Martina Marković u rubrici Poljoprivreda i ribarstvo od
uređen od Martina Marković
Zašto potkivamo konje i čemu služe potkove?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+12 glasa
Dina Kljajić od
odabran od Martina Marković
 
Najbolji odgovor

Potkivanje konja je praksa koja se koristi već tisućama godina kako bi se zaštitila kopita konja i poboljšala njihova sposobnost kretanja po tvrdom terenu. Potkova je metalni okov (u obliku slova "U") koji se pribija na kopito konja. A, dakle, služi za zaštitu kopita od trošenja, od ozljeda, poboljšanje uporišta na tvrdom terenu (asfalt, beton), te korekciju problema s kopitom. Stoga je potkivanje važno za zdravlje i dobrobit svakog konja.

Potkivanje konja

Konj i njegove četiri potkove

Četiri kopita konja su napravljena od tzv. rožine, a koja se s vremenom troši. Potkova sprječava pretjerano trošenje kopita, što je posebno važno kod konja koji se koriste za jahanje, vuču tereta ili sudjelovanje u utrkama. Neki konji imaju probleme s kopitima, a potkova se u takvim slučajevima može koristiti za ispravljanje ovih problema i poboljšanje hoda.

Nadalje, potkova može zaštititi kopito od ozljeda koje mogu nastati od oštrih kamenja, stakla ili drugih predmeta na tlu, te konju daje bolje uporište na tvrdom terenu, kao što su asfalt, beton ili šljunak. To pomaže konju da se lakše kreće i sprječava klizanje.

Potkivanje konja potkovom

Inače, postoje različite vrste potkova kao što su željezo, čelik, aluminij i plastika. A i izrađuju se u različitim oblicima i veličinama, ovisno o potrebama konja. Potkivanje konja je vještina koja se mora naučiti. Potkivač mora biti sposoban pravilno izmjeriti kopito konja, odabrati odgovarajuću potkovicu i pravilno je zabiti. Kao što sam već gore napisala, pravilno potkivanje može pomoći u održavanju zdravih kopita konja te poboljšati njegovu sposobnost kretanja što u konačnici izravno utječe na konjevu udobnost, performanse i onda i - životni vijek.

Fotografija: Znatkova redakcija

+8 glasa
Fatima Kapić od

Kopito konja je zapravo modificirana struktura nokta

Potkivanje konja ima brojne prednosti:

  • Sprečavanje listanja, pucanja, ozlijede, trošenja i drugih mehanickih ostecenja
  • Olaksano je kretanje po asfaltu
  • Olaksana uspostava ravnoteze na asfaltu.
Kada konj sluzi za jahanje i vucu tereta po asfaltu, kamenitoj podlozi ili drugom tipu tvrde podloge  onda se potkiva dok se za rad u njivi i mekanom tlu se slabije potkiva, ali ipak je radi preventive ostecenja preporucljivo

Slična pitanja

4 odgovora 835 👀
1 odgovor 307 👀
Ivan Gačić 07.08.2021. pitanje u rubrici Priroda od Ivan Gačić
2 odgovora 541 👀
1 odgovor 283 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...