Nino Marić u rubrici Zdravlje i medicina od Nino Marić

Koliko su petarde opasne? :@

...i ostala pirotehnika koja se koristi uz slavlje, uz blagdane i slične proslave.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+13 glasa
Katarina Pofuk od Katarina Pofuk
odabran od Nino Marić
 
Najbolji odgovor

Petarde i ostala pirotehnika izrazito su opasne zato što uznemiruju starije i bolesne osobe, kućne ljubimce, a samim tim i njihove skrbnike. Osim toga, svake godine mnogi ljudi ostaju bez dijelova tijela poput prstiju, očiju i šaka. Mnogim ljudima i životinjama to stvara srčane probleme zbog koji životinje često umiru ili u panici i bježanju stradaju u prometu.

 Temeljem Zakona o eksplozivnim tvarima od 2021. godine zabranjena je prodaja nabava, posjedovanje i upotreba petardi i redenika iz kategorije F2 i F3

Ostala pirotehnika poput vatrometa i raketa iz kategorije F2 i F3 smije se koristiti u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Ako se nađete u nezgodnoj situaciji, korištenje pirotehnike možete prijaviti pozivom na broj 112 ili pozivom na broj lokalne policijske postaje. Kazne za građane iznose od 5000 pa sve do 15 000.kuna, a za pravne osobe od 10000 do 30000 kuna. 

Izvrstan video o opasnosti petardi možete vidjeti ovdje:

Izvori:

Marija Smiljan od Marija Smiljan
ovo je vrijeme mira i spokoja i obiteljski blagdan, napokon da se ne puca za Božić i prije i poslije. baš je mirno i lijepo sada. a da ne govorim da su petarde opasne!
Domagoj Erol od Domagoj Erol
Nisu toliko opasne ako stručno baratate s njima. Samo, neka se javi prvi tko je prošao školu za petarde. :D
+6 glasa
Monika Kiris od Monika Kiris

Doček Nove godine koji je pred nama nerijetko se slavi vatrometom, ali i ostalim pirotehničkim sredstvima (poput petardi) koji su čest uzrok požara. Takvo ponašanje i neadekvatno baratanje pirotehnikom rezultira brojnim vatrogasnim intervencijama u novogodišnjoj noći. Najčešće se radi o opasnim tjelesnim ozljedama poput gubitka prsta ili šake.

Osim toga, pirotehnika uznemiruje životinje, preplaši ih što negativno utječe na njihovo zdravlje danima nakon tog događaja. Uz to, pirotehnička sredstva smetaju djeci i starijim osobama, pogotovo srčanim bolesnicima.

Stoga vatrogasci svake godine podsjećaju građane da ne ostavljaju dekoracije bez nadzora te da se ne smiju koristiti prskalice u blizini lakozapaljivih materijala poput zavjesa i namještaja. 

Slična pitanja

4 odgovora 464 👀
2 odgovora 307 👀
3 odgovora 526 👀
2 odgovora 374 👀
4 odgovora 497 👀
1 odgovor 168 👀
1 odgovor 286 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...