Goran Gonar u rubrici Web Marketing od Goran Gonar

Po čemu se razlikuju SEO i SEM u digitalnom marketingu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Marin Duganđija od Marin Duganđija
odabran od Goran Gonar
 
Najbolji odgovor

Evo kako se razlikuju:

  • SEO (Search Engine Optimization) se odnosi na optimizaciju web stranice kako bi se poboljšalo njezino rangiranje u organskim rezultatima tražilica. Cilj SEO-a je privući organski promet i povećati vidljivost web stranice. SEO uključuje različite tehnike kao što su optimizacija ključnih riječi, stvaranje kvalitetnog sadržaja, poboljšanje korisničkog iskustva na web stranici, izgradnja povratnih veza i tehnička optimizacija.
  • SEM (Search Engine Marketing) se odnosi na plaćeno oglašavanje na tražilicama kako bi se postigla veća vidljivost i povećao promet na web stranici. SEM obično uključuje plaćene oglase koji se prikazuju na vrhu ili dnu rezultata pretraživanja ili na drugim mjestima na tražilici. Najpoznatiji oblik SEM-a je Google Ads (ranije poznat kao Google AdWords), koji omogućuje oglašivačima postavljanje i upravljanje oglasima na Googleovoj mreži.

Ključne razlike:

  • SEO je usmjeren na organski promet, dok je SEM usmjeren na plaćeni promet.
  • SEO se fokusira na optimizaciju web stranice i njen sadržaj kako bi se poboljšalo rangiranje u organskim rezultatima tražilica, dok se SEM oslanja na plaćene oglase kako bi se postigla vidljivost na tražilici.
  • SEO rezultati su dugoročniji i zahtijevaju vremena za postizanje rezultata, dok SEM rezultati mogu biti trenutni, ali zahtijevaju konstantno ulaganje u oglašavanje.

Ono što im je zajedničko:

  • SEO i SEM, imaju svoje prednosti i važne su u digitalnom marketingu.
  • Mnogi marketinški stručnjaci koriste kombinaciju SEO i SEM strategije kako bi postigli najbolje rezultate za svoje web stranice.

Slična pitanja

1 odgovor 59 👀
4 odgovora 530 👀
1 odgovor 273 👀
1 odgovor 65 👀
2 odgovora 370 👀
1 odgovor 117 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...