Dina Kljajić u rubrici Umjetnost i kultura od

Koja je Vaša tajna uspješnog dizajna logotipa?

Kako dizajnirate neki super logo koji se odmah ili čak kasnije pokazao fenomenalnim? :)

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+15 glasa
Eva Benaković od
odabran od Dina Kljajić
 
Najbolji odgovor

Koja je tajna uspješnog dizajna logotipa?

Dobar logotip je prepoznatljiv, primjeren, praktičan, grafički jednostavnog oblika te prenosi željenu poruku vlasnika!

Kako dizajnirati uspješni logotip?


  1. Sažetak dizajna - provedite upitnik ili intervju s klijentom kako biste dobili uvid u njihove želje.
  2. Istraživanje - provedite istraživanje o samoj industriji, njezinoj povijesti i konkurentima, te postoje li već slični logotipi.
  3. Referenca -  provedite istraživanje o dizajnu logotipa koji je bio uspješan, te o trenutnim stilovima i trendovima koji se mogu odnositi na dizajn.
  4. Skiciranje i konceptualizacija - razvijte koncept(e) dizajna logotipa baziranih oko sažetka i vašeg istraživanja. Ovo je najvažniji dio procesa dizajna.
  5. Revizije i pozicioniranje - bilo da se pozicionirate kao izvođač (tj. primate upute od klijenta) ili gradite dugotrajan odnos (tj. vodite klijenta do najboljeg rješenja), revidirajte i poboljšajte logotip prema potrebi.
  6. Prezentacija - predstavite samo svoj najbolji dizajn logotipa svom klijentu. PDF format obično najbolje funkcionira. Također možete prikazati logotip u kontekstu, što će klijentu pomoći da jasnije vizualizira identitet produkta.

Kriteriji koji razlikuju dobar logotip koji će se istaknuti u masi:


  • Jednostavnost čini dizajn logotipa lako prepoznatljivim, svestranim i nezaboravnim.
  • Učinkovit dizajn logotipa trebao bi biti pamtljiv, što se postiže jednostavnim, ali primjerenim dizajnom.
  • Učinkovit dizajn također treba biti svevremenski, tj. dugoročan.
  • Logotipi trebaju biti dizajnirani u vektorskom formatu, kako bi se osiguralo njihovo skaliranje na bilo koju veličinu.
  • Način na koji "pozicionirate" logotip trebao bi biti prikladan za njegovu namjeravanu publiku.

    El brànding: una disciplina que deixa marca | TERMCAT

+10 glasa
Katarina Pofuk od

Tajna uspješnoga logotipa je da prenese poruku koju naručitelj logotipa želi prenijeti. Bitno je pobliže upoznati naručitelja, recimo neku tvrtku, da bi se došlo do najboljega rješenja. Jednako važno je uzeti u obzir stanje tržišta, odnosno korisnike/kupce koje sam logo treba privući. Najbolje bi bilo, nakon što ste dobro istražili, iscrtati olovkom na papiru više varijacija logotipa i na taj način doći do finalnoga rješenja koje se onda crta u različitim programima za izradu logotipa.

Dina Kljajić od
+1 jer ovo mi se čini najjednostavnije objašnjeno. :)
+6 glasa
Marija Hojsak od

Za logotip je bitno da bude jednostavan, uočljiv, prikladan, jedinstven, autentičan i nadasve prepoznatljiv

U pravilu će manje kompanije imati nešto kompliciranije logotoipove, one s više detalja i koji su više razgranatiji. S druge strane, veće kompanije imat će manje i jednostavnije logotipove koji prezentiraju njihovu tvrtku. 

Zbog toga se kaže da je logo poput odijela koje je šivano točno po vašim mjerama - pristaje samo vama. To znači da svaka kompanija sebe predstavlja preko loga i on je za nju potpuno jedinstven i pristajemo samo onoj kompaniji koja ga je stvorila. Svi ostali falsifikati su samo jeftine kopije i pokušali kopiranja originala, odnosno, varijacije na temu. 

Evolucija logotipa poznatih brendova – Knopi Media

BrandCrowd ovdje možete stvoriti i kreirati sami svoj logo. 

Ovdje pogledajte video o tome kako izraditi dobar logotip i saznajte još neke detalje o samom procesu izrade te o učinku i djelovanju svakog od logotipa. 

+6 glasa
Viktor Viljac od
  1. Razumijevanje ciljne publike: Kada dizajnirate logotip, važno je razumjeti ciljnu publiku za koju se logotip kreira. Trebate znati tko će koristiti proizvod ili uslugu i kako se logotip može povezati s njihovim željama, potrebama i vrijednostima.

  2. Jednostavnost: Najbolji logotipi su jednostavni i lako prepoznatljivi. Trebate stvoriti logotip koji se lako pamti i prepoznaje, čak i kada se vidi samo kratko vrijeme. To može značiti ograničavanje broja boja i elemenata u dizajnu.

  3. Originalnost: Vaš logotip treba biti jedinstven i nezaboravan. Izbjegavajte očite i klišeizirane elemente kako biste stvorili logotip koji se ističe među konkurencijom.

  4. Prilagodljivost: Dobar logotip treba biti prilagodljiv različitim medijima i veličinama, od plakata do malih web stranica ili aplikacija. To znači da biste trebali razmisliti o skalabilnosti i čitljivosti logotipa u različitim uvjetima.

  5. Vizualna privlačnost: Iako je jednostavnost važna, vaš logotip također treba biti vizualno privlačan i ugodan za gledanje. To znači da trebate razmotriti boje, fontove i dizajn kako bi se postigao atraktivan i dobro usklađen izgled.

Slična pitanja

1 odgovor 4.2k 👀
1 odgovor 163 👀
2 odgovora 381 👀
3 odgovora 545 👀
2 odgovora 304 👀
2 odgovora 2.2k 👀
1 odgovor 197 👀
Darija Gorić 28.02.2023. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Darija Gorić
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...