Robert Mali u rubrici Obrazovanje od
promjena rubrike od Znatko
Kako mogu zapamtiti puno informacija u kratkom vremenu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+3 glasa
Petar Jenjić od
Svatko funkcionira na drugačiji način i svatko od nas uči drugačije. Isto tako, netko pamti brže, a netko sporije, tako da brzo pamćenje ovisi od osobe do osobe. Svakome može pomoći nešto drugo.

Na primjer, pisanje bilješki može biti itekako korisno, zapisivanje bitnih stvari sa strane na papir. Tako mozak može bolje pamtiti pročitane podatke. Isto tako, treba ući koncentrirano i s pozitivnim stavom jer bez toga možemo samo "buljiti" u skripte satima i ništa ne zapamtiti.

Moramo otkloniti sve ono što nas može omesti: ugasiti mobitel, računalo, televiziju, radio, sve ono što bi nas moglo ometati u radu. Naravno, ima i onih koji dobro uče uz glazbu, tako da ovaj savjet nije za svakoga.

Nadalje, treba imati interes za nešto, čak i onda kada nam nije zanimljivo, a moramo to naučiti. Tako lakše možemo pronaći motivaciju. Još jedan od savjeta za koje sam čuo jest mentalna mapa. U sredinu nacrtate krug i ime glavne teme, a oko toga važne činjenice vezane za tu temu.

Za kraj, rijetki su oni koji imaju fotografsko pamćenje, tako da se treba držati one izreke: "Ponavljanje je majka znanja."
+3 glasa
Nikolina Šrajbek od

Moja je preporuka u ovakvoj situaciji koristiti mnemotehničke strategije koje mogu biti verbalne i grafičke. Obje vrste mnemotehničkih strategija služe za brzo i efikasno pamćenje velike količine apstraktnih i nepovezanih informacija.

Cilj je ove tehnike povezati nepoznatu informaciju s konceptom koji nam je dobro poznat od prije. Važno je da mnemotehnička strategija korisniku bude logična i smislena da bi ju lakše upamtio. 

Primjerice, trebate upamtiti pripadnike hvarskog kruga renesansnih hrvatskih pjesnika- Petar Hektorović i Hanibal Lucić. Koristite novotvorenicu PEHEHALU da biste lakše upamtili imena i prezimena. 

Još jedan primjer ove tehnike je i korištenje novoosmišljene rečenice za lakše pamćenje. Ukoliko je potrebno zapamtiti prva tri kranijalna živca (optički, okulomotorni i olfaktorni) pokušajte osmisliti rečenicu od tri riječi koje počinju slovom O, npr. Ona Opet Ogovara.

 

Slična pitanja

1 odgovor 369 👀
1 odgovor 273 👀
1 odgovor 15.1k 👀
3 odgovora 527 👀
1 odgovor 230 👀
1 odgovor 321 👀
Laura Marjanović 04.09.2021. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Laura Marjanović
2 odgovora 814 👀
5 odgovora 558 👀
Marija Userin 29.09.2020. pitanje u rubrici Obrazovanje od Marija Userin
2 odgovora 588 👀
Antoneta Hrgović 23.11.2020. pitanje u rubrici Obrazovanje od Antoneta Hrgović
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...