344 pregleda
Antonio Marić u rubrici Softver od Antonio Marić (218 bodova)
Koji je najbolji back-end programerski jezik?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Hrvoje Hladnik od Hrvoje Hladnik (6.2k bodova)

PHP je po meni najbolji jezik na svijetu za backend programiranje web aplikacija zbog najnižih troškova učenja do produktivnosti. Naime, cijena učenja programskog jezika PHP-a je tako jeftina da ga se više isplati učiti nego npr. C ili Javu, pogotovo kada se radi o web aplikaciji jer PHP-om možete pisati shell skripte (komande) ali i desktop aplikacije. :)

Nadalje, web aplikacije napisane u PHP-u rade puno brže nego one u ASP-u na istom serveru jer PHP se izvršava u vlastitom memorijskom prostoru dok ASP koristi dodatni server i operativnu infrastrukturu baziranu na COM-u. Također, PHP je jako otvoren kroz svoje biblioteke prema različitim standardima, velikom broju baza podataka te skoro svim mainstream protokolima.

+4 glasa
Viktor V. od Viktor V. (25.4k bodova)
odabran od Antonio Marić
 
Najbolji odgovor

Python: najomiljeniji programski jezik


Za početak, Python se iznimno dobro snalazi na ljestvici popularnosti zajednice. Dobio je (četvrti put) titulu programskog jezika TIOBE 2020, nakon što je postigao najveći rast popularnosti u jednoj godini (2,01%). Indeks TIOBE je dijagram programskog jezika koji se temelji na broju profesionalnih inženjera diljem svijeta i broju dostupnih tečajeva. Kao što pokazuje Stack Overflow Developer Survey 2020, Python je također na trećem mjestu kao najomiljeniji programski jezik (66,7% ispitanika izjavljuje da je to njihov najomiljeniji izbor).

Ako namjeravate započeti svoj projekt razvoja softvera, popularnost je zasigurno jedan od čimbenika koje morate imati na umu. Bez obzira na to želite li okupiti stručni interni tim ili pronaći pouzdanog tehnološkog partnera koji će vas podržati u izgradnji vašeg proizvoda, korištenje široko rasprostranjene tehnologije zasigurno će vam pomoći da proces razvoja pokrenete mnogo brže.

Pozdrav! :)

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Antonio Marić 27.11.2021. pitanje u rubrici Softver od Antonio Marić (218 bodova)
2 odgovora
1 odgovor
2 odgovora
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...