Ivana Basar u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Basar

Postoji li situacija, kada psiholog/psihijatar ili bilo koja osoba koja radi na području psihičkog zdravlja odbiti viđati pacijenta? U kojem trenutku možeš "odustati" od pomaganja dotičnoj osobi - kada je opravdano?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+11 glasa
Iva Murat od Iva Murat
odabran od Ivana Basar
 
Najbolji odgovor

Važno je napomenuti da psihijatar ne smije odbiti pružati zdravstvenu zaštitu osobi koja odbije neki dijagnostički ili terapijski tretman. Također, ako se pacijent liječi kod psihijatra, ali želi čuti drugo mišljenje, ono mu ga je obavezan dati svaki psihijatar koji nije sudjelovao u njegovom liječenju.

U slučaju da psihijatar ne može privoliti pacijetna na potrebno liječenje, pa čak ni uz pomoć pacijentove obitelji ili skrbnika, treba zatražiti pomoć drugog kolege.

Ukoliko psihijatar uvidi da više ne može pomoći pacijentu ili se pokaže da nije specijaliziran za određenu dijagnozu koju pacijent ima, može pacijenta uputiti drugom kolegi

+9 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
uređen od Sandra Vukov

Važno je znati da nijedan zdravstveni djelatnik nesmije odbiti pacijenta jer je to kazneno djelo, takodjer na tu temu postoji i zakon o zaštiti pacijenta i zakon o lječništvu.

Članak 18. Liječnik je dužan provesti potrebne mjere prevencije, dijagnostike liječenja svim osobama kojima je on izabrani liječnik ili koje su upućene od strane drugog liječnika radi pružanja zdravstvene zaštite.

U hitnim stanjima je dužan pružiti pomoć svakom bolesniku bez odlaganja, a ostale bolesnike dužan je primati prema stupnju medicinskog prioriteta, odnosno prema listi čekanja.

Liječnik može odbiti pružanje liječničke pomoći jedino ako mu ta osoba prijeti ili je prema njemu odnosno drugim zdravtsvenim radnicima fizički agresivna, osim u hitnim stanjima. Tako i u tom slučaju liječnik je dužan toj osobi pružati neophodnu liječničku pomoć ako mu je osigurana zaštita policije ili neki drugi oblik zaštite.

–1 glas
Ana Primorac od Ana Primorac
mene moja psihijatrica nije nikad odbila viđati. uvijek se najavim unaprijed i sve se dogovorimo kada trebam doći kod nje.

nije se još dogodila situacija u kojoj bi me ona odbila da se vidimo. puno razgovaramo. ne vidim uvijek korist o svega toga. možda bi psihijatri trebali nekada sami reći "nema potrebe da više dolaziš" jer možda nije zdravo za mene da stalno dolazim kod nje. možda da kaže "odmori se". možda bi trebali baš odustati.

ne znam jel to pametno, ali odmor nikome ne škodi. dobro je odmoriti se i biti sam sa svojim mislima neko vrijeme.

Slična pitanja

4 odgovora 4.4k 👀
3 odgovora 536 👀
2 odgovora 498 👀
3 odgovora 435 👀
3 odgovora 698 👀
2 odgovora 551 👀
6 odgovora 499 👀
3 odgovora 594 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...