3.7k pregleda
Zoran Jurić u rubrici Financije od Zoran Jurić [Ekstraktivan] (7.3k bodova)
promjena rubrike od Znatko

Zašto imamo situaciju da su u npr. Njemačkoj niže kamate za kredit nego kod nas u Hrvatskoj? Nije li bolje onda tamo dignuti kredit kada smo sad u EU?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+2 glasa
Kuzma Topić od Kuzma Topić [Megaktivan] (11.1k bodova)
Kamate su manje iz vise razloga: -zbog vecih depozita, boljih politicara koji nisu dopustili legalno kamatarenje svojih gradana, vece sigurnosti u otplate, boljih kreditnih rejtinga, valjane konkurencije...

Od 1.1.2011 godine smo u mogucnosti dizati kredite i otvarat racune u zemljama europske unije. Kod dizanja kredita u EU malo su restriktivniji po pitanjima provjere kreditne sposobnosti, ali su slobodniji po pitanjima papirologije i unatoc vecin uvjetima za dobivanje kredita manje se papirologije treba ispunit za dobivanje kredita. U razvijenim zemljama europske unije za dizanje kredita imaju i agencije koje su kao posrednici kod dizanja kredita, obratis in se sa time sto zelis a oni dalje obavljaju svoje, nadu najpovoljnije rjesenje i pripreme sve sta triba za dobit kredit. (60% kredita u njemackoj dize se preko agencije).

Ako van kredit odbiju dati jer ste drzavljanin hrvatske, mozete se prvo obratit banci na odjel za prigovore, a potom i FIN-NET-u radi diskriminacije zbog drzavljanstva (ovo vridi samo za zemlje clanove EU) http://ec.europa.eu/finance/fin-net/how_en.htm.

Sta se tice dizanja kredita za kuce/stanove sa hipotekom na kuci tu je situacija malo kompliciranija, jer stranim bankama jos uvijek nije dozvoljeno stavljanje hipoteka na nase kuce/zgrade, pa se za tako nesto jos nemoze dignit kredit.

Slična pitanja

0 odgovora 176 pregleda
2 odgovora 2.0k pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...