Goran Gonar u rubrici Financije od

Kako platiti porez mjesečne kamate kod pozajmice (zajam) između dvije fizičke osobe? Tko mora platiti taj porez na mjesečnu kamatu i kako da ga izračunam?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Viktor Viljac od

Ako se radi o pozajmici (zajmu) između dvije fizičke osobe u Hrvatskoj, mjesečna kamata koju primatelj zajma plaća davatelju zajma smatra se prihodom od kapitala koji je oporeziv porezom na dohodak. Prema hrvatskom poreznom sustavu, primatelj zajma je obvezan platiti porez na kamatu prijavom u poreznu upravu, a davatelj zajma nije obvezan platiti porez na primljenu kamatu.

Porez na kamatu se obračunava i plaća po stopi od 12% na ostvareni prihod od kamata. Kako bi se izračunao iznos poreza koji treba platiti, potrebno je pomnožiti iznos mjesečne kamate s 12% stopom poreza na kamate. Na primjer, ako je mjesečna kamata 500 kuna, iznos poreza na kamate bi bio 60 kuna (500 kuna x 0,12).

Primatelj zajma može prijaviti i platiti porez na kamatu putem obrasca "DOH-K" koji se podnosi Poreznoj upravi najkasnije do 15. dana u mjesecu za prethodni mjesec. Prijavu i plaćanje poreza na kamatu može obaviti i putem interneta, putem sustava "ePorezna" na web stranici Porezne uprave.

Važno je napomenuti da su navedeni postupci i propisi samo opći savjeti, a da bi se točno utvrdila obveza i način plaćanja poreza na kamatu, najbolje je konzultirati se s poreznim savjetnikom ili kontaktirati Poreznu upravu za precizne informacije.

Frenki (Ilija) Atajić od
Odgovor, o iznosu porez i stopama kamata,je - ok, ali, ili je došlo, do greške u pisanju ili..?. u dijelu,,da je - primatelj zajma,,Dužan platiti, porez na izračunatu Kamatu, - je - ??
JER, PO TOJ LOGICI,,KAD DIGNEMO KREDIT U BANCI,,BANKA PRIHODUJE - KAMATE,,A, POREZ NA TAJ - BAKOVNI PRIHOD JE DUŽAN PLATITI,,PRIMATELJ - KREDITA- U PRIJEVODU,PRIMATELJ KREDITA,,PLAČA POREZ,,NA DOBIT,,KOJI JE OSTVARILA - BANKA..??
Porez na Kamate, plača onaj, tko od istih stvara Prihod,a u svakom slučaju (ako ugovorom, nije drugačije regulirano) je to, Davatelj Pozajmice ili Krdita.
Prihod ostvaren na taj način, naziva se porez na prihod, od ne samostalng rada.
Šta je - Ne samostalni rad.?. Sav prihod, koji je ostvaren prihodom od djelatnosti, za koju nije potrbno imati registriran, obrt, ili firmu, npr, iznajmite nekome, Garažu, prihod od najma te garaže, sa smatra prihodom od ne samostalnog rada.‌
Frenki (Ilija) Atajić od
Zaboravio sam dodati, glavni Postulat Porezne politike, a to je - da u pravilu,(uz, neke iznimke - ko što je, kod poreza na nekretnine) Porez plača onaj tko određenom radnjim ili transakcijom ostvaruje Prihod ili Dobit.‌
+1 glas
Frenki (Ilija) Atajić od
Mjecečne kamate, koje prihodujete, na osnovu pozajmice drugoj fizčkoj osobi,
vam spadaju u prihod od - nesamostlmog rada i plačaju se na kraju obračunske godine.
(navedeni prihod, sami izračunate,ili vam to uradi neki knjigovodstveni servis-prihod je,
zarađeni novac, nakamatama, koje ste unjeli u ugovor o pozajmici)
(isto je u rangu, kad iznajmite nekome, sobu ili garsonjeru,prihod koji ostvarite,je prihod od ne samostalnog rada (ne, samostalni rad, je radnja za koju niste dužni otvarati nikakav,obrt ili firmu, sav prihod koji se ostvari od ne samostalnog rada, se jednako oprezuje.
na kraju obračunske godine )

Slična pitanja

1 odgovor 3.8k 👀
1 odgovor 543 👀
2 odgovora 5.6k 👀
2 odgovora 357 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.3k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...