici će biti proglašeni u velikoj završnici NEM Zagreba 2022., u petak 9. 12. Budući da se na događanju okupljaju audiovizualni profesionalci i uspješni kreatori TV sadržaja, sudjelovanje u natječaju svim finalistima pruža priliku za kontakt s vodećim produkcijskim kućama te potencijalnim suradnicima.

Nakon vrlo napetog finala, svi posjetitelji su u NEM Loungeu proslavili početak još jednog NEM Zagreba, uz piće dobrodošlice koje je omogućio Sarajevo Film Festival.

Više informacija možete pronaći na službenoj web-stranici NEM Zagreb 2022 i osigurajte svoj dolazak.

Slična pitanja

1 odgovor 142 👀
1 odgovor 234 👀
1 odgovor 214 👀
2 odgovora 205 👀
1 odgovor 118 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...