158 pregleda
Monika Kiris u rubrici Društvo od Monika Kiris

Što predstavlja kriptomarkaNikola Tesla“ u novom filatelističkom izdanju Hrvatske pošte?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+11 glasa
Redakcija od Redakcija

Kriptomarka „Nikola Tesla“ – novo filatelističko izdanje Hrvatske pošte

Hrvatska pošta 20. prosinca 2022. godine izdaje četvrtu kriptomarku u obliku prigodnoga poštanskog bloka s jednom markom. Na kripto marki prikazan je najpoznatiji hrvatski znanstvenik Nikola Tesla i njegov toranj za Svjetski bežični sustav. Autori ove kriptomarke zagrebački su dizajneri Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, a tiskana je u 30.000 primjeraka marke, nominalna vrijednost joj iznosi 50,00 kuna.

Hrvatska pošta je u suradnji s tvrtkama BitX i MarrowLabs te Tehničkim muzejom "Nikola Tesla" uspjela realizirati ovo posebno izdanje kriptomarke. Ukoliko se odlučite kupiti kriptomarke,  dobit ćete i fizičke markice koje se mogu koristiti za slanje pošiljaka. Osim toga, dobit ćete i digitalnu marku u obliku nezamjenjivog tokena (NFT-a). Tokeni NFT-a imaju istu kolekcionarsku vrijednost kao i fizičke marke, omogućujući prevođenje filatelija u digitalni svijet.

Digitalno izdanje kripto marke ima pet različitih kategorija, od kojih je svaka tematizirana jednim od Teslinih izuma. Najekskluzivniji digitalni motiv koji je dostupan u samo 2000 primjeraka, Teslin je pokus s jajetom u okretnom magnetskom polju. U najviše je primjeraka - njih 10.000, dostupna Teslina turbina. Teslina zavojnica digitalni je motiv dostupan u 8000 primjeraka, Teslin sustav bežičnog prijenosa signala u 6000 primjeraka, a digitalni motiv Teslina broda na daljinsko upravljanje u 4000 primjeraka.

Borna Matić od Borna Matić
fora ali koji je uopće interes za takve stvari? sigurno ga ima, ali da nije premali?

Slična pitanja

1 odgovor
2 odgovora
Marinko Zadro 26.09.2020. pitanje u rubrici Znanost od Marinko Zadro
1 odgovor
Zoran Jurić 20.12.2015. pitanje u rubrici Znanost od Zoran Jurić

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...