Monika Kiris u rubrici Promet i vozila od
uređen od Redakcija

S obzirom na sve veće dizanje svijesti o našem zagađivanju planeta, hoće li se uskoro početi koristiti potpuno električni putnički avioni koji ne bi zagađivali okoliš?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Uspješno poletio prvi potpuno električni putnički avion - Alice

Prvi potpuno električni putnički zrakoplov na svijetu uspješno je poletio 27.rujna 2022. u međunarodnoj luci Grant County u američkoj saveznoj državi Washington

Avion s nultom emisijom štetnih plinova kojeg je proizvela izraelska startup kompanija Eviation Aircraft letio je tijekom svojeg osmominutnog inauguracijskog leta na visini od 1000 metara. 

Obnovljivi izvori energije Hrvatske

Predsjednik i izvršni direktor Eviation Aircrafta Gregory Davis rekao je za CNN Business:

'Ovo je budućnost. Nismo vidjeli promjenu pogonske tehnologije na avionima otkako smo prešli s klipnog na turbinski motor. Potpuno novu tehnologiju poput ove mogli smo vidjeti posljednji put 50-ih godina prošlog stoljeća.'

Nadaju se da će iskoristiti informacije prikupljene tijekom leta kako bi isporučio avione kupcima do 2027. godine. U Eviation Aircraftu očekuju da će do 2025. godine prikupiti sve potrebne certifikate američke Savezne uprave za civilno zrakoplovstvo (FAA), nakon čega će uslijediti godina ili dvije završnih testiranja.

Alice bi se, prema ranijim najavama, trebala koristiti u svim okruženjima koja trenutno opslužuju klipni i turbinski zrakoplovi, a napredni elektromotori aviona imaju manje pokretnih dijelova s ciljem povećanja pouzdanosti i smanjenja troškova održavanja.

Letjelicu pokreću dva elektromotora Magni650 s dva propelera postavljena na stražnji dio trupa te generiraju 850 konjskih snaga. Elektroničke uređaje aviona osigurala je tvrtka Magnaghi Aeronautica, dok je za digitalizirane sustave kontrole leta (uključujući automatski pilot) zadužena je tvrtka Honeywell

Obnovljivi izvori energije Hrvatske

Alice je dizajnirana za prijevoz devet putnika i dva člana posade, a njezina konstrukcija uključuje 95 posto kompozitnih materijala. S baterijskom tehnologijom, sličnom onoj u električnom automobilu ili mobitelu, Alice će s pola sata punjenja moći letjeti jedan sat i pritom prijeći oko 400 kilometara. Avion ima maksimalnu brzinu krstarenja od 463 kilometara na sat, a usporedbe radi, najrasprostranjeniji putnički zrakoplov tipa Boeing 737 ima maksimalnu krstareću brzinu od 946 kilometara na sat.

Tvrtka Eviation razvija tri inačice aviona:

  • tzv. prigradsku, 
  • poslovnu i 
  • transportnu. 

Uz već spomenutu varijantu za devet putnika i 385 kilograma tereta, poslovna inačica primat će šest putnika i imat će produženi dolet dok će transportna imati zapreminu od 12 prostornih metara.

Obnovljivi izvori energije Hrvatske

Izravni operativni trošak leta s devet putnika i dva člana posade iznosi 200 američkih dolara po satu, što je višestruko manje od cijene sata leta sličnih proporcija poput Cessne 402, Pilatusa PC-12 ili Beechcraftovog King Aira, čiji se troškovi kreću između 600 i 1000 dolara po satu.

Razvoj prvog električnog putničkog aviona nije išao glatko zbog promjena u rukovodstvu tvrtke te niza drugih problema koji su ometali napredak testiranja. Za Alice je otprije zainteresiran DHL Express te je naručio 12 teretnih inačica u sklopu nastojanja da stvori prvu svjetsku mrežu električnih teretnih aviona. Također su zainteresirani prigradski zračni prijevoznik CapeAir za opsluživanje na ruti od Bostona do Cape Coda i čarter tvrtka GlobalX sa sjedištem u Miamiju.

Marin Duganđija od
Wow! Totalna fora! Sad se samo pitam hoće li Rimac proizvesti kojeg?‌

Slična pitanja

1 odgovor 232 👀
1 odgovor 304 👀
1 odgovor 193 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...