Dina Kljajić u rubrici Poslovanje od

Kod uređenja interijera ureda i poslovnih prostorija (pa čak i u kući ili stanu) kako odabrati boje za prostore u kojima se radi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+16 glasa
Eva Benaković od

Kako odabrati boje za prostore u kojima se radi?

Large Red Circle Emoji CRVENA 


Tople boje su vrlo stimulativne. Crvena je prava boja za veću produktivnost! Ured s crvenim elementima aktivira lijevu hemisferu mozga i povećava produktivnost.

Yellow Circle Emoji ŽUTA I NARANČASTA Large Orange Circle Emoji


Žuto/narančasto okruženje potiče donošenje odluka. Ako morate donijeti važne i teške odluke, pokušajte se zatvoriti u žutu sobu. Narančasta je boja za komunikaciju.

Blue Circle Emoji PLAVA


Plava povećava kreativnost. To je savršena boja za prostorije u kojima ljudi svakodnevno trebaju biti kreativni, poput grafičkih dizajnera, istraživača, arhitekata, dizajnera igara itd.

Large Green Circle Emoji ZELENA


Zelena je uvijek bila opuštajuća boja. Potiče koncentraciju i istovremeno aktivira obje hemisfere mozga. Također je savršena boja za osobe čiji posao uključuje čitanje.

office-and-workspace-interior-awesome-colorful-adobes-office-interior-design-with-adobes-software-wall-decoration_skroutzondeck. | Commercial Real Estate Listings Blog | Digsy

+12 glasa
Danica Maričić od

Poštovana,

u dizajnu prostora za rad i učenje (ured, soba za sastanke, kućni ured, učionica, dječja soba), dizajneri interijera i stručnjaci za liječenje bojama preporučuju ljubičastu ili žutu boju za pamćenje i kreativnost, plavu ili zelenu boju za komunikaciju i smanjenje stresa, crvenu boju za energiju i kreativnost.

Spomenimo i nekoliko kombinacija boja – u skladu s funkcijom interijera koji dizajniramo te ulogom dizajna poslovnog prostora u marketinškoj komunikaciji tvrtke/brenda.

Kreativan i dinamičan radni prostor koji privlači pažnju

Želite li dizajnirati dinamičan prostor koji će svi primijetiti – oslonite se prije svega na energične boje – naročito one primarne. Žuta stimulira um, crvena donosi energiju, a plava je boja komunikacije.

Od paleta boja - preporučljiva je ona komplementarna, budući da se sastoji od boja koje se na spektru nalaze jedna nasuprot druge, poput crvene i zelene, žute i ljubičaste te plave i narančaste. Te dvije boje su u prirodnom skladu te se savršeno nadopunjavaju i ističu - čime interijer postaje još upadljiviji i dinamičniji. Navedene boje i kombinacije boja su odličan odabir prilikom dizajniranja poslovnih prostora kreativnih djelatnosti te prostora u kojima se želi potaknuti aktivnost. Otkrijte više o komplementarnim parovima boja.

Interijer za učenje i komunikaciju

Prilikom dizajniranja učionica i dječjih soba, neke od preporučenih kombinacija boja su:

 1. primarni trokut (crvena, plava, žuta)
 2. plava, zelena i žuta
 3. zelena i žuta
 4. narančasta i zelena
 5. neutralna osnova te detalji u prethodno navedenim bojama

Dizajn poslovnog prostora s naglaskom na komunikaciju i smanjenje stresa

Harmonične plava i zelena kreiraju smirujući prostor koji potiče komunikaciju. Prikladne su za dizajniranje svih poslovnih prostora. Kombinirajte ih s neutralnim tonovima (opuštanje), žutom ili ljubičastom (učenje i pamćenje), crvenom ili narančastom u dekorativnim detaljima (kreativnost i dinamičnost). Evo nekoliko ideja za dizajniranje opuštenog kućnog ureda u zelenoj boji.

Mirisi za poboljšanje koncentracije te opuštanje i smanjenje stresa

Što se tiče mirisa, eterična ulja limuna i naranče se upotrebljavaju u svrhu poboljšanja raspoloženja i koncentracije te lakšeg izdržavanja napora. Sličan učinak imaju i eterična ulja metvice, eukaliptusa i bosiljka, dok antistresno djeluju matičnjak, bergamot, lavanda.

Lijep pozdrav, :) 

Danica Maričić, dizajnerica interijera i urednica portala Archi-living.com

+7 glasa
Marija Hojsak od

Boje prostora u kojem radimo vrlo su važne jer utječu na našu psihu, raspoloženje te efikasnost u poslu koji obavljamo. Također, utječu i na našu koncentraciju te nas mogu inspirirati te nam pomoći da posao obavimo što je bolje moguće. 

1. ZELENA I PLAVA

Na primjer, zelena boja najčešća je u stomatološkim ordinacijama jer stvara smirujući učinak, a uz nju je najčešće prisutna plava boja čiji je učinak vrlo sličan. Isto tako, ove boje koriste se i u poslovnim prostorima jer su tople i stvaraju osjećaj ugode i dobrom raspoloženja. Dokazano je da pozitivno utječu na produktivan rad zaposlenika. 

Stomatološka ordinacija - Arija Studio

2. CRVENA, ŽUTA I NARANČASTA 

Boje kao što su crvena, žuta i narančasta često utječu na kreativnost i maštu pojedinca te su one vrlo dobre za inspiraciju. Naravno, one su poželjne samo u detaljima jer su vrlo jake i intenzivne i zbog toga ne valjda cijeli prostor obojiti i zasititi njima. Također, one se najčešće nalaze u školama i vrtićima jer potiču igru, druženje i dobro raspoloženje

Dječji vrtić Opatija – Vrtić na daljinu

3. CRNA

Pri uređenju klubova i barova koristi se crna boja ili vrlo tamne boje na kojima se najčešće nalazi logo ili naziv lokala u kojem se nalazimo. Ove boje daju dojam dinamičnosti, dubine i mističnosti te su upravo zbog toga odabrane za spomenute prostore. Također, ova boja najčešće dolazi u kombinaciji s drvenim namještajem

U Zagrebu se otvara novi noćni klub XO | Lifestyle

4. BIJELA

Bijela boja jest boja čistoće. Ona se najčešće koristi u labaratorijima, bolnicama ili ljekarnama kako bi dala dojam sterilizacije, čistoće i svega što se od ovakvih mjesta, u kojima se brine o ljudskom zdravlju, zahtjeva. 

Naši laboratoriji » Cromaris

+4 glasa
Viktor Viljac od

Kod uređenja interijera ureda i poslovnih prostorija, važno je odabrati boje koje će poticati produktivnost, kreativnost i koncentraciju, a istovremeno biti ugodne za rad. Neke od boja koje se preporučuju za ove vrste prostora su:

 1. Bijela - Bijela je neutralna boja koja će stvoriti osjećaj prostranosti i svjetlosti u uredskom prostoru. Također, bijela se lako kombinira s drugim bojama.

 2. Plava - Plava boja ima smirujući učinak, a istovremeno potiče koncentraciju i produktivnost. Tamnije nijanse plave boje mogu djelovati ozbiljnije i autoritativnije, dok svjetlije nijanse mogu stvoriti osjećaj prozračnosti i lagodnosti.

 3. Zelena - Zelena boja također ima smirujući učinak, ali i pomaže u smanjenju stresa. Nježnije nijanse zelene mogu stvoriti osjećaj umirenja, dok tamnije nijanse mogu djelovati ozbiljnije i uravnoteženo.

 4. Siva - Siva boja može stvoriti sofisticiranu i profesionalnu atmosferu u uredskom prostoru. Također, siva se lako kombinira s drugim bojama, pa može poslužiti kao baza za razne kombinacije boja.

 5. Crna - Crna boja može biti previše teška i mračna ako se koristi prekomjerno, ali kao akcentni element može dati osjećaj elegancije i ozbiljnosti.

Važno je uzeti u obzir i vrstu djelatnosti kojom se bavite, ciljnu skupinu kojoj se obraćate te vrstu i količinu svjetla u prostoru prilikom odabira boja.

Slična pitanja

4 odgovora 402 👀
1 odgovor 473 👀
1 odgovor 324 👀
1 odgovor 144 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...