Mila Validžić u rubrici Obrazovanje od Mila Validžić

Ako mi je želja da postanem učiteljica / učitelj, kako tu želju mogu ostvariti? Što trebam znati za posao učiteljice?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

5 odgovor(a)

+12 glasa
Marin Duganđija od Marin Duganđija

Dodao bih fakultet koji se zove Učiteljska akademija i nalazi se u Savskoj u Zagrebu. To je faks baš za postati učitelj. Ili učiteljica. To je faks koji tražiš!

Ne znam kako se sad zove. Ima li novo ime?

Petra Marić od Petra Marić
Prije se zvala Učiteljska akademija.
Sada je Učiteljski fakultet pod Sveučilištem u Zagrebu.
+11 glasa
Viktor Viljac od Viktor Viljac

Ako želite postati učiteljica ili učitelj u Hrvatskoj, slijedite ove korake:

  1. Stjecanje obrazovanja: Potrebno je završiti preddiplomski sveučilišni studij u trajanju od tri godine na odjelu za učiteljski studij ili na drugom odgovarajućem fakultetu. Studij možete upisati nakon završetka srednje škole ili nakon stjecanja diplome nekog drugog fakulteta.

  2. Stručno osposobljavanje: Nakon završetka preddiplomskog studija, potrebno je odraditi stručno osposobljavanje u trajanju od devet mjeseci u osnovnoj školi.

  3. Polaganje državnog stručnog ispita: Nakon završetka stručnog osposobljavanja, potrebno je položiti državni stručni ispit kako bi se dobila licenca za rad kao učiteljica ili učitelj.

  4. Traženje zaposlenja: Nakon stjecanja licence za rad kao učiteljica ili učitelj, možete tražiti posao u osnovnim školama.

Kada postanete učiteljica, trebali bi biti spremni na stalno usavršavanje i educiranje kako bi ostali up-to-date s najnovijim praksama i spoznajama u području pedagogije. Važno je razviti vještine poput planiranja i pripreme nastavnih sati, učinkovite komunikacije s učenicima, roditeljima i kolegama, te sposobnosti prilagođavanja nastave različitim potrebama i stilovima učenja učenika. Učiteljica ili učitelj mora imati i strpljenje, empatiju i znanje kako bi pomogao učenicima u njihovom razvoju i učenju.

Mila Validžić od Mila Validžić
Koji su to "odgovarajući fakulteti" kod nas?
Viktor Viljac od Viktor Viljac
U Hrvatskoj postoji nekoliko fakulteta na kojima možete završiti studij za postizanje kvalifikacija za nastavnika u osnovnim i srednjim školama.

Za predmete iz područja društvenih znanosti i humanističkih znanosti, kao što su povijest, geografija, hrvatski jezik i književnost, filozofija i slično, potrebno je završiti studij na Filozofskom fakultetu.

Za predmete iz područja prirodnih znanosti i matematike, kao što su matematika, fizika, kemija, biologija i slično, potrebno je završiti studij na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.

Za predmete iz područja likovne kulture, glazbene kulture i tjelesne i zdravstvene kulture, potrebno je završiti studij na odgovarajućem fakultetu umjetnosti ili kineziologiji.

Nakon završetka fakulteta potrebno je pristupiti polaganju državnog stručnog ispita kako bi se stekla potrebna kvalifikacija za rad u školi kao nastavnik
+10 glasa
Marija Hojsak od Marija Hojsak

Ja nisam učitelj, nego onaj koji budi.

– Robert Frost

Posao učitelja vrlo je važan posao jer učitelj često nije samo učitelj svojim učenicima, već i puno više od toga. S obzirom na to da učitelj i učenici provode mnogo vremena zajedno, oni se postupno povezuju s učenicima te tako stvaraju i bliske odnose. Bolje upoznaju jedni druge te učitelj često mora pomagati svojim učenicima i s drugim njihovim pitanjima i problemima. 

Učitelj dijeli svoje znanje i usmjerava, one koje podučava, u životu. Za učitelja je vrlo važno da bude otvoren, prihvaća sve svoje učenike, razuman, da voli svoj posao, pričljiv, suosjećajan, pravedan i dovoljno strog da može odgojiti i podučiti važnim lekcijama svoje učenike kada je to potrebno. 

Također, morate voljeti dijeliti svoje znanje i znati se posvetiti tome da vam je važno da učenici steknu znanja i da nauče nešto dobro i korisno od vas. 

Kako biste postali učitelj trebate upisati fakultet za učitelje iz razredne nastave ili odabrati određeno područje koje vas zanima te podučavati svoje učenika o tom području znanja. 

Pratite napredak djeteta, a ne samo ocjene": Sedam stvari za koje bi  učitelji voljeli da ih roditelji znaju

+3 glasa
Lucia Palinić od Lucia Palinić
Učitelj zalravo i nije teško postati. Nakon završene srednje četverogodišnje škole trebate položiti državnu maturu te skupiti dovoljno bodova kako biste upali na željeni Učiteljski fakultet. Ima ga gotovo na svim Sveučilištima u Hrvatskoj, kao što su Zagreb, Split, Zadar, Osijek.
+2 glasa
Arnela Abadžija od Arnela Abadžija
Da bi neko postao učitelj mora da završi učiteljski fakultet ili da završi pedagoški fakultet sa odsjekom razredna nastava i tu postoje predmeti koje se proučavaju tu je osnovna matematika pedagogija kako bi se znao pristup djeci psihologija koja je opet potrebna radi pristupa djeci potrebno je znanje engleskog jezika mada učiteljica nikad ne predaju engleski potrebno je znati muzički obrazovati djecu neku osnovnu fizičku aktivnost im pokazati a sve u smislu tjelesnog mentalnog emocionalnog i drugog razvoja to znam zato što je jedna moja frendica takoreći frendica išla na pedagoški fakultet sa smjerom razredna nastava

Slična pitanja

1 odgovor 247 👀
1 odgovor 297 👀
1 odgovor 324 👀
3 odgovora 3.1k 👀
Lovro Gorup 19.10.2020. pitanje u rubrici Obrazovanje od Lovro Gorup
1 odgovor 203 👀
1 odgovor 495 👀
3 odgovora 401 👀
1 odgovor 209 👀
1 odgovor 447 👀
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

22.0k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...