104 pregleda
Mia Jelinčić u rubrici Financije od Mia Jelinčić (2.8k bodova)

Kakva je budućnost fintech-a u Europi, ali i globalno uz pomoć Freedom Finance-a? 

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od Redakcija (114k bodova)
prikazano od Znatko

Globalna digitalizacija: budućnost fintech-a u Europi i uloga financijskih ekosustava u globalnom razvoju, koristeći Kazahstan kao primjer

Timur Turlov, izvršni direktor Freedom Holding Corp. (NASDAQ: FRHC) o ekosustavu Freedom Financea u Kazahstanu.

Vrsta budućnosti koju nema nijedna druga zemlja na svijetu već je očita u Kazahstanu: digitalne hipoteke koje se mogu dogovoriti u samo dva sata bez ljudske intervencije, napredovanje kupovine automobila kroz aplikaciju, a police osiguranja se obnavljaju automatski, baš kao pretplata na Netflix.

Sve je to omogućeno digitalizacijom, koja ostvaruje napredak u produktivnosti te državnom tehnologijom koja je naprednija nego u Europi. Kazahstan je zemlja koja je otvorena za integraciju s dobro strukturiranim osobnim podacima. Zahvaljujući tome, uspjelo se izgraditi dobro funkcionirajući ekosustav s automatskom autentifikacijom koji se povezuje sa svim državnim bazama podataka, podacima o prihodima i kreditnoj povijesti svakog pojedinca. Osvrnimo se na povijest i pogledajmo kakva će tehnologija biti u Europi za pet godina.

Prvo, Freedom Finance Kazakhstan ima najnapredniji sustav hipotekarnih kredita na svijetu. Saznali smo da ne postoji ijedno drugo mjesto na svijetu gdje je moguće podnijeti zahtjev za hipoteku tako lako i brzo kao u Kazahstanu. Unosom samo nekoliko parametara na web stranicu, vrijednosti nekretnine, iznosa akontacije i roka kredita, osoba može saznati vrijednost kredita u samo pet minuta. Samo tri minute kasnije, pojedinac može dobiti službeno odobrenje hipoteke, a za najviše jedan radni dan ta osoba može postati vlasnik kuće. To je postignuto kroz 34 integracije s državnim i vanjskim službama, zbog čega drugu hipoteku u Kazahstanu izdaje Freedom Finance Bank. Trenutno izdaju oko 50 hipoteka dnevno, čime se bavi mali tim od petero ljudi. Time se štedi 50.000.000 tenge u neto operativnoj dobiti po danu: 1.000.000 tenge po transakciji u usporedbi s troškovima davanja zajma na normalan način.

Kod digitalnih kredita za automobile, prodavač i kupac otvaraju internetske bankovne račune u njihovoj aplikaciji, unutar kojih međusobno mogu u potpunosti ponovno registrirati vlasništvo nad automobilom. Dolazi do automatske procjene tog automobila i tada se odmah prikazuje vrijednost kolaterala, što banka prihvaća. Zatim se dodatno dodjeljuje popust na transakciju proporcionalan kreditnoj ocjeni kupca ili prodavatelja za svaku transakciju. Istodobno, za samo 5 minuta internetskim putem možete odabrati registarsku pločicu i dobiti policu osiguranja automobila. Trenutno izdaju svaku drugu policu osiguranja automobila na tržištu Kazahstana.

Zaseban segment digitalnog ekosustava je usluga osiguranja Freedom Finance Life. Razvili su novi standard životnog osiguranja koji se izračunava i izdaje u cijelosti u online formi, a pretplata za osiguranje od kritičnih bolesti Freedom Health izdaje se pomoću samo tri parametra: individualni broj poreznog obveznika, broj osobne iskaznice i telefonski broj, pri čemu se mjesečna uplata automatski odbija, a isplata po osiguranim slučajevima iznosi do milijun dolara. Uz to, svaka druga avio karta izdana na internetskim stranicama Kazahstana popraćena je osiguranjem za nezgode, a prvi su pokrenuli i proizvod osiguranja za COVID-19 za pravne i fizičke osobe, osiguravši više od pet tisuća klijenata tijekom prve godine pandemije. Tijekom razdoblja karantene, Freedom Finance Life vodio je internetski kamp financijske pismenosti za školsku djecu. Trenutno surađuju s vodećim školama na podučavanju djece o financijama.

Drugi važan segment u ekosustavu je mobilna aplikacija Freedom Finance TraderNet. Osim redovitih bankovnih plaćanja i upravljanja karticama, aplikacija  sadrži odjeljak za ulaganja s ažuriranom analitikom, ulaganjima i pristupom vašem brokerskom računu, koji se može financirati u bilo koje doba dana ili noći putem namjenskog posredništva Freedom Finance kartica s opcijama bezgotovinskog plaćanja i isplate bilo gdje u svijetu.

Postizanje ovih rezultata u izgradnji potpuno automatiziranog i korisniku prilagođenog ekosustava, zahtijevalo je stvaranje određene korporativne kulture s vrlo bliskom interakcijom između zaposlenika različitih područja. Jednako je važna bliska interakcija s resornim ministarstvima u Kazahstanu, uključujući ona na strani GovTech. Brzim rastom tvrtke, naporan se rad isplatio. Uostalom, ako uspijete riješiti veliki operativni problem u industriji, tvrtka može brzo postići ogromnu kapitalizaciju. A, sudeći prema broju europskih jednorog tvrtki, što je prema posljednjim podacima sedam tvrtki, čija je vrijednost 10 milijardi dolara, trenutno u europskoj regiji stvari su još u povojima. No, zajedno možemo vidjeti kako se ta budućnost gradi.

Saznajte više na https://hr.freedom24.com/

Slična pitanja

1 odgovor
Monika Kiris 14.10.2022. pitanje u rubrici Poslovanje od Monika Kiris (7.2k bodova)
1 odgovor
Mia Jelinčić 22.05.2022. pitanje u rubrici Umjetnost i kultura od Mia Jelinčić (2.8k bodova)
1 odgovor
Mia Jelinčić 10.05.2022. pitanje u rubrici Web Marketing od Mia Jelinčić (2.8k bodova)
1 odgovor
Mia Jelinčić 17.05.2022. pitanje u rubrici Poslovanje od Mia Jelinčić (2.8k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...