22 pregleda
Monika Kiris prije u rubrici Zdravlje i medicina od Monika Kiris

Hoće li HZZO ikada omogućiti kvalitetnija i modernija ortopedska pomagala (proteze), umjesto onih koje se već 25 godina nalaze na popisu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Redakcija prije od Redakcija

Osobe s amputacijom apeliraju na HZZO za kvalitetnije proteze

Zastarjela pomagala smanjuju kvalitetu života osobe s amputacijom, onemogućujući joj kretanje. Osim toga, negativno utječu i na njihovu najbližu okolinu – u prvom redu obitelj, a onda i zajednicu. 

Udruga osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije (UAZ) je zato pokrenuo kampanju #vrijemejezanovikorak čije je finale održani Trkački kamp START. Kampanja se održala kako bi podigla svijest javnosti o problemima s kojima se suočavaju osobe s amputacijom i javnog apela prema HZZO-u da konačno podigne standard pomagala na kojem su umjesto tehnološki naprednih, proteze standarda sredine prošlog stoljeća. 

Ana Sršen, organizatorica Trkačeg kampa START, rekla je:

„Mi koristimo tehnologiju iz 1998. godine, stoga je vrijeme da promijenimo tu nesretnu listu ortopedskih pomagala HZZO-a. Zastarjele proteze onemogućuju uključivanje osoba s amputacijom u društveni život već ih tjeraju da ostanu u okviru svoja četiri zida, na teret svojim obiteljima i društvu. Imamo obećanje HZZO-a i Ministarstva zdravstva da će se postojeći standard za proteze, ortoze i individualizirana invalidska kolica konačno unaprijediti, no to nikako da se dogodi. Tko pati? Osobe s amputacijom udova koje nemaju uvjete da žive barem prosječan život u Hrvatskoj“

Osobe s amputacijom udova u Hrvatskoj imaju najniži standard proteza i individualiziranih kolica u EU i šire

U UAZ-u je napravljeno istraživanje na gotovo 100 osoba s amputacijom zajedno s Hrvatskom udrugom paraplegičara i tetraplegičara, uz vođenje izv. prof. dr. sc. Anitom Lauri Korajlijom s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Istraživanje je provedeno kako bi se prikazali problemi koji nastaju zbog neadekvatnog i zastarjelog pravilnika o pomagalima.

Istraživanje je pokazalo da više od polovice pacijenata s amputacijom donjih udova smatra kako je nužno doplatiti za kvalitetnije proteze iznad standarda HZZO-a kako bi ostvarili donekle normalan život. Ovi dodatni troškovi često dosežu i do 100.000 kuna za jednu protezu. 

Samo 15% ispitanika s osnovnim pomagalom primjećuje okoliš i arhitekturu u svakodnevnom kretanju, ostali su u svom kretanju okolinom isključivo fokusirani na podlogu kojom hodaju - neravnine i rupe na cesti, kamenčiće i šahtove, sve kako bi smanjili rizik padova.

Također, gotovo 70% ispitanika s osnovnom HZZO-ovom protezom kontinuirano kod kretanja boji pada, a njih 38% se boji ozljede tijekom tuširanja.

Važno je naglasiti da izostankom suvremenih pomagala na Listi pomagala, HZZO krši Uredbu EU Parlamenta i Vijeća EU o medicinskim proizvodima i tako dovodi u opasnost sigurnost i zdravlje osoba s amputacijom RH.

Znatko medijski pokriva

Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.9k pitanja

18.8k odgovora

5.9k komentara

1.5k korisnika

...