194 pregleda
Monika Kiris u rubrici Zdravlje i medicina od Monika Kiris

Kako funkcionira projekt SENDD, TIS Grupe, sustav za rano otkrivanje neurorazvojnih odstupanja?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Redakcija od Redakcija

Projekt SENDD, sustav za rano otkrivanje neurorazvojnih odstupanja 

Revolucionarni projekt na kojem TIS Grupa radi u suradnji s Poliklinikom Sabol

TIS Grupa uz Polikliniku Sabol radi na projektu SENDD koji roditeljima daje informaciju postoje li neurorazvojna odstupanja kod djeteta u dobi od 2 do 3 mjeseca, nakon čega liječnik u razgovoru s roditeljima daje informaciju o sljedećim koracima. Takva vrsta pregleda trenutno nije moguća jer je pregled dugotrajan i podložan mnogim subjektivnim parametrima, no na ovom se projektu radi u nadi da će u budućnosti ovakav pregled djece biti rutinski. 

Dijagnostika ove vrste posebno je bitna u slučaju problematične trudnoće ili teškog poroda, kada takav pregled roditelje rješava neizvjesnosti, a dijagnosticirana neurorazvojna odstupanja moguće je u brojnim slučajevima značajno ispraviti.

+7 glasa
Viktor Viljac od Viktor Viljac

SENDD (Sustav za Rano Otkrivanje Neurorazvojnih Dostupanja) je projekt TIS Grupe koji ima za cilj rano otkrivanje neurorazvojnih odstupanja kod djece, kao što su poremećaji pažnje, disleksija, disgrafija, autizam i drugi. Projekt koristi naprednu tehnologiju obrade prirodnog jezika (NLP) i strojnog učenja (ML) kako bi analizirao govorni i pisani jezik djece te identificirao moguća odstupanja.

SENDD se sastoji od tri glavne komponente: evaluacije, intervencije i praćenja. Evaluacija koristi NLP i ML tehnologije za analizu govornog i pisanih uzoraka djece. To uključuje procjenu njihove sposobnosti za izgovor, sintaksu, gramatiku i razumijevanje govora. Nakon evaluacije, SENDD pruža personalizirane intervencije koje uključuju vježbe i igre koje se temelje na individualnim potrebama djeteta. Praćenje se provodi kroz evaluaciju nakon svake intervencije, koja služi za praćenje napretka djeteta i procjenu učinkovitosti programa.

SENDD je projekt koji kombinira tehnologiju i stručnost stručnjaka za neurorazvojna odstupanja kako bi pružio personaliziranu podršku djeci koja se bore s različitim neurorazvojnim odstupanjima. Projekt omogućuje ranu intervenciju i olakšava dijagnostiku, što može pomoći u poboljšanju dugoročnih ishoda za djecu s ovim poremećajima.

Slična pitanja

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...