Što je to PHP?

189 pogleda
Hrvoje pitano 30.06.2014. u kategoriji Web Programiranje od korisnika Hrvoje Superaktivan (5,824 bodova)

1 odgovor

+2 glasova
Oskar odgovoreno 16.07.2014. od korisnika Oskar Superaktivan (2,231 bodova)
selected 19.08.2014. od korisnika Hrvoje
 
Najbolji odgovor

Pozdrav,

PHP (tj. prošireno - Hypertext Preprocessor) je server-side scripting jezik što znači da se koristi tehnika (dakle način na koji PHP u suštini funkcionira) koja ugrađuje skripte u HTML source kod što rezultira korisničkim potraživanjem prema poslužitelju čime se bavi - PHP skripta. Jednostavnije bi rekli: "PHP se izvodi na poslužitelju" što ne bi bilo najtočniji način za objašnjenje, ali je poprilično blizu za početnika koji tek razumije stvari.

PHP je stvorio trojac: Rasmus Lerdorf, Andi Gutmans i Zeev Suarski, a prva inačica je došla 1995. PHP je pokrenuo revoluciju jer je omogućio stvaranje dinamičkih web stranica puno brže i lakše, a da ne govorim o mogućnostima.

Umjesto da pišete brojne HTML komande kako bi ispisali obična slova unutar browsera, PHP to može napraviti u samo tri linije teksta, u biti naredbe su manje u opsegu i to trostruko. Evo kako PHP programiranje izgleda:

        <?php
            
echo "Bok, ja koristim PHP";
        
?>

Ovo bi u Internet pregledniku ispisalo "Bok, ja koristim PHP". Da, način na koji se koristi PHP je da naredbe pišete u tekstualnu datoteku koju snimite s .php ekstenzijom i zatim je otvorite u Internet pregledniku tipa Firefox ili Internet Explorer.

Prije PHP-a se koristio isključivo HTML i zamislite kakav je to kaos bio - svaka stranica je bila posebno pisana, svaki gumb je morao imati poseban link tj. poveznicu - bilo je teško raditi, a izgledalo je poprilično loše i tada.

Bez PHP-a ne bi imali niti CMS sustave koje koristi svaki bolji web site. Znatko ne bi postojao bez PHP-a, osim možda ako bi ga radili s nekim drugim tehnologijama kao što je ASP no PHP je upravo i pokrenuo lavinu server-side jezika te pokrenuo lavinu dinamičkih stranica!

PHP možete bez problema mješati s HTML-om. PHP nije pretjerano težak jezik i ako ga naučite ne samo da ćete biti na pravom putu da postanete odličan webmaster već će vam pojednostavniti učenje drugih jezika.

O PHP-u se pisalo na Znatku, ukoliko želite "zapeti" jednostavno vas moram usmjeriti na još koji topic:

Sretno i samo hrabro, nikad ne odustajte ako želite biti vrsni programer. Kada vam se spava u 00:00, ostanite još jedan sat programirati!

Mario Daka commented 19.07.2014. od korisnika Mario Daka Superaktivan (7,333 bodova)
Znatko je napisan u PHPu. Ako niste znali.... :)

Slična pitanja

1 odgovor 1,036 pogleda
1 odgovor 506 pogleda
2 odgovora 321 pogleda
7 odgovora 998 pogleda
1 odgovor 2,070 pogleda
Mario Daka pitano 30.06.2014. u kategoriji Web Programiranje od korisnika Mario Daka Superaktivan (7,333 bodova)
3 odgovora 2,012 pogleda
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,046 pitanja

2,664 odgovora

1,319 komentara

703 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...