379 pregleda
Zoran Jurić u rubrici Financije od Zoran Jurić
promjena rubrike od Znatko
Bok ekipa! Zanima me kada dvije fizičke osobe (dakle, nema veze s firmama) ugovorno dogovaraju pozajmicu, pišu ugovor, kolateral je zadužnica, koju kamatu mogu napisati najveću? Dakle, zanima me kolika je najviša zakonski dozvoljena kamatna stopa na pozajmici između fizičkih osoba?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+15 glasa
Viktor Viljac od Viktor Viljac

U Hrvatskoj je najveća kamatna stopa koja se može zaračunati na kredit između fizičkih osoba 15% godišnje. Ova stopa odnosi se na kredite s rokom dospijeća do jedne godine, a utvrđuje je Hrvatska narodna banka (HNB).

Za kredite s rokom dospijeća dužim od godinu dana, najvišu kamatnu stopu određuje HNB na temelju tržišnih uvjeta i može biti veća od 15%. Međutim, kamatna stopa i dalje mora biti razumna.

Važno je napomenuti da se ove maksimalne kamatne stope odnose samo na kredite između fizičkih osoba. Zajmovi između tvrtki mogu imati različita ograničenja kamatnih stopa.


Izvor: https://www.rrif.hr

Goran Gonar od Goran Gonar
Zar ne propisuje ministar financija tu najveću dopuštenu kamatnu stopu jednom godišnje ili tako nešto?!?
Viktor Viljac od Viktor Viljac
U Hrvatskoj najveću kamatnu stopu za kredite između fizičkih osoba propisuje Hrvatska narodna banka, a ne ministar financija. Za kredite s rokom dospijeća do jedne godine, HNB određuje maksimalnu kamatnu stopu od 15% godišnje, dok za kredite s rokom dospijeća dužim od godinu dana HNB određuje najvišu kamatnu stopu na temelju tržišnih uvjeta, ali i dalje mora biti razumna.

Ministar financija može utvrditi određene propise vezane uz kreditiranje, ali to obično uključuje propise o minimalnim zahtjevima za izdavanje kredita, zaštiti potrošača i druga pitanja koja se tiču ​​financijskog sektora u cjelini, a ne nužno kamatnih stopa.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
2 odgovora
1 odgovor
2 odgovora

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...