3.2k pregleda
Ivana Basar u rubrici Djeca i roditeljstvo od Ivana Basar (3.9k bodova)
Mislite li da djedovi i bake imaju pravo viđati svoje unuke, bez obzira na odnos s vlastitom djecom (tj.roditeljima)? Kako bi moglo doći do kompromisa u slučaju da roditelji djece nisu u dobrom odnosu s vlastitim roditeljima?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+5 glasa
Domagoj Filipčić od Domagoj Filipčić (2.2k bodova)
Odnos djedova i baka s unucima svojom je kvalitetom bitno drugačiji od roditeljskog odnosa te je izuzetno specifičan.
U svojoj naravi velike generacijske razlike omogućuju djeci da nauče bolje i svestranije promatrati svijet oko sebe i lakše prihvaćati razlike koje su u društvu neizbježne.

Urie Bronfenbrenner psiholog je koji je utemeljio teoriju ekološih sustava u kontekstu ljudskog razvoja, koja definira doseg interakcije djeteta sa svijetom oko sebe te univerzalne kvalitete koje ta interakcija u sebi sadrži.
Nuklearna obitelj je krug koji obuhvaća roditelje i dijete, a on je samo početak socijalizacije i susreta djeteta s društvom. Što je dijete više izloženo raznim drugačijim utjecajima (naravno, u za to prikladno vrijeme) to će ono razviti bolje mehanizme nošenja s različitim ljudima.

Djedovi i bake sami po sebi nisu nositelji prava da viđaju djecu, no ukoliko je odnos izneđu roditelja i djedova i baka dobar, a oboje su spremni komunicirati i riješiti nesuglasice na adekvatan način, nema razloga da djeca ne vide svoje djedove i bake.
Samim stavovima i načinom na koji su potencijalni problem roditelji i djedovi i bake riješili poslat će djetetu poruku da je razgovor i slušanje druge strane ono što nas čini boljim ljudima.

Ukoliko su djedovi i bake "teški" i šalju djetetu poruke koje idu kontra djetetovog najboljeg interesa (a to je radost, samodisciplina, snaga volje, samopouzdanje...), a komunikacija s roditeljima se svela na svađe i nevoljnost da se druga strana sasluša, razumno je, koliko god teško i bolno bilo, dijete ukloniti iz okoline.

Ukoliko je jedna strana neumoljiva, nažalost, djete će u toj situaciji patiti. Dokle god ne pokažemo snagu koju altruizam nosi, dijete ga neće ozbiljno shvaćati. Želimo li odgojiti zdravu, samouvjerenu i snažnu osobu, potrebno je staviti dijete u okolinu koja je spremna riječima i djelima dokazati svoju emocionalnu zrelost i pokazati ljubav i planine koje ona pomiče.


Korišteni izvori:
https://www.capitalsenior.com/blog/parents-vs-grandparents-how-to-clearly-define-parenting-roles/

https://www.google.hr/amp/s/theconversation.com/amp/parent-and-grandparent-relationships-play-an-important-role-in-encouraging-altruistic-acts-new-research-108117

https://www.studocu.com/row/document/sveuciliste-u-zagrebu/psihologija-odgoja-i-obrazovanja-nm/summaries/teorija-ekoloskih-sustava/3716323/view
+4 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov (19.8k bodova)
odabran od Ivana Basar
 
Najbolji odgovor

U smislu obiteljskog zakona obitelj čine: majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom odnosno otac iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive. 

Obiteljski zakon članak 121. ističe da će sud na prijedlog bake i djeda odnosno djeteta, donijeti odluku o kontaktima unuka s bakom, odnosno djedom, uzimajući u obzir dobrobit djeteta. 

 

Smatram da bi roditeljima trebalo biti u interesu da njihova djeca imaju dobre i kvalitetne odnose s njihovim roditeljima odnosno djedovima i bakama (ukolko je to moguće) jer doprinose time dobro jednoj i drugoj strani. 

 

+3 glasa
Iva Murat od Iva Murat (34.4k bodova)

Smatram da bake i djedovi imaju pravo viđati unuke čak i ako nisu u najboljem odnosu sa svojom djecom. Što god da se između njih dogodilo, nema razloga da unuci ispaštaju, a vrijeme provedeno s bakama i djedovima većini ostaje u lijepom sjećanju. Ako ništa drugo, djeca bi barem trebala dobiti priliku upoznati baku i djeda. Roditelji bi mogli ostaviti djecu kod bake i djeda na neko vrijeme, recimo jedno poslijepodne, da provedu vrijeme zajedno i kasnije doći po njih. Na taj način roditelji ne moraju provoditi vrijeme s bakom i djedom. Ipak, naravno da sve ovisi o situaciji. Pitanje je zbog čega su roditelji posvađani s bakom i djedom, zašto nisu u dobrim odnosima. Ako baka i djed iz nekog razloga nisu dobar utjecaj na djecu, tada bi im trebalo ograničiti viđanje. Važno je da odrasli riješe probleme među sobom i da postupe u najboljem interesu djeteta. Ne bi smjeli djecu opterećivati svojim problemima. 

+2 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović (22.8k bodova)

Osobno smatram da bake i djedovi imaju pravo viđati svoje unuke. Odnosi djetetovih roditelja sa njihovim roditeljima ne bi trebali utjecati na odnos djeteta i bake/djeda. Prvenstveno u cilju treba biti dobrobit djeteta te njegove želje. Poželjno je, naravno da se grade dobri obiteljski odnosi i da je dijete u zdravom okuženju ispunjeniom ljubavlju i podrškom. Dakle, ako djetetovi roditelji s bakom i djedom imaju određene razmirice ili su u lošem odnosu, to ne bi trebali projicirati na dijete (pogotovo malo dijete), a kamo li "puniti mu glavu" time zašto baka i djed nisu u pravu, kakvi su (iz njihove perspektive) i slično. Samo ako su baka i djed u lošem odnosu sa svojim djetetom, ne znači da će u takvom biti i sa svojim unukom/unucima. S druge strane, ako zbog bilokakvog neumjesnog ponašanja, negativnog utjecaja na dijete i slično, baka i djed nisu dobro okruženje za unuka/unuke, svakako da roditelji imaju pravo ograničiti ili zabraniti viđanja. Tu se, dakle, opet vraćamo na ono što je u dobrobiti samoga djeteta.

Slična pitanja

2 odgovora
3 odgovora
2 odgovora
3 odgovora
Ivana Basar 17.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Basar (3.9k bodova)
5 odgovora
2 odgovora
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.0k pitanja

17.4k odgovora

4.5k komentara

1.4k korisnika

...