385 pregleda
Margareta Jurisi u rubrici Zdravlje i medicina od Margareta Jurisi
Možete li mi reći neke savjete kako živjeti zdravim životom? Pored toga, tražim i savjete za prehranu.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+7 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović

Rekla bih da je najveći faktor u održavanju zdravog života naučiti izražavati svoje emocije. Iznimno je bitno da ono što osjećamo, i pozitivno i negativno, "ispliva na površinu". Zadržavanje emocija, a posebno negativnih, nikako nije zdravo za naše psihičko zdravlje. A kada psihičko zdravlje nije stabilno, narušava se i fizičko. Dakle, ako vam se plače-plačite, ako vam se smije-smijte se. Izražavajte svoje emocije i siurna sam da će vam takav odnos sa samima sobom donjeti sreću i emocionalno zdravlje.

Nadalje, važno je da ste fizički aktivni. Fizička aktivnost pospješuje cirkulaciju te nam pomaže u održavanju zdravlja. Također, takva stimulacija bitna je i za normalan rad mozga. 

Preporučila bih i da svoj um držite aktivnim. Čitajte knjige, istražujte što vas zanima, stječite nova znanja i vještine. Sve to može pomoći da se osjećamo sretnima, ispunjenima i zdravima. 

Naravno, kada govorimo o zdravom životu, moramo spomenuti i prehranu. Rekla bih kako je najbitnije osluškivati svoje tijelo i njegove potrebe. Uvijek napominjemo kako je bitno jesti puno voća i povrća, ali  pretjerane restrikcije u prehrani nisu zrdave, niti preporučljive (ako ste zdravi i održavate normalnu tjelesnu težinu). Naravno da to ne znači da ćete pojesti čitavu čokoladu, ali dvije-tri kockice dnevno su zdrave. Stvar je u balansiranoj, odnosno uravnoteženoj prehrani. Ništa nije nezdravo dok se uzima u umjerenim količinama.

 

+7 glasa
Iva Murat od Iva Murat
odabran od Margareta Jurisi
 
Najbolji odgovor
1. Provodite vrijeme u prirodi

Boravak u prirodi blagotvorno djeluje na naše zdravlje. Preporučuje se dnevno biti na svježem zraku barem 30 minuta. Tako jačamo svoj imunitet, kroz sunce upijamo D vitamin, rješavamo se stresa i poboljšavamo mentalno i fizičko zdravlje.

2. Više se krećite

U današnje vrijeme većina ljudi živi sjedilačkim načinom života. Osim što mnogi rade poslove u uredu tijekom kojih nisu fizički aktivni, u slobodno vrijeme opet provodimo puno vremena sjedeći ispred tv-a ili kompjutora. Pronađite neki sport ili fizičku aktivnost kojom se možete baviti. Preporučuje se vježbati barem nekoliko puta tjedno. Ako niste sportski tip, šetnja je također dobra fizička aktivnost.

3. Pazite na prehranu

Izbjegavajte brzu hranu, hranu iz pekare i dostave. Trudite se što češće sami kuhati obroke, a najbolje bi bilo kad biste imali domaće namirnice. Izbjegavajte alkohol, pretjeran unos kofeina, slatkiša i grickalica. Unosite vitamine i minerale u svoju prehranu. Jedite što više voća i povrća, orašastih plodova, juha i variva. Naravno, važan je i unos proteina kroz meso i jaja, kao i unos ugljikohidrata. Zdravih ugljikohidrata ima u orašastim plodovima i suhom voću. Ne morate biti restriktivni u prehrani. Možete si tu i tamo priuštiti neku nezdravu hranu. Ključ je u umjerenosti.

4. Izbjegavajte stres

Stres jako loše djeluje na fizičko i psihičko zdravlje i uzročnik je mnogih bolesti, a u današnje vrijeme jako ga je teško izbjegavati. Kako biste smanjili stres, provodite što više vremena u prirodi i s ljudima do kojih vam je stalo. Pomaže i boravak uz životinje, odnosno kućne ljubimce ako ih imate. Pronađite neki hobi koji vas usrećuje i umiruje. Nemojte zaboraviti misliti na sebe. Pronađite vremena za neka svoja zadovoljstva. Čitajte neku dobru knjigu, pogledajte film, pripremite svoje omiljeno jelo, slušajte omiljenu muziku, družite se s prijateljima, pripremite si opuštajuću kupku.. Uvijek pronađite vremena za ono što volite.
+5 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić

Ispravna prehrana, redovita tjelovježba te tehnike uz čiju pomoć prevladavamo stres i teška razdoblja glavna su sredstva za PRIRODNO  održavanje zdravog života. 

Također, od velike pomoći će bit održavanje prijateljskih veza, izbjegavanje štetnih navika (alkohol, pušenje, psovanje..) te uređenje mjesta stanovanja kao našu oazu za i opuštanje.  Ovakav život će potaknuti mentalnu ravnotežu i pomoći nam u zaštiti našeg tijela. Time stvaramo jak imunološki sustav.

Hrana koju jedete je izvor energije koji je potreban da svakog stanici priskrbimo gorivo za rad i obnovu. Kada kupujete namirnice uvijek mislite na to koje su od njih za Vas najzdravije. Na primjer, umjesto crvenog mesa uvijek radije odaberite bijelo meso ili ribu. Kad god je moguće, odaberite mliječne proizvode s niskim postotkom mliječne masti. Također, kupujte voće i oovrće organskog uzgoja.

Slična pitanja

3 odgovora
Sandra Vukov 13.11.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Sandra Vukov
1 odgovor
Michelle Koprivnjak 21.10.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Michelle Koprivnjak
1 odgovor
Sandra Vukov 14.01.2021. pitanje u rubrici Kupovina od Sandra Vukov
4 odgovora
Margareta Jurisi 21.10.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Margareta Jurisi
2 odgovora
Karla Jurišić 29.10.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Karla Jurišić
Znatko medijski pokriva

Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.0k pitanja

18.9k odgovora

6.0k komentara

1.5k korisnika

...