🎂🎉 DANAS JE ZNATKOV 9. ROĐENDAN! 🎉🎂
442 pregleda
Hrvoje Novak u rubrici Programiranje od Hrvoje Novak (12.9k bodova)
uređen od Znatko

Što je u svijetu interneta kratica PHP?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Oskar Novak od Oskar Novak (5.2k bodova)
odabran od Hrvoje Novak
 
Najbolji odgovor

Pozdrav,

PHP (tj. prošireno - Hypertext Preprocessor) je server-side scripting jezik što znači da se koristi tehnika (dakle način na koji PHP u suštini funkcionira) koja ugrađuje skripte u HTML source kod što rezultira korisničkim potraživanjem prema poslužitelju čime se bavi - PHP skripta. Jednostavnije bi rekli: "PHP se izvodi na poslužitelju" što ne bi bilo najtočniji način za objašnjenje, ali je poprilično blizu za početnika koji tek razumije stvari.

PHP je stvorio trojac: Rasmus Lerdorf, Andi Gutmans i Zeev Suarski, a prva inačica je došla 1995. PHP je pokrenuo revoluciju jer je omogućio stvaranje dinamičkih web stranica puno brže i lakše, a da ne govorim o mogućnostima.

Umjesto da pišete brojne HTML komande kako bi ispisali obična slova unutar browsera, PHP to može napraviti u samo tri linije teksta, u biti naredbe su manje u opsegu i to trostruko. Evo kako PHP programiranje izgleda:

        <?php
            
echo "Bok, ja koristim PHP";
        
?>

Ovo bi u Internet pregledniku ispisalo "Bok, ja koristim PHP". Da, način na koji se koristi PHP je da naredbe pišete u tekstualnu datoteku koju snimite s .php ekstenzijom i zatim je otvorite u Internet pregledniku tipa Firefox ili Internet Explorer.

Prije PHP-a se koristio isključivo HTML i zamislite kakav je to kaos bio - svaka stranica je bila posebno pisana, svaki gumb je morao imati poseban link tj. poveznicu - bilo je teško raditi, a izgledalo je poprilično loše i tada.

Bez PHP-a ne bi imali niti CMS sustave koje koristi svaki bolji web site. Znatko ne bi postojao bez PHP-a, osim možda ako bi ga radili s nekim drugim tehnologijama kao što je ASP no PHP je upravo i pokrenuo lavinu server-side jezika te pokrenuo lavinu dinamičkih stranica!

PHP možete bez problema mješati s HTML-om. PHP nije pretjerano težak jezik i ako ga naučite ne samo da ćete biti na pravom putu da postanete odličan webmaster već će vam pojednostavniti učenje drugih jezika.

O PHP-u se pisalo na Znatku, ukoliko želite "zapeti" jednostavno vas moram usmjeriti na još koji topic:

Sretno i samo hrabro, nikad ne odustajte ako želite biti vrsni programer. Kada vam se spava u 00:00, ostanite još jedan sat programirati!

Mario Daka od Mario Daka (15.8k bodova)
Znatko je napisan u PHPu. Ako niste znali.... :)

Slična pitanja

1 odgovor
Marinko Zadro 14.04.2015. pitanje u rubrici Programiranje od Marinko Zadro (6.9k bodova)
1 odgovor
26.01.2014. pitanje u rubrici Programiranje od riapostol
1 odgovor
2 odgovora
Adriana Murtić 30.09.2020. pitanje u rubrici Web Dizajn od Adriana Murtić (242 bodova)
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.6k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...