554 pregleda
Hrvoje Novak u rubrici Programiranje od Hrvoje Novak
uređen od Znatko

Što je u svijetu interneta kratica PHP?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Oskar Novak od Oskar Novak
odabran od Hrvoje Novak
 
Najbolji odgovor

Pozdrav,

PHP (tj. prošireno - Hypertext Preprocessor) je server-side scripting jezik što znači da se koristi tehnika (dakle način na koji PHP u suštini funkcionira) koja ugrađuje skripte u HTML source kod što rezultira korisničkim potraživanjem prema poslužitelju čime se bavi - PHP skripta. Jednostavnije bi rekli: "PHP se izvodi na poslužitelju" što ne bi bilo najtočniji način za objašnjenje, ali je poprilično blizu za početnika koji tek razumije stvari.

PHP je stvorio trojac: Rasmus Lerdorf, Andi Gutmans i Zeev Suarski, a prva inačica je došla 1995. PHP je pokrenuo revoluciju jer je omogućio stvaranje dinamičkih web stranica puno brže i lakše, a da ne govorim o mogućnostima.

Umjesto da pišete brojne HTML komande kako bi ispisali obična slova unutar browsera, PHP to može napraviti u samo tri linije teksta, u biti naredbe su manje u opsegu i to trostruko. Evo kako PHP programiranje izgleda:

        <?php
            
echo "Bok, ja koristim PHP";
        
?>

Ovo bi u Internet pregledniku ispisalo "Bok, ja koristim PHP". Da, način na koji se koristi PHP je da naredbe pišete u tekstualnu datoteku koju snimite s .php ekstenzijom i zatim je otvorite u Internet pregledniku tipa Firefox ili Internet Explorer.

Prije PHP-a se koristio isključivo HTML i zamislite kakav je to kaos bio - svaka stranica je bila posebno pisana, svaki gumb je morao imati poseban link tj. poveznicu - bilo je teško raditi, a izgledalo je poprilično loše i tada.

Bez PHP-a ne bi imali niti CMS sustave koje koristi svaki bolji web site. Znatko ne bi postojao bez PHP-a, osim možda ako bi ga radili s nekim drugim tehnologijama kao što je ASP no PHP je upravo i pokrenuo lavinu server-side jezika te pokrenuo lavinu dinamičkih stranica!

PHP možete bez problema mješati s HTML-om. PHP nije pretjerano težak jezik i ako ga naučite ne samo da ćete biti na pravom putu da postanete odličan webmaster već će vam pojednostavniti učenje drugih jezika.

O PHP-u se pisalo na Znatku, ukoliko želite "zapeti" jednostavno vas moram usmjeriti na još koji topic:

Sretno i samo hrabro, nikad ne odustajte ako želite biti vrsni programer. Kada vam se spava u 00:00, ostanite još jedan sat programirati!

Mario Daka od Mario Daka
Znatko je napisan u PHPu. Ako niste znali.... :)

Slična pitanja

1 odgovor
Marinko Zadro 14.04.2015. pitanje u rubrici Programiranje od Marinko Zadro
1 odgovor
26.01.2014. pitanje u rubrici Programiranje od riapostol
2 odgovora
2 odgovora
Adriana Murtić 30.09.2020. pitanje u rubrici Web Dizajn od Adriana Murtić
2 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...