Monika Kiris u rubrici Turizam i putovanja od

Koje će države prve isprobati mobilnu aplikaciju s digitalnim kopijama putnih isprava?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Na letovima između Finske i Hrvatske prvo testiranje digitalnih putnih isprava

Finska bi mogla postati prva zemlja u EU koja će isprobati mobilnu aplikaciju s digitalnim kopijama putnih isprava

Ovim pilot projektom Europska komisija ispituje mogućnost prelaska granica samo s aplikacijom. Ona bi pohranjivala digitalne kopije putnih dokumenata umjesto papirnatih putovnica. S novom tehnologijom putnici bi mogli slati informacije graničnim vlastima prije odlaska u inozemstvo, a cilj je olakšati i ubrzati prolazak granice. 

Prvi dobrovoljci za testiranje digitalnog putnog dokumenta bit će putnici na aviolinijama između Finske i Hrvatske, u proljeće 2023. godine.

Kako će probna verzija finske digitalne putovnice funkcionirati?

Komisija potiče određene države članice da isprobaju digitalne putne isprave. Uz informacije prikupljene iz ovih testova, mogao bi uvesti mogućnost prelaska granica samo s aplikacijom za mobilni telefon diljem EU-a.

Neki će putnici biti zamoljeni da dobrovoljno preuzmu aplikaciju na svoje telefone. Tada će moći poslati svoju dokumentaciju graničnim vlastima prije putovanja.

"Informacije se provjeravaju unaprijed i brišu nakon putovanja", rekao je Väisänen.

Mogu li digitalne putovnice biti odgovor na kašnjenja u zračnim lukama?

Na početku će putnici uključeni u ispitivanje probne verzije i dalje morati nositi svoje fizičke papirnate putovnice i proći provjere od strane graničnih agenata.

Ali dugoročno gledano, cilj je da ljudi ne moraju nositi nikakvu dokumentaciju osim svojih telefona. Putnike je jednostavno moguće identificirati pomoću fotografije njihova lica kada se ukrcavaju u zrakoplov ili prolaze sigurnosnu provjeru. Ove digitalne putne isprave bi trebale učiniti prolazak granice lakšim i bržim. Smanjenje vremena svake pojedinačne kontrole čak i za mali iznos moglo bi skratiti vrijeme čekanja za putnike.

Koriste li se negdje u svijetu već digitalne putovnice?

Ukrajina je 2021. postala prva zemlja u svijetu koja je digitalnim putovnicama dala isti pravni status kao i fizičkim.

Pomoću telefonske aplikacije Dila koju je izdalo Ministarstvo digitalne transformacije Ukrajine, korisnici mogu vidjeti elektroničke verzije svojih dokumenata. Također mogu generirati QR kodove koji imaju jednaki status kao i putovnica.

Ukrajinci već nekoliko godina mogu koristiti svoje digitalne putovnice u nizu situacija kao što su potvrda identiteta u pošti, potvrda dobi ili otvaranje bankovnog računa

Poljska i Južna Koreja također koriste digitalnu dokumentaciju na pametnim telefonima na slične načine, a takvi bi projekti uskoro mogli biti u tijeku u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u.

Slična pitanja

2 odgovora 258 👀
1 odgovor 180 👀
1 odgovor 189 👀
1 odgovor 222 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...