Monika Kiris u rubrici Stanovanje od

Čemu služe moduli ePlanovi (editor) iz "Informacijskog sustava prostornoga uređenja" (ISPU) od Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine (MPGI)?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od
uređen od Redakcija

Moduli ePlanovi i ePlanovi editor Informacijskog sustava prostornoga uređenja ISPU

Cilj projekta „Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli“ je administrativno rasterećenje građana te postizanje veće učinkovitosti i ekonomičnosti u radu javne uprave. 

Načelnik Sektora za razvoj informacijskog sustava prostornog uređenja i državne imovine, Alen Grabar, na konferenciji vezanoj uz ovaj projekt podsjetio je nazočne kako je razvoj projekta krenuo 2013. godine, a građani danas preko ISPU-a mogu predati zahtjeve za ishođenje lokacijske, građevinske i uporabne dozvole, uz mogućnost praćenja promjena u prostornim planovima, izdanim dozvolama i vrijednostima nekretnina te pristupiti bazi podataka o energetskim certifikatima.

Mr.sc. Jelena Zrinski Berger, načelnica Sektora za EU projekte digitalizacije, govorila je o javnom pozivu Ministarstva kojim bi se u potpunosti financirala izrada prostornih planova uređenja „nove generacije“:

„Svrha poziva je potaknuti izradu prostornih planova nove generacije - sukladno Zakonu o prostornom uređenju te olakšati, osuvremeniti, unificirati i digitalizirati procedure izrade prostornih planova u Hrvatskoj, omogućiti uspostavu platformi i digitalnih infrastrukturnih servisa za unapređenje pružanja elektroničkih javnih usluga, smanjenje opterećenja građanima, poslovnim subjektima i investitorima“

Nove elektroničke usluge sustava ePlanovi i ePlanovi Editor

O ovim novim elektroničkim uslugama govorila je načelnica Sektora za prostorna istraživanja, održivi razvoj i praćenje stanja u prostoru, Sunčana Habrun, koja je istaknula kako će se usluga ePlanovi Editor koristiti za izradu prostornih planova nove generacije. Naime, radi se o web-GIS rješenju koje će besplatno moći koristiti stručni izrađivači prostornih planova, uz suglasnost Ministarstva za obavljanje stručnih poslova prostornog uređenja. 

Izrađivači će pri ruci imati alate koji omogućavaju jednostavno i topološki uredno crtanje te jednoznačno povezivanje grafičkih i tekstualnih dijelova prostornih planova, kako bi svi prostorni planovi u RH bit će izrađeni i prikazani na standardiziran način.

Modul ePlanovi namijenjen je nositeljima izrade prostornih planova kako bi mogli elektroničko voditi proceduru izrade i donošenja prostornih planova. Na taj će se način osigurati slijednost postupka te olakšati i ubrzati publiciranje prostornih planova u izradi i na snazi na geoportalu ISPU-a i u svim modulima gdje je to potrebno.

ISPU projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 111 milijuna kuna (14.732.231 EUR) te sredstvima NPOO-a u iznosu od 180 milijuna kuna (23.890.105 EUR).

Geoportal ISPU dostupan je na poveznici.

Slična pitanja

2 odgovora 242 👀
1 odgovor 66 👀
1 odgovor 302 👀
Ivan Gačić 07.08.2021. pitanje u rubrici Priroda od Ivan Gačić
2 odgovora 485 👀
1 odgovor 280 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...