Monika Kiris u rubrici Zdravlje i medicina od

Hoće li HZZO ikada omogućiti kvalitetnija i modernija ortopedska pomagala (proteze), umjesto onih koje se već 25 godina nalaze na popisu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Redakcija od

Osobe s amputacijom apeliraju na HZZO za kvalitetnije proteze

Zastarjela pomagala smanjuju kvalitetu života osobe s amputacijom, onemogućujući joj kretanje. Osim toga, negativno utječu i na njihovu najbližu okolinu – u prvom redu obitelj, a onda i zajednicu. 

Udruga osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije (UAZ) je zato pokrenuo kampanju #vrijemejezanovikorak čije je finale održani Trkački kamp START. Kampanja se održala kako bi podigla svijest javnosti o problemima s kojima se suočavaju osobe s amputacijom i javnog apela prema HZZO-u da konačno podigne standard pomagala na kojem su umjesto tehnološki naprednih, proteze standarda sredine prošlog stoljeća. 

Ana Sršen, organizatorica Trkačeg kampa START, rekla je:

„Mi koristimo tehnologiju iz 1998. godine, stoga je vrijeme da promijenimo tu nesretnu listu ortopedskih pomagala HZZO-a. Zastarjele proteze onemogućuju uključivanje osoba s amputacijom u društveni život već ih tjeraju da ostanu u okviru svoja četiri zida, na teret svojim obiteljima i društvu. Imamo obećanje HZZO-a i Ministarstva zdravstva da će se postojeći standard za proteze, ortoze i individualizirana invalidska kolica konačno unaprijediti, no to nikako da se dogodi. Tko pati? Osobe s amputacijom udova koje nemaju uvjete da žive barem prosječan život u Hrvatskoj“

Osobe s amputacijom udova u Hrvatskoj imaju najniži standard proteza i individualiziranih kolica u EU i šire

U UAZ-u je napravljeno istraživanje na gotovo 100 osoba s amputacijom zajedno s Hrvatskom udrugom paraplegičara i tetraplegičara, uz vođenje izv. prof. dr. sc. Anitom Lauri Korajlijom s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Istraživanje je provedeno kako bi se prikazali problemi koji nastaju zbog neadekvatnog i zastarjelog pravilnika o pomagalima.

Istraživanje je pokazalo da više od polovice pacijenata s amputacijom donjih udova smatra kako je nužno doplatiti za kvalitetnije proteze iznad standarda HZZO-a kako bi ostvarili donekle normalan život. Ovi dodatni troškovi često dosežu i do 100.000 kuna za jednu protezu. 

Samo 15% ispitanika s osnovnim pomagalom primjećuje okoliš i arhitekturu u svakodnevnom kretanju, ostali su u svom kretanju okolinom isključivo fokusirani na podlogu kojom hodaju - neravnine i rupe na cesti, kamenčiće i šahtove, sve kako bi smanjili rizik padova.

Također, gotovo 70% ispitanika s osnovnom HZZO-ovom protezom kontinuirano kod kretanja boji pada, a njih 38% se boji ozljede tijekom tuširanja.

Važno je naglasiti da izostankom suvremenih pomagala na Listi pomagala, HZZO krši Uredbu EU Parlamenta i Vijeća EU o medicinskim proizvodima i tako dovodi u opasnost sigurnost i zdravlje osoba s amputacijom RH.

Slična pitanja

2 odgovora 356 👀
1 odgovor 4.3k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.3k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...