232 pregleda
99 u rubrici Obrazovanje od 99 [Ekstraktivan] (9.7k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Kako mogu zapamtiti puno informacija u kratkom vremenu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+1 glas
Petar Jenjić od Petar Jenjić [Aktivan] (497 bodova)
Svatko funkcionira na drugačiji način i svatko od nas uči drugačije. Isto tako, netko pamti brže, a netko sporije, tako da brzo pamćenje ovisi od osobe do osobe. Svakome može pomoći nešto drugo.

Na primjer, pisanje bilješki može biti itekako korisno, zapisivanje bitnih stvari sa strane na papir. Tako mozak može bolje pamtiti pročitane podatke. Isto tako, treba ući koncentrirano i s pozitivnim stavom jer bez toga možemo samo "buljiti" u skripte satima i ništa ne zapamtiti.

Moramo otkloniti sve ono što nas može omesti: ugasiti mobitel, računalo, televiziju, radio, sve ono što bi nas moglo ometati u radu. Naravno, ima i onih koji dobro uče uz glazbu, tako da ovaj savjet nije za svakoga.

Nadalje, treba imati interes za nešto, čak i onda kada nam nije zanimljivo, a moramo to naučiti. Tako lakše možemo pronaći motivaciju. Još jedan od savjeta za koje sam čuo jest mentalna mapa. U sredinu nacrtate krug i ime glavne teme, a oko toga važne činjenice vezane za tu temu.

Za kraj, rijetki su oni koji imaju fotografsko pamćenje, tako da se treba držati one izreke: "Ponavljanje je majka znanja."
+1 glas
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (54.8k bodova)

Moja je preporuka u ovakvoj situaciji koristiti mnemotehničke strategije koje mogu biti verbalne i grafičke. Obje vrste mnemotehničkih strategija služe za brzo i efikasno pamćenje velike količine apstraktnih i nepovezanih informacija.

Cilj je ove tehnike povezati nepoznatu informaciju s konceptom koji nam je dobro poznat od prije. Važno je da mnemotehnička strategija korisniku bude logična i smislena da bi ju lakše upamtio. 

Primjerice, trebate upamtiti pripadnike hvarskog kruga renesansnih hrvatskih pjesnika- Petar Hektorović i Hanibal Lucić. Koristite novotvorenicu PEHEHALU da biste lakše upamtili imena i prezimena. 

Još jedan primjer ove tehnike je i korištenje novoosmišljene rečenice za lakše pamćenje. Ukoliko je potrebno zapamtiti prva tri kranijalna živca (optički, okulomotorni i olfaktorni) pokušajte osmisliti rečenicu od tri riječi koje počinju slovom O, npr. Ona Opet Ogovara.

 

Slična pitanja

1 odgovor 12.9k pregleda
1 odgovor 91 pregleda
3 odgovora 663 pregleda

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.7k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...