160 pregleda
Marija Miljević u rubrici Financije od Marija Miljević (10.4k bodova)
uređen od Znatko

Kako Aircash surađuje s zagrebačkim FER-om (Fakultet Elektrotehnike i Računarstva) oko razvoja sigurnosnog sustava za otkrivanje zlonamjernih transakcija strojnim učenjem?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Kako radi Aircash?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Redakcija od Redakcija (130k bodova)
prikazano od Znatko

Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije (IRI) te poticanje suradnje između poduzetnika i fakulteta

Suradnja Aircasha i FER-a na inovativnom razvoju sigurnosnog sustava "SUZE" za otkrivanje zlonamjernih transakcija strojnim učenjem

Aircash d.o.o. je u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) nositelj projekta „Sustav za otkrivanje zlonamjernih elektroničkih platnih transakcija zasnovan na strojnom učenju - SUZE“ koji ima za cilj razvoj metoda automatske i poluautomatske detekcije zlonamjernih transakcija zasnovan na tehnikama strojnog učenja jer su moderne
financijske usluge koje se konzumiraju digitalnim kanalima bez fizičke prisutnosti korisnika podložne sve većem skupu mogućih zloupotreba.

Aircash je financijska institucija s licencom European Banking Authority (EBA) i Hrvatske narodne banke (HNB) koja je važeća na području cijele EU. Trenutno s više od 200.000 korisnika te više od 250 milijuna kuna mjesečnog platnog volumena Aircash se dokazao kao nositelj FinTech industrije u Hrvatskoj, ali i diljem Europe. Putem Aircash platforme
korisnicima se omogućava upotreba elektroničkog računa i integracija sa specifičnim partnerima u heterogenu okolinu.

Partneri Aircasha su financijske institucije – banke i pružatelji kartičnog poslovanja, te subjekti iz raznih grana uslužnih djelatnosti – tele operateri, prijevoznici, maloprodajni subjekti i ostali. Korisnici platforme imaju mogućnost međusobnog transfera sredstava, ali i uplatu i isplatu sredstava s korisničkih računa partnera.

Glavni istraživački izazov projekta je izgraditi sustav koji će pružati sigurnosne mehanizme bez narušavanja iskustva korisnika. Osim toga, važna je i uspostava balansa između interpretabilnosti, kao važnog regulatornog kriterija, i učinkovitosti modela strojnog učenja. 

Cilj modernih financijskih usluga je zadovoljiti sve postojeće i anticipirati buduće regulatorne standarde kako bi osigurali sigurnost i zadržali povjerenje korisnika.

Osim već spomenutog povećanja sigurnosti korisnika, projekt će omogućiti komercijalni razvoj kao i plasiranje novih usluga. Primjerice, analizom transakcijskih podataka izgradit će se korisnički profili koji će omogućiti procjenu rizika izdavanja kratkoročnih malih zajmova korisnicima platforme.

Voditelji projekta su dr. sc. Goran Delač, izvanredni profesor sa Zavoda za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave pri FER-u i Hrvoje Ćosić, direktor i osnivač Aircasha, koji su povodom predstavljanja Projekta dali zajedničku izjavu:

"Uvjereni smo da suradnja znanstvenih institucija i tehnoloških tvrtki može dovesti do inovativnih proizvoda i usluga konkurentnih ne samo u Hrvatskoj nego i na globalnom tržištu. Upravo stoga će ovaj projekt između Aircash-a i FER-a, koji ima fokus da primjenom umjetne inteligencije određuje financijski profil korisnika, dovesti do inovativnih usluga poput automatskog određivanja rizika, a samim time i do usluga poput instant mikro zajmovi, kreditiranja korisnika, online kupovine na način Buy now - pay later i srodnih usluga. S obzirom na tim stručnjaka koji rade na projektu uvjereni smo da će vrhunski proizvod već iduće godine biti na tržištu."

Vrijednost projekta je 4.811.567,36 kn, a sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu programa Konkurentnost i kohezija u iznosu od 3.473.213,67 kn. Istraživanje, razvoj i inovacije jedna su od ključnih aktivnosti programa u financijskom razdoblju od 2021. - 2027., a cijeli program je fokusiran na razvoj inovativnih tehnologija i poticanje suradnje između tehnoloških tvrtki i institucija za istraživanje i razvoj.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Marija Miljević 05.11.2021. pitanje u rubrici Financije od Marija Miljević (10.4k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Mia Jelinčić 05.05.2022. pitanje u rubrici Financije od Mia Jelinčić (2.9k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva
WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

FUTURE TENSE 2023

FUTURE TENSE 2023

Poslovna konferencija orijentirana budućnosti

Zagreb, 10. i 11. 5. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Superprodavač 2023

Superprodavač 2023

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.6k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...