Dario Volarić u rubrici Programiranje od
zaključano od Znatko
Što su enkripcijski algoritmi i čemu oni služe?
Odgovaranje zaključano uz napomenu: Dovoljno točnih odgovora.

4 odgovor(a)

+7 glasa
Marinko Zadro od

Algoritam enkripcije podataka je tehnologija za zaštitu podataka koja šifrira podatke na tvrdom disku. Algoritam enkripcije diska se može vršiti u obliku softvera ili hardvera. Enkripcijski algoritam (engl. encrypting algorithm) ili šifriranje je proces u kriptografiji kojim se obavlja izmjena podataka tako da se poruka, odnosno podaci, učine nečitljivim za osobe koje ne posjeduju "određeno znanje" (ključ). Enkripcijski algoritmi se najviše koristi u računarstvu, na internetu gdje se određeni podaci šifriraju, te najčešće tako zaštićeni šalju putem raznih internetskih protokola (e-mail, HTTP, XML, FTP, ...).

+6 glasa
Mario Daka od

Enkripcijski algoritam je metodologija prelaska jasnog i čitljivog podatka u nerazumljivu formu sa ciljem da se on sakrije od neaovlašćenih osoba ili strojeva. Također, enkripcijski algoritam omogućuje pristup onima koji na to imaju pravo. Takav algoritam treba biti vrlo jednostavan te istovremeno izuzetno siguran u zaštiti čitljivosti podatka.

+5 glasa
Matej Tolić od

Danas, kad se prijenos podataka odvija sve više preko javne mreže, kriptografija se koristi za kodiranje (enkripciju, šifriranje) podataka uz pomoć algoritama za enkripciju s namjerom da se tajno i sigurno prenesu komunikacijskim kanalom do primatelja.

Algoritmi za enkripciju koriste „ključeve“ u obliku binarnih brojeva, načešće dužine od 40 do 128 bitova. Uz pomoć tog ključa podaci u binarnom obliku kombiniraju se s njegovim bitovima prema određenom matematičkom ključu, što rezultira dobivanjem šifrirane poruke koju je moguće slati putem javne mreže.

Djelotvornost kriptografije ovisi o algoritmu (pravila koja specificiraju metodu kriptiranja) koji se koristi i dužini ključa.

Sam postupak enkripcije može se provesti softverski (korištenjem nekih od kompjutorskih programa na kompjutoru opće namjene) ili hardverski (korištenjem namjenskih uređaja). Uprilog prvog je cijena, a drugog brzina

 

+2 glasa
Matija Kranjčić od

Enkripcijski algoritmi su procesi u kriptografiji kojima se vrši izmjena podataka tako da se poruka, odnosno informacije, učine nečitljivim za osobe koje ne posjeduju određenu šifru - ključ. Najviše se koristi u području računalstva, gdje se određeni podaciji enkriptiraju i načešće tako zaštićeni šalju putem e-maila. Nizozemski lingvist August Kerckhoff van Nieuwenhof je 1883. razvio teorem o šifriranju poruka. Prema tom teoremu sigurnost poruke ne smije ovisiti o algoritmu šifriranja nego isključivo o držanju šifre u tajnosti.

Znatkica od
Nije pronađen duplicirani sadržaj. :)

Slična pitanja

3 odgovora 1.1k 👀
1 odgovor 3.3k 👀
2 odgovora 363 👀
Michelle Koprivnjak 23.11.2020. pitanje u rubrici Priroda od Michelle Koprivnjak
4 odgovora 3.3k 👀
Dario Volarić 25.04.2014. pitanje u rubrici Web Hosting od Dario Volarić
5 odgovora 814 👀
Dario Volarić 25.04.2014. pitanje u rubrici Internet od Dario Volarić
1 odgovor 58.5k 👀
1 odgovor 611 👀
Hrvoje Novak 30.06.2014. pitanje u rubrici Programiranje od Hrvoje Novak
3 odgovora 777 👀
2 odgovora 840 👀
2 odgovora 2.3k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...