2.5k pregleda
Ivana B. u rubrici Djeca i roditeljstvo od Ivana B. (3.0k bodova)
Mislite li da djedovi i bake imaju pravo viđati svoje unuke, bez obzira na odnos s vlastitom djecom (tj.roditeljima)? Kako bi moglo doći do kompromisa u slučaju da roditelji djece nisu u dobrom odnosu s vlastitim roditeljima?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+5 glasa
Domagoj Filipčić od Domagoj Filipčić (1.7k bodova)
Odnos djedova i baka s unucima svojom je kvalitetom bitno drugačiji od roditeljskog odnosa te je izuzetno specifičan.
U svojoj naravi velike generacijske razlike omogućuju djeci da nauče bolje i svestranije promatrati svijet oko sebe i lakše prihvaćati razlike koje su u društvu neizbježne.

Urie Bronfenbrenner psiholog je koji je utemeljio teoriju ekološih sustava u kontekstu ljudskog razvoja, koja definira doseg interakcije djeteta sa svijetom oko sebe te univerzalne kvalitete koje ta interakcija u sebi sadrži.
Nuklearna obitelj je krug koji obuhvaća roditelje i dijete, a on je samo početak socijalizacije i susreta djeteta s društvom. Što je dijete više izloženo raznim drugačijim utjecajima (naravno, u za to prikladno vrijeme) to će ono razviti bolje mehanizme nošenja s različitim ljudima.

Djedovi i bake sami po sebi nisu nositelji prava da viđaju djecu, no ukoliko je odnos izneđu roditelja i djedova i baka dobar, a oboje su spremni komunicirati i riješiti nesuglasice na adekvatan način, nema razloga da djeca ne vide svoje djedove i bake.
Samim stavovima i načinom na koji su potencijalni problem roditelji i djedovi i bake riješili poslat će djetetu poruku da je razgovor i slušanje druge strane ono što nas čini boljim ljudima.

Ukoliko su djedovi i bake "teški" i šalju djetetu poruke koje idu kontra djetetovog najboljeg interesa (a to je radost, samodisciplina, snaga volje, samopouzdanje...), a komunikacija s roditeljima se svela na svađe i nevoljnost da se druga strana sasluša, razumno je, koliko god teško i bolno bilo, dijete ukloniti iz okoline.

Ukoliko je jedna strana neumoljiva, nažalost, djete će u toj situaciji patiti. Dokle god ne pokažemo snagu koju altruizam nosi, dijete ga neće ozbiljno shvaćati. Želimo li odgojiti zdravu, samouvjerenu i snažnu osobu, potrebno je staviti dijete u okolinu koja je spremna riječima i djelima dokazati svoju emocionalnu zrelost i pokazati ljubav i planine koje ona pomiče.


Korišteni izvori:
https://www.capitalsenior.com/blog/parents-vs-grandparents-how-to-clearly-define-parenting-roles/

https://www.google.hr/amp/s/theconversation.com/amp/parent-and-grandparent-relationships-play-an-important-role-in-encouraging-altruistic-acts-new-research-108117

https://www.studocu.com/row/document/sveuciliste-u-zagrebu/psihologija-odgoja-i-obrazovanja-nm/summaries/teorija-ekoloskih-sustava/3716323/view
+4 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov (9.8k bodova)
odabran od Ivana B.
 
Najbolji odgovor

U smislu obiteljskog zakona obitelj čine: majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom odnosno otac iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive. 

Obiteljski zakon članak 121. ističe da će sud na prijedlog bake i djeda odnosno djeteta, donijeti odluku o kontaktima unuka s bakom, odnosno djedom, uzimajući u obzir dobrobit djeteta. 

 

Smatram da bi roditeljima trebalo biti u interesu da njihova djeca imaju dobre i kvalitetne odnose s njihovim roditeljima odnosno djedovima i bakama (ukolko je to moguće) jer doprinose time dobro jednoj i drugoj strani. 

 

+3 glasa
Iva Murat od Iva Murat (27.1k bodova)

Smatram da bake i djedovi imaju pravo viđati unuke čak i ako nisu u najboljem odnosu sa svojom djecom. Što god da se između njih dogodilo, nema razloga da unuci ispaštaju, a vrijeme provedeno s bakama i djedovima većini ostaje u lijepom sjećanju. Ako ništa drugo, djeca bi barem trebala dobiti priliku upoznati baku i djeda. Roditelji bi mogli ostaviti djecu kod bake i djeda na neko vrijeme, recimo jedno poslijepodne, da provedu vrijeme zajedno i kasnije doći po njih. Na taj način roditelji ne moraju provoditi vrijeme s bakom i djedom. Ipak, naravno da sve ovisi o situaciji. Pitanje je zbog čega su roditelji posvađani s bakom i djedom, zašto nisu u dobrim odnosima. Ako baka i djed iz nekog razloga nisu dobar utjecaj na djecu, tada bi im trebalo ograničiti viđanje. Važno je da odrasli riješe probleme među sobom i da postupe u najboljem interesu djeteta. Ne bi smjeli djecu opterećivati svojim problemima. 

+2 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović (17.9k bodova)

Osobno smatram da bake i djedovi imaju pravo viđati svoje unuke. Odnosi djetetovih roditelja sa njihovim roditeljima ne bi trebali utjecati na odnos djeteta i bake/djeda. Prvenstveno u cilju treba biti dobrobit djeteta te njegove želje. Poželjno je, naravno da se grade dobri obiteljski odnosi i da je dijete u zdravom okuženju ispunjeniom ljubavlju i podrškom. Dakle, ako djetetovi roditelji s bakom i djedom imaju određene razmirice ili su u lošem odnosu, to ne bi trebali projicirati na dijete (pogotovo malo dijete), a kamo li "puniti mu glavu" time zašto baka i djed nisu u pravu, kakvi su (iz njihove perspektive) i slično. Samo ako su baka i djed u lošem odnosu sa svojim djetetom, ne znači da će u takvom biti i sa svojim unukom/unucima. S druge strane, ako zbog bilokakvog neumjesnog ponašanja, negativnog utjecaja na dijete i slično, baka i djed nisu dobro okruženje za unuka/unuke, svakako da roditelji imaju pravo ograničiti ili zabraniti viđanja. Tu se, dakle, opet vraćamo na ono što je u dobrobiti samoga djeteta.

Slična pitanja

2 odgovora
3 odgovora
1 odgovor
3 odgovora
Ivana B. 17.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana B. (3.0k bodova)
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.7k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...