Koja je razlika između web dizajna i web programiranja?

1,491 pogleda
pitano 26.01.2014. u kategoriji Web Programiranje od korisnika blagi
Često čujem grafičke dizajnere kako kažu da su web dizajneri, a neki website dizajneri kažu da su web programeri ilk web developeri? Kako bi znao im objasniti tko su, volio bih čuti stručno mišljenje kod vas ovdje na temu kojanje točno razlika u definiciji posla web dizajnera i web programera?

2 odgovor(a)

–3 glasova
Oskar odgovoreno 01.02.2014. od korisnika Oskar Superaktivan (2,231 bodova)

Ovako, web design je ono što vi kao korisnik vidite na web stranici kada je otovorite. Kada je otvorite ne vidite hrpetinu koda koja je napisana da bi ona radila jer vam to ništa ne bi značilo. Dakle, web dizajn je "frontend", a web programiranje je "backend" (iako je ovaj naziv dosta proizvoljnog tipa i može se koristiti za definiranje i drugih stvari9:

E sad se sigurno pitate. a što je s programskim jezicima? Kako njih koristiti za web design? Dakle, za web design vam je danas u suštini najbolje znati tri do četiri stvari:

  • HTML (za strukturiranje web stranice po elementima, izrada kostura koji će nositi "meso" koje pak postavite na njega što je u principu sadržaj)
  • CSS (moćan jezik koji će vam omogućiti da "Izglancate" vašu stranicu, da izgleda baš kako vi želite, uredite sve detalje oko izgleda - CSS danas u biti daje gotovo apsolutnu moć dizajniranja web stranice)
  • Adobe Photoshop/GIMP (Photoshop se plaća, a GIMP je njegova besplatna alternativa. Radi se o moćnim aplikacijama za uređivanje digitalnih slika i općenito digitalnih materijala koje bi mogli staviti na svoju web stranicu kao što su upravo slike jer ti elementi će biti vidljivi i implementirani pomoću HTML/CSS no opet ih netko treba napraviti  - web designer). Npr. layout/template stranice možete napraviti u jednom od ovih programa, nešto bez čega ne moderni web dizajner ne ide u nikakav posao.
  • Adobe Flash (tehnolgija za izradu Flash animacija odnosno elemenata. Danas kada je Flash gotovo svugdje - web dizajneri ovaj arsenal stavljaju u svoje futrole i to sa pravom)

Isto tako treba naglasiti da danas web dizajneri često birnu i za marketinšku sferu web stranice pa se trude oko SEO-a i ostalih par stvar stoga je zanimanje web dizjanera veoma šaroliko na njega se trebaju odlučiti ipak oni koji više vizualno gledaju na ovaj svijet nego "ispod haube" kao što to npr. radi PHP programer koji će pisati kako će se web stranica izvoditi,ali ne i izgledati.

Dimitrije-Vuk Veličković commented 13.04.2014. od korisnika Dimitrije-Vuk Veličković Superaktivan (4,949 bodova)
vidi Oskare, ali ovaj odgovor ti nema veze s vezom...
mada su neki tvoji drugi odgovori na mjestu...
baš me iznenađuješ s ovim kad te čitam...
+7 glasova
Zoran odgovoreno 03.02.2014. od korisnika Zoran Superaktivan (4,415 bodova)
selected 26.03.2014. od korisnika Znatko
 
Najbolji odgovor

Odgovor je jednostavan:

  • Web dizajneri rade vizualne elemente web stranice, a
  • web programeri rade funkcionalnu logiku te iste web stranice. 

Npr. Kontakt formu će vizualno osmisliti i napraviti web dizajner, a programer će joj "dati dušu" i omogućiti da ta kontakt forma doista pohrani taj sadržaj forme u bazu podataka te admina web stranice na email obavijesti o novom upitu putem komtakt forme.

Web developer je pak i dizajner i programer u jednoj osobi.

Slična pitanja

1 odgovor 325 pogleda
1 odgovor 165 pogleda
1 odgovor 423 pogleda
Zoran pitano 22.04.2015. u kategoriji Web Programiranje od korisnika Zoran Superaktivan (4,415 bodova)
1 odgovor 374 pogleda
3 odgovora 344 pogleda
Gospodin26 pitano 25.04.2014. u kategoriji Web Programiranje od korisnika Gospodin26 Aktivan (908 bodova)
1 odgovor 169 pogleda
Goran Dren pitano 08.04.2014. u kategoriji Web Dizajn od korisnika Goran Dren Superaktivan (3,893 bodova)
1 odgovor 1,706 pogleda
1 odgovor 241 pogleda
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,046 pitanja

2,664 odgovora

1,319 komentara

703 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...