196 pregleda
Ivana B. u rubrici Obrazovanje od Ivana B. [Superaktivan] (3.0k bodova)
promjena rubrike od Znatko

Kako što pametnije uložiti vrijeme i energiju u učenje, a da ostvarim što bolje rezultate?

Ponekad se uhvatim da satima gledam u jedan te isti tekst i trošim vrijeme na detalje. Koji su najbolji savjeti za što učinkovitije učenje, pogotovo kada treba kroz duže razdoblje naučiti neko gradivo? 

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Iva Murat od Iva Murat [Turboaktivan] (26.6k bodova)
Evo nekoliko savjeta za efikasnije učenje koji meni pomažu:

1. Pripremite si prostor za učenje

Naravno najbolje bi bilo da imate svoju sobu, ali ako živite u studentskom domu ili dijelite sobu s bratom ili sestrom to nije slučaj. Ako ste u takvoj situaciji, možete učiti u knjižnici ili se dogovoriti s cimerom ili bratom/sestrom da vam ustupe sobu. Bitno je da imate miran prostor bez distrakcija. Ugasite TV i maknite mobitel. Nekome za učenje treba tišina, a nekome pomaže slušanje glazbe. Odmah si pripremite sav pribor (knjige, skripte, biljške, olovke, markere, laptop...)

2. Metode učenja

Prvo s razumijevanjem pročitajte cijeli tekst (jedan članak ili lekciju). Zatim pokušajte svojim riječima ponoviti ono što ste pročitali. Ako niste sve zapamtili, ne brinite. Kod sljedećeg ponavljanja zapamtit ćete dodatne informacije. Važno je da ne učite sve napamet, nego da učite s razumijevanjem i da znate gradivo objasniti svojim riječima. Meni pomaže kad si kod prvog čitanja ono što je bitno podcrtam markerima. Možete koristiti različite boje za različite informacije. Npr. ono najvažnije je rozo, ono manje bitno je žuto, a ono što nije toliko bitno ali ipak to trebate pročitati može biti zeleno. Nemojte očekivati da ćete sve zapamtiti odjednom. Trebat će više dana i više ponavljanja.

3. Povezujte gradivo

Dobro je da povezujete gradivo koje trenutno učite s gradivom koje ste učili prije (npr. za prošli ispit). Također pokušajte povezati gradivo različitih predmeta.

4. Uzimajte pauze

Svakome je teško učiti 3-4 sata u komadu. Kada učite nekoliko sati bez prstanka gubite koncentraciju i pri kraju sve lošije pamtite, što dovodi do frustracije i odustajanja.  Zato je potrebno uzimati pauze. Primjerice, nakon sat vremena učenja uzmite si 10 minuta pauze. U tih 10 minuta maknite se od stola, prošetajte, pojedite nešto slatko, poslšajte neku pjesmu, škicnite društvene mreže.. Samo pazite da se pauza ne oduži previše jer ipak se morate vratiti na učenje. :)
+4 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (55.5k bodova)

Dosađivanje tijekom učenja je besmisleno- gubite vrijeme, a niste napravili ništa korisno. U takvim je situacijama bolje odložiti knjige, stati s učenjem i učiniti nešto za opuštanje. Nema smisla forsirati učenje, ako se taj dan osjećate loše, bezvoljno i nemotivirajuće. Potrebno je započeti učenje na vrijeme, a ne čekati zadnji čas, upravo zbog ovakvih dana. 


Napravite plan učenja i postavite si ciljeve za svaki dan. Nakon svakog uspješno odrađenog zadatka, nagradite se epizodom serije, filmom ili čitanjem knjige. 


Prije samog učenja, pripremite sve što je potrebno kako Vam tijekom učenja distraktori ne bi odvlačili pažnju. 


Ako nemate dovoljno motivacije za učenjem, razmislite zašto ste upisali taj studij, što u životu želite postići i kako će polaganje određenog ispita utjecati na Vaše obaveze u budućnosti. 


Učite u tišini, no ako je prostor previše monoton, upalite klasičnu glazbu- uistinu pomaže!


Učinite sadržaj koji učite što zabavnijim- crtajte, skicirajte, koristite različite boje...

Slična pitanja

1 odgovor 187 pregleda
1 odgovor 113 pregleda
Znatko medijski pokriva

Međunarodna konferencija za digitalne dizajnere i developere

Labin, 23.-24.09.2022.

PROGRAM | PRIJAVA
Znatko medijski pokriva

CRO commerce 2022


Najnoviji eCommerce trendovi na četvrtoj CRO commerce konferenciji u organizaciji trgovaca

Zagreb, 07.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

‘ko?VA! Konferencija VIRTUALNI ASISTENT


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.2k pitanja

14.6k odgovora

3.2k komentara

1.4k korisnika

...