168 pregleda
Antonio M u rubrici Softver od Antonio M [Aktivan] (212 bodova)
Koji je najbolji back-end programerski jezik?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Hrvoje Hladnik od Hrvoje Hladnik [Superaktivan] (2.5k bodova)

PHP je po meni najbolji jezik na svijetu za backend programiranje web aplikacija zbog najnižih troškova učenja do produktivnosti. Naime, cijena učenja programskog jezika PHP-a je tako jeftina da ga se više isplati učiti nego npr. C ili Javu, pogotovo kada se radi o web aplikaciji jer PHP-om možete pisati shell skripte (komande) ali i desktop aplikacije.

Nadalje, web aplikacije napisane u PHP-u rade puno brže nego one u ASP-u na istom serveru jer PHP se izvršava u vlastitom memorijskom prostoru dok ASP koristi dodatni server i operativnu infrastrukturu baziranu na COM-u. Također, PHP je jako otvoren kroz svoje biblioteke prema različitim standardima, velikom broju baza podataka te skoro svim mainstream protokolima.

+4 glasa
Viktor Viljac od Viktor Viljac [Megaktivan] (12.6k bodova)
odabran od Antonio M
 
Najbolji odgovor

Python: najomiljeniji programski jezik


Za početak, Python se iznimno dobro snalazi na ljestvici popularnosti zajednice. Dobio je (četvrti put) titulu programskog jezika TIOBE 2020, nakon što je postigao najveći rast popularnosti u jednoj godini (2,01%). Indeks TIOBE je dijagram programskog jezika koji se temelji na broju profesionalnih inženjera diljem svijeta i broju dostupnih tečajeva. Kao što pokazuje Stack Overflow Developer Survey 2020, Python je također na trećem mjestu kao najomiljeniji programski jezik (66,7% ispitanika izjavljuje da je to njihov najomiljeniji izbor).

Ako namjeravate započeti svoj projekt razvoja softvera, popularnost je zasigurno jedan od čimbenika koje morate imati na umu. Bez obzira na to želite li okupiti stručni interni tim ili pronaći pouzdanog tehnološkog partnera koji će vas podržati u izgradnji vašeg proizvoda, korištenje široko rasprostranjene tehnologije zasigurno će vam pomoći da proces razvoja pokrenete mnogo brže.

Pozdrav!

Slična pitanja

7 odgovora 1.4k pregleda
1 odgovor 2.4k pregleda
1 odgovor 633 pregleda
3 odgovora 433 pregleda
3 odgovora 541 pregleda
Dario Volarić 25.04.2014. pitanje u rubrici Programiranje od Dario Volarić [Superaktivan] (1.7k bodova)


Future in Compliance

Role of GDPR and Compliance in Business

online, 27. svibnja 2022.
Kupi ulaznicu!

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.1k pitanja

13.2k odgovora

2.7k komentara

1.3k korisnika

...