83 pregleda
Monika Kiris u rubrici Zdravlje i medicina od Monika Kiris

Koliko su pacijentima dostupna medicinska pomagala s liste HZZO-a?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od Redakcija

I dalje nedostupno više od 630 pomagala s liste HZZO-a

Pacijentima u Hrvatskoj je, unatoč započetim pregovorima s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, i dalje nedostupno više od 630 medicinskih pomagala s liste HZZO-a.

Prema dostupnim informacijama proizvođači i distributeri su poslali više od 1500 zahtjeva za povećanje cijena medicinskih proizvoda i pomagala što im je omogućeno izmjenom Pravilnika o mjerilima za stavljanje medicinskih proizvoda na osnovnu i dodatnu listu.

HUP-ova koordinacija za medicinske proizvode upozorava da je obrada toliko zahtjeva vrlo spora, čime je mogućnost pružanja medicinskih i ortopedskih pomagala za više od 200.000 pacijenata dovedena u pitanje. Trenutačno su najviše pogođeni ljudi kojima su potrebne proteze i invalidska kolica, pacijenti s problemom inkontinencije i drugi kojima su potrebni razni medicinski proizvodi.

Zbog spore procedure, u HUP-ovoj Koordinaciji za medicinske proizvode smatraju da se ne može očekivati ​​brza normalizacija isporuka proizvoda te podsjećaju da se HZZO obvezao na izvanredne sastanke na kojima će se raspravljati o zaprimljenim zahtjevima.

Jedine promjene dogodile su se u skupinama stoma pomagala i pomagala za probavni sustav te peritonejsku dijalizu za koje je Upravno vijeće HZZO-a prihvatilo poskupljenje.

Iako su završeni pregovori za skupine inkontinencije i pomagala za kretanje, i dalje nema naznake kada će predani zahtjevi biti obrađeni i odobreni. Važno je istaknuti da neke grupe pomagala nisu dobile konkretnu povratnu informaciju niti znaju u kojoj je fazi njihov zahtjev (npr. medicinska pomagala za dijabetes), stoga se ne može očekivati ​​brza normalizacija isporuke proizvoda.

HUP-Koordinacija za medicinske proizvode izvještava da je situacija s medicinskim pomagalima na listi HZZO-a već dulje vrijeme neodrživa, a pomutnju na tržištu izazvalo je posljednje sniženje cijene HZZO-a u prosincu 2022. godine. Mnogo proizvoda s liste HZZO-a nedostupno je zbog preniskih cijena, a zanemarivši rast troškova pomagala, njegova nabavna cijena samo u posljednjih godinu dana porasla je za više od 40 %. 

HUP-ova Koordinacija za medicinske proizvode kao jedino rješenje za vraćanje medicinskih pomagala na listu HZZO-a, ali i za nužno uređenje ukupnog tržišta medicinskih pomagala, vide u ispunjenju tri zahtjeva:

  • hitno povećanje cijena HZZO-a za sve skupine,
  • izmjene Pravilnika o mjerilima za određivanje cijena pomagala te uklanjanje mehanizma automatskog spuštanja cijene za svaku novu prijavu proizvoda,
  • promjenu standarda pomagala i uvrštenje novih vrsta pomagala za kategorije koje su znatno ispod prosjeka Europske unije.
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...