Mia Jelinčić u rubrici Financije od

Kakva je budućnost fintech-a u Europi, ali i globalno uz pomoć Freedom Finance-a? 

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+14 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Globalna digitalizacija: budućnost fintech-a u Europi i uloga financijskih ekosustava u globalnom razvoju, koristeći Kazahstan kao primjer

Timur Turlov, izvršni direktor Freedom Holding Corp. (NASDAQ: FRHC) o ekosustavu Freedom Financea u Kazahstanu.

Vrsta budućnosti koju nema nijedna druga zemlja na svijetu već je očita u Kazahstanu: digitalne hipoteke koje se mogu dogovoriti u samo dva sata bez ljudske intervencije, napredovanje kupovine automobila kroz aplikaciju, a police osiguranja se obnavljaju automatski, baš kao pretplata na Netflix.

Sve je to omogućeno digitalizacijom, koja ostvaruje napredak u produktivnosti te državnom tehnologijom koja je naprednija nego u Europi. Kazahstan je zemlja koja je otvorena za integraciju s dobro strukturiranim osobnim podacima. Zahvaljujući tome, uspjelo se izgraditi dobro funkcionirajući ekosustav s automatskom autentifikacijom koji se povezuje sa svim državnim bazama podataka, podacima o prihodima i kreditnoj povijesti svakog pojedinca. Osvrnimo se na povijest i pogledajmo kakva će tehnologija biti u Europi za pet godina.

Prvo, Freedom Finance Kazakhstan ima najnapredniji sustav hipotekarnih kredita na svijetu. Saznali smo da ne postoji ijedno drugo mjesto na svijetu gdje je moguće podnijeti zahtjev za hipoteku tako lako i brzo kao u Kazahstanu. Unosom samo nekoliko parametara na web stranicu, vrijednosti nekretnine, iznosa akontacije i roka kredita, osoba može saznati vrijednost kredita u samo pet minuta. Samo tri minute kasnije, pojedinac može dobiti službeno odobrenje hipoteke, a za najviše jedan radni dan ta osoba može postati vlasnik kuće. To je postignuto kroz 34 integracije s državnim i vanjskim službama, zbog čega drugu hipoteku u Kazahstanu izdaje Freedom Finance Bank. Trenutno izdaju oko 50 hipoteka dnevno, čime se bavi mali tim od petero ljudi. Time se štedi 50.000.000 tenge u neto operativnoj dobiti po danu: 1.000.000 tenge po transakciji u usporedbi s troškovima davanja zajma na normalan način.

Kod digitalnih kredita za automobile, prodavač i kupac otvaraju internetske bankovne račune u njihovoj aplikaciji, unutar kojih međusobno mogu u potpunosti ponovno registrirati vlasništvo nad automobilom. Dolazi do automatske procjene tog automobila i tada se odmah prikazuje vrijednost kolaterala, što banka prihvaća. Zatim se dodatno dodjeljuje popust na transakciju proporcionalan kreditnoj ocjeni kupca ili prodavatelja za svaku transakciju. Istodobno, za samo 5 minuta internetskim putem možete odabrati registarsku pločicu i dobiti policu osiguranja automobila. Trenutno izdaju svaku drugu policu osiguranja automobila na tržištu Kazahstana.

Zaseban segment digitalnog ekosustava je usluga osiguranja Freedom Finance Life. Razvili su novi standard životnog osiguranja koji se izračunava i izdaje u cijelosti u online formi, a pretplata za osiguranje od kritičnih bolesti Freedom Health izdaje se pomoću samo tri parametra: individualni broj poreznog obveznika, broj osobne iskaznice i telefonski broj, pri čemu se mjesečna uplata automatski odbija, a isplata po osiguranim slučajevima iznosi do milijun dolara. Uz to, svaka druga avio karta izdana na internetskim stranicama Kazahstana popraćena je osiguranjem za nezgode, a prvi su pokrenuli i proizvod osiguranja za COVID-19 za pravne i fizičke osobe, osiguravši više od pet tisuća klijenata tijekom prve godine pandemije. Tijekom razdoblja karantene, Freedom Finance Life vodio je internetski kamp financijske pismenosti za školsku djecu. Trenutno surađuju s vodećim školama na podučavanju djece o financijama.

Drugi važan segment u ekosustavu je mobilna aplikacija Freedom Finance TraderNet. Osim redovitih bankovnih plaćanja i upravljanja karticama, aplikacija  sadrži odjeljak za ulaganja s ažuriranom analitikom, ulaganjima i pristupom vašem brokerskom računu, koji se može financirati u bilo koje doba dana ili noći putem namjenskog posredništva Freedom Finance kartica s opcijama bezgotovinskog plaćanja i isplate bilo gdje u svijetu.

Postizanje ovih rezultata u izgradnji potpuno automatiziranog i korisniku prilagođenog ekosustava, zahtijevalo je stvaranje određene korporativne kulture s vrlo bliskom interakcijom između zaposlenika različitih područja. Jednako je važna bliska interakcija s resornim ministarstvima u Kazahstanu, uključujući ona na strani GovTech. Brzim rastom tvrtke, naporan se rad isplatio. Uostalom, ako uspijete riješiti veliki operativni problem u industriji, tvrtka može brzo postići ogromnu kapitalizaciju. A, sudeći prema broju europskih jednorog tvrtki, što je prema posljednjim podacima sedam tvrtki, čija je vrijednost 10 milijardi dolara, trenutno u europskoj regiji stvari su još u povojima. No, zajedno možemo vidjeti kako se ta budućnost gradi.

Saznajte više na https://hr.freedom24.com/

+8 glasa
Monika Kiris od

Fintech tvrtke budućnosti poslovat će na drugačiji način, koristeći drugačije alate te razmišljajući o budućnosti i o tome kako unaprijediti svoje poslovanje.  

Neke od karakteristika tvrtki usmjerenih prema budućnosti bit će navedene u nastavku.

Prihvaćanje digitalne revolucije

"Ne radi se o tome hoće li poslovi postati automatizirani, nego kada. Poslovi koje izvode isključivo ljudi danas se rijetko viđaju."

...rekao je Nikolas Badminton.

U tzv. digitalnoj revoluciji, tehnologija poput CRM platforme Salesforce koristi se kao alat za rješavanje praktičnih, manualnih zadataka. Korištenje takve tehnologije povećava produktivnost i oslobađa vrijeme za kreativnije procese.

Fintech tvrtke budućnosti postupno integriraju napredne tehnologije, poput umjetne inteligencije (AI) i robotike, u svoje poslovanje. Pomoću tih tehnologija tvrtke učinkovitije posluju, uz bolje razumijevanje potreba svojih klijenata. Povratne informacije koje tvrtke dobivaju od svojih klijenata od velike su pomoći pri oblikovanju poslovnih strategija.

Inovacija je najvažnija, zbog čega tvrtke ulažu u istraživanje i razvoj te potiču kreativnost.

Strateško prognoziranje u poslovanju i preispitivanje načina rada

Erica Orange kaže:

"Jedan od najvećih imperativa je dugoročno razmišljanje i strateška predviđanja. To se posebno pokazalo istinitim u protekle tri godine, jer je pandemija otkrila granice kratkoročnog razmišljanja. Također, više ne postoji jedan koncept ureda koji odgovara svima. U budućnosti će biti sve više distribuiranog rada, hibridnog rada."

Pandemija je doprinijela većoj učestalosti rada na daljinu, a to je trend koji će se zadržati i kojeg tvrtke budućnosti maksimalno iskorištavaju uz pomoć digitalnih alata i platformi koje potiču virtualnu suradnju timova.

Suradnja tvrtki i organizacija te sklapanje partnerstva bit će sve učestalije, a sve to s ciljem stvaranja inovativnih rješenja. Suradnja omogućuje razmjenu resursa i znanja koja vode do novih načina rada.

Uključivanje održivosti i empatije u poslovanje

Gerd Leonhard vjeruje da bi sve tehnološke tvrtke trebale staviti dobrobit čovječanstva ispred tehnologije, pri donošenju odluka.

HSM slijedi isti princip sudjelovanjem u programu Pledge 1%, koji uključuje doniranje udjela tvrtke, vremena, proizvoda i profita.

Osnivači programa vode se sljedećim načelom:

"Davanje malog dijela budućeg uspjeha danas može imati ogroman utjecaj na naše sutra."

Održivost je prioritet svake tvrtke budućnosti, pri čemu se u način rada integriraju obnovljivi izvori energije, eko-proizvodi i usluge.

Osim toga, tvrtke budućnosti su aktivno uključene u društvene probleme te promiču uključenost i raznolikost, čime daju svoj doprinos društvu.

Slična pitanja

2 odgovora 258 👀
2 odgovora 303 👀
1 odgovor 591 👀
1 odgovor 289 👀
1 odgovor 205 👀
1 odgovor 246 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...