124 pregleda
Monika Kiris u rubrici Web Poslovanje od Monika Kiris (11.1k bodova)

Koje je mjesto zauzela Hrvatska na IMD Svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti za 2022. godinu koju je objavio koji je objavio Svjetski centar za konkurentnost (WCC)?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od Redakcija (146k bodova)
prikazano od Znatko

Danska na vrhu svjetske ljestvice digitalne konkurentnosti – Hrvatska ostvarila rast od 12 mjesta u globalnom digitalnom poretku

Lausanne, Švicarska, 28. rujna 2022.

Glavni nalaz IMD-ove Svjetske ljestvice digitalne konkurentnosti za 2022. koji je objavio Svjetski centar za konkurentnost (WCC) stavlja Dansku na prvo, SAD na drugo, a Hrvatsku na 43. mjesto od 63 promatrane države.

„Vlade i privatni sektor moraju ulagati na svim područjima – u talent, obuku i obrazovanje, znanstvenu koncentraciju te istraživanje i razvoj – kako bi zaštitili svoju digitalnu infrastrukturu od kibernetičkih napada i pružili konkurentne usluge e-uprave. To su ključni koraci prema digitalnom stvaranju konkurentne ekonomije,“ zaključak je ovog Izvješća.  

V.d. predsjednika Nacionalnog vijeća za konkurentnost, dr.sc. Ivan Mišetić, istaknuo je:

„Raduje nas ovaj rezultat koji pokazuje rast od dvanaest mjesta na Svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti, najveći koji je Hrvatska ikad ostvarila. Ostvaren je rast na svim trima područjima: znanja, tehnologije i spremnosti za budućnost. Sama ljestvica ukazuje na područja na kojima još trebamo raditi, kao što je transfer znanja (59.) ili sposobnost privlačenja stranih stručnjaka (59.), ali i ona na kojima pokazujemo izvrsne rezultate, kao što su omjer broja studenata i profesora (7.) ili ulaganja u telekomunikacije (5.) To je priznanje našem dosadašnjem radu, ali i obveza da nastavimo s naporima koji će nas dovesti do još višeg mjesta na ovoj ljestvici, kako bismo osigurali konkurentnu prednost našem gospodarstvu i boljitak društvu u cjelini.“

Godišnje rangiranje kvantificiralo je kapacitete 63 globalna gospodarstva za usvajanje i istraživanje novih digitalnih tehnologija i koristiti ih za transformaciju vladinih praksi, poslovnih modela i društva. To se čini kategorizirajući 54 kriterija – mješavinu vanjskih čvrstih podataka (dvije trećine ukupnog broja) i IMD-ovo Ispitivanje mišljenja rukovoditelja  (jedna trećina) – u tri velike skupine: 

  • spremnost za budućnost
  • znanje
  • tehnologija, sa skupom pod faktora ispod svakog.

„Ova ljestvica digitalne konkurentnosti opisuje važnost nacionalnih čimbenika u objašnjenju digitalne transformacije poduzeća i usvajanje digitalnih praksi od strane građana. Digitalno uspješne države proizlaze iz kombinacije digitalnog talenta, digitalne regulative, upravljanja podacima, stavova o digitalizaciji i dostupnosti kapitala,” rekao je Arturo Bris, direktor WCC-a.

Rezultati ove 2022.godine bacaju novo svjetlo na one čimbenike koji omogućavaju jačanje kapaciteta, kako vlada, tako i privatnog sektora na zaštiti digitalne infrastrukture od kibernetičkih napada, tvrde stručnjaci. Takvo je djelovanje od ključne važnosti za usvajanje i širenje digitalne tehnologije.

Cjelokupno izvješće dostupno je OVDJE.

Slična pitanja

1 odgovor
Mia Jelinčić 10.05.2022. pitanje u rubrici Web Marketing od Mia Jelinčić (2.9k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Mia Jelinčić 05.05.2022. pitanje u rubrici Financije od Mia Jelinčić (2.9k bodova)
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

Data Science Conference Adria 23

DSC ADRIA 23

Pripremite se za najinovativniju AI konferenciju godine u Adrija regiji!

online, 16. 5. 2023.
Zagreb, 17. i 18. 5. 2023.
Rijeka, 19. 5. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

ST.ART UP 2023

ST.ART UP 2023

& GAME CHANGER AWARDS

Zagreb, 24. - 27. 5. 2023.
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.9k pitanja

17.3k odgovora

4.5k komentara

1.4k korisnika

...