146 pregleda
Mila Validžić u rubrici Obrazovanje od Mila Validžić (5.2k bodova)

Ako mi je želja da postanem učiteljica / učitelj, kako tu želju mogu ostvariti? Što trebam znati za posao učiteljice?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+10 glasa
Marin Duganđija od Marin Duganđija (9.4k bodova)

Dodao bih fakultet koji se zove Učiteljska akademija i nalazi se u Savskoj u Zagrebu. To je faks baš za postati učitelj. Ili učiteljica. To je faks koji tražiš!

Ne znam kako se sad zove. Ima li novo ime?

Petra Marić od Petra Marić (2.3k bodova)
Prije se zvala Učiteljska akademija.
Sada je Učiteljski fakultet pod Sveučilištem u Zagrebu.
+8 glasa
Viktor Viljac od Viktor Viljac (34.0k bodova)

Ako želite postati učiteljica ili učitelj u Hrvatskoj, slijedite ove korake:

  1. Stjecanje obrazovanja: Potrebno je završiti preddiplomski sveučilišni studij u trajanju od tri godine na odjelu za učiteljski studij ili na drugom odgovarajućem fakultetu. Studij možete upisati nakon završetka srednje škole ili nakon stjecanja diplome nekog drugog fakulteta.

  2. Stručno osposobljavanje: Nakon završetka preddiplomskog studija, potrebno je odraditi stručno osposobljavanje u trajanju od devet mjeseci u osnovnoj školi.

  3. Polaganje državnog stručnog ispita: Nakon završetka stručnog osposobljavanja, potrebno je položiti državni stručni ispit kako bi se dobila licenca za rad kao učiteljica ili učitelj.

  4. Traženje zaposlenja: Nakon stjecanja licence za rad kao učiteljica ili učitelj, možete tražiti posao u osnovnim školama.

Kada postanete učiteljica, trebali bi biti spremni na stalno usavršavanje i educiranje kako bi ostali up-to-date s najnovijim praksama i spoznajama u području pedagogije. Važno je razviti vještine poput planiranja i pripreme nastavnih sati, učinkovite komunikacije s učenicima, roditeljima i kolegama, te sposobnosti prilagođavanja nastave različitim potrebama i stilovima učenja učenika. Učiteljica ili učitelj mora imati i strpljenje, empatiju i znanje kako bi pomogao učenicima u njihovom razvoju i učenju.

Mila Validžić od Mila Validžić (5.2k bodova)
Koji su to "odgovarajući fakulteti" kod nas?
Viktor Viljac od Viktor Viljac (34.0k bodova)
U Hrvatskoj postoji nekoliko fakulteta na kojima možete završiti studij za postizanje kvalifikacija za nastavnika u osnovnim i srednjim školama.

Za predmete iz područja društvenih znanosti i humanističkih znanosti, kao što su povijest, geografija, hrvatski jezik i književnost, filozofija i slično, potrebno je završiti studij na Filozofskom fakultetu.

Za predmete iz područja prirodnih znanosti i matematike, kao što su matematika, fizika, kemija, biologija i slično, potrebno je završiti studij na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.

Za predmete iz područja likovne kulture, glazbene kulture i tjelesne i zdravstvene kulture, potrebno je završiti studij na odgovarajućem fakultetu umjetnosti ili kineziologiji.

Nakon završetka fakulteta potrebno je pristupiti polaganju državnog stručnog ispita kako bi se stekla potrebna kvalifikacija za rad u školi kao nastavnik
+8 glasa
Marija Hojsak od Marija Hojsak (29.7k bodova)

Ja nisam učitelj, nego onaj koji budi.

– Robert Frost

Posao učitelja vrlo je važan posao jer učitelj često nije samo učitelj svojim učenicima, već i puno više od toga. S obzirom na to da učitelj i učenici provode mnogo vremena zajedno, oni se postupno povezuju s učenicima te tako stvaraju i bliske odnose. Bolje upoznaju jedni druge te učitelj često mora pomagati svojim učenicima i s drugim njihovim pitanjima i problemima. 

Učitelj dijeli svoje znanje i usmjerava, one koje podučava, u životu. Za učitelja je vrlo važno da bude otvoren, prihvaća sve svoje učenike, razuman, da voli svoj posao, pričljiv, suosjećajan, pravedan i dovoljno strog da može odgojiti i podučiti važnim lekcijama svoje učenike kada je to potrebno. 

Također, morate voljeti dijeliti svoje znanje i znati se posvetiti tome da vam je važno da učenici steknu znanja i da nauče nešto dobro i korisno od vas. 

Kako biste postali učitelj trebate upisati fakultet za učitelje iz razredne nastave ili odabrati određeno područje koje vas zanima te podučavati svoje učenika o tom području znanja. 

Pratite napredak djeteta, a ne samo ocjene": Sedam stvari za koje bi  učitelji voljeli da ih roditelji znaju

+1 glas
Lucia Palinić od Lucia Palinić (444 bodova)
Učitelj zalravo i nije teško postati. Nakon završene srednje četverogodišnje škole trebate položiti državnu maturu te skupiti dovoljno bodova kako biste upali na željeni Učiteljski fakultet. Ima ga gotovo na svim Sveučilištima u Hrvatskoj, kao što su Zagreb, Split, Zadar, Osijek.

Slična pitanja

1 odgovor
Nino Marić 13.12.2021. pitanje u rubrici Obrazovanje od Nino Marić (15.7k bodova)
1 odgovor
Gordana Tatalović 26.08.2022. pitanje u rubrici Obrazovanje od Gordana Tatalović (71 bodova)
1 odgovor
2 odgovora
Lovro Gorup 19.10.2020. pitanje u rubrici Obrazovanje od Lovro Gorup (4.4k bodova)
1 odgovor
Zoran Jurić 27.04.2015. pitanje u rubrici Obrazovanje od Zoran Jurić (8.6k bodova)
1 odgovor
3 odgovora
Znatko medijski pokriva

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

FUTURE TENSE 2023

FUTURE TENSE 2023

Poslovna konferencija orijentirana budućnosti

Zagreb, 10. i 11. 5. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Superprodavač 2023

Superprodavač 2023

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.6k pitanja

16.9k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...