Marija Hojsak u rubrici Obrazovanje od Marija Hojsak
Kako najlakše i najbrže zapamtiti velike količine gradiva (na fakultetu ili u školi).

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+12 glasa
Katarina Pofuk od Katarina Pofuk

Količina informacija koje upijaju nove generacije su uistinu ogromne i teško je naučiti kako skladištiti to u našim mozgovima, a kasnije i ispravno koristiti. Postoje neki savjeti koji nam pomažu u lakšem skladištenju sve te količine gradiva:

 • uredan i miran prostor za učenje. 
 • markeri za obilježavanje bitnih činjenica u tekstu. Pokušajte prvo pročitati odlomak i onda ga prepričati u glavi. 
 • odredite si vrijeme za učenje i vrijeme za pauze. Npr., sat vremena učenja, 15 minuta pauze. U pauzama nemojte koristiti mobitel jer će vas društvene mreže obasipati novim informacijama i mozak vam se neće uopće odmoriti.
 • izbjegavajte prevelike količine kofeina, bolje pijte zeleni čaj jer u njemu isto ima kofeina.
 • pojedite malo grožđa ili tamne čokolade. Pijte dovoljno vode i jedite dovoljno hrane.
 • ako imate strah od ispita i učenja, postoji vizualizacija psihologinje Radojke Sućeska Ligutić u kojoj se morate usredotočiti na dodir vaših stopala s podom. Polako osluškujte i osjetite da su vam stopala toplija, tri puta udahnite na nos i izdahnite, stavite dlan na trbuh i osluškujte kako se miče. Nakon toga zamislite učionicu, profesora i željeni uspjeh.
 • dobro se organizirajte kako biste imali vremena za odmor i spavanje. Odlučite koliko stranica koji dan morate pročitati i služite se tehnikama brzoga čitanja.
 • razmišljajte pozitivno. Zamislite da ste već naučili određeno gradivo i prošli ispit.
 • ako imate s kim, ponovite najbitnije stavke gradiva.
 • naspavajte se prije ispita.
+11 glasa
Eva Benaković od Eva Benaković

Kako najlakše i najbrže zapamtiti velike količine gradiva?

 1. TEHNIKA 321

  Ova tehnika učinkovita je kod velike količine gradiva jer izdvaja određene aspekte koji su vrlo bitni. Dakle, nakon čitanja lekcije ili gradiva, izdvojite 3 stvari koje ste naučili, 2 stvari koje su vas zbunile ili koje su ostale nedorečene, te 1 stvar za koju smatrate da je najbitnija. Na ovaj način, uvidjeti ćete što ste usvojili iz mase gradiva, te stvari koje morate ponovo pročitati kako bi ste ih usvojili.

321 Angel Number : Everything You Need to Know

 1. TEHNIKA 50/10

  Ova tehnika pomaže pri usvajanju velike količine gradiva pomoću kratkih pauza koje su potrebne vašem mozgu kako bi se pripremio za usvajanje velikih količina informacija. Ova tehnika provodi se na način da nakon svakih 50 minuta učenja, uzmete stanku od 10 minuta kako bi se psihički pripremili za uspješno usvajanje daljnjih informacija.

50/10 Method to Increase Focus at Work - Courage Hub

 1. IZDVAJANJE KARTICA

  Ukoliko je vaš zadatak zapamtiti velike količine gradiva, najpametniji izbor je podvući markerima najbitnije stavke. Nakon toga, pri ponovnom čitanju čitati samo podvučene stavke. Iz tih podvučenih stavaka, zatim, izdvojiti par riječi koje će vam pomoći da pri ponovnom čitanju znate o čemu se radi. Na ovaj način, svaki puta kada ponavljate, ne morate čitati sav sadržaj nego samo istaknute riječi koje će u vašem mozgu probuditi informacije koje ste upamtili.

1. korak (podvlačenje) - Fonts, typefaces, typography, book history — I love Typography (ILT)
2. korak (izdvajanje riječi) - Highlighting and note-taking on journal articles, books and book chapters as a model of engagement – Raul Pacheco-Vega, PhD
+7 glasa
Viktor Viljac od Viktor Viljac

Postoji nekoliko tehnika koje mogu pomoći u zapamćivanju velikih količina gradiva na fakultetu ili u školi:

 1. Repetitivno ponavljanje: Ponavljanje gradiva pomaže u usvajanju novog materijala i poboljšava pamćenje.

 2. Organiziranje materijala: Organiziranje gradiva u kategorije i podkategorije pomaže u boljem razumijevanju i zapamćivanju.

 3. Mnemoničke tehnike: Mnemoničke tehnike, kao što su akronimi, asocijacije ili slike, pomažu u boljem zapamćivanju informacija.

 4. Aktivno učenje: Aktivno učenje uključuje razmišljanje o gradivu, rješavanje zadataka i pitanja, kao i razgovor o gradivu sa drugima.

 5. Kombinacija različitih tehnika: Kombiniranje različitih tehnika učenja, kao što su čitanje, slušanje, pisanje, i vizualizacija, pomaže u boljem usvajanju i pamćenju gradiva.

 6. Pravilna prehrana i odmor: Pravilna prehrana i dovoljno odmora također igraju važnu ulogu u pamćenju, tako da je važno da se osigura da tijelo ima dovoljno hranjivih tvari i spavanja.

Izbor tehnike za učenje zavisi od svakog pojedinca i od toga što mu najbolje odgovara, preporučljivo je isprobati različite tehnike i odabrati one koji su najučinkovitiji.

Slična pitanja

1 odgovor 255 👀
1 odgovor 534 👀
2 odgovora 453 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...