66 pregleda
Darija Magdalenić u rubrici Zdravlje i medicina od Darija Magdalenić [Proaktivan] (631 bodova)

Što je psihoanaliza i koje su metode njene primjene?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Što je psihologija i koje su njene discipline?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Lorena Burčul od Lorena Burčul [Aktivan] (157 bodova)
odabran od Darija Magdalenić
 
Najbolji odgovor
Psihoanaliza, odnosno teorija ličnosti nastaje 1900. kada je Sigmund Freud (njezin začetnik) objavio svoje djelo "Tumačenje snova". Temeljni koncept ove teorije je nesvjesni dio ljudske ličnosti kao i mišljenje da ljudi nemaju mogućnost slobodnog odlučivanja (upravo zbog nesvjesnih sadržaja). Tijekom godina Freud je mijenjao i nadograđivao svoju teoriju kako bi dolazio do novih otkrića. Neka važnija otkrića su:  psihoseksualni razvoj; shema psihičke strukture koja uključuje nesvjesno, podsvjesno i svjesno (ID, EGO i Superego); Edipov kompleks; transfer i kontratransfer i mnogi drug).

Psihoanaliza je prva vrsta psihoterapije razgovorom te se njome nastoji osvjestiti nesvjesne sadržaje koje imaju korjene u djetinjstvu osobe, koji se zatim rješavaju te se uspostavljaju novi, zdraviji načini funkcioniranja. Primarno se koristi za razumijevanje, prevenciju i liječenje psihičkih poremećaja. Glavna metoda kojom se terapeuti koriste su slobodne asocijacije gdje pacijent govori o svemu što mu pada napamet bez zadrški što omogućuje stvaranje poveznica i vodi do nesvjesnih nerazrješenih konflikata. Koriste se i razni načini interpretacije snova.
+4 glasa
Tamara Mađer od Tamara Mađer [Ekstraktivan] (8.2k bodova)

Psihoanaliza je vrsta psihoterapije razgovorom koju je utemeljio Sigmund Freud 1885. godine. Cilj psihoterapije je da se osvijeste psihičke smetnje nastale nerazriješenim unutarnjim konfliktima ili proživljenim traumama (osobito iz djetinjstva i iz odnosa s roditeljima). Razgovori se provode kroz duži vremenski period po tri do pet puta na tjedan sve dok se oštećen ego ne vrati u normalno stanje. No, valja naglasiti kako okidač psihičkih poremećaja mogu biti razna oboljenja.

Slična pitanja

2 odgovora 154 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.7k pitanja

14.0k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...