Marinko Zadro u rubrici Programiranje od
Pitao me prijatelj kako postati web developer tj. PHP prgramer? Može pomoć?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+12 glasa
Matej Tolić od
Za početak, neke stvari moraju biti jasne. Developer i programer nisu iste osobe. Ni po znanju, ni po iskustvu, ni po poslovima koje obavljaju. Developer razvija, dizajnira, implementira, pronalazi nova i savremena rešenja, razmišlja, standardizuje… Programer ima dosta manje obaveza i uglavnom samo jednu – da programira. Da tuđe ideje pretvori u kôd. Međutim, i developer mora biti programer, ali ga je i odavno prevazišao.
Ali pre nego što je postao web developer, morao je početi od prvog koraka – učenje. Ako želiš da budeš web developer, moraš naučiti neki od popularnih “server side” programskih jezika. Da li će to biti PHP, ASP.NET ili Ruby, na tebi je. Gledaj samo da pri odluci uzmeš u obzir trenutno stanje tržišta. Pogledaj i oglase za zapošljavanje. Trenutno, PHP je jedan od najpopularnijih jezika, a kvalitetnih programera ima veoma malo. Oni kvalitetniji već imaju posla preko glave.

Dakle, odabrao si PHP, lepo :) Sada ti je potrebno samo vreme i resursi. Vreme je relativno i zavisi od čoveka do čoveka. Meni je trebalo oko 8 meseci, uz studiranje, bez prethodnog iskustva u programiranju, da bih mogao da kažem da sam PHP programer. Ti ćeš verovatno moći dosta brže, sve zavisi od tvoje volje i želje za znanjem. Ne zaboravi samo da uporedo moraš da učiš i HTML i CSS i mislim da ti je jasno i zašto. To znanje možeš steći na razne načine, a evo i nekih preporuka:

Kupiti knjigu je dobar izbor. Cene su od 20 do 50 € i kupovina knjige o programskom jeziku za tebe treba da predstavlja investiciju koja će ti se uskoro veoma isplatiti. Ovde i nije toliko bitan naslov, ni autor, bitno je da pokriva barem PHP verziju 5.0.
Raspitati se o kursevima, seminarima i predavanjima. Ukoliko studiraš, raspitaj se u studentskim organizacijama koje se bave IT-em. (Na FON-u je takav kurs besplatan za članove FONIS-a). Možeš i da pretražiš web i da nađeš škole računara koje održavaju ovakve kurseve. Ili pak, pitaj mene da za privatni čas :)
Online kursevi – definitivno najjeftiniji način sticanja znanja. Ukoliko imaš brzi pristup Internetu, pogledaj ove video kurseve. I to nije sve, surfuj, naćićeš gomilu resursa!
Budi u toku – učlani se i priključi se na online forume i diskusije. Pitaj, čitaj, uči od drugih i deli svoje iskustvo sa drugima. Preporuka – StackOverflow. Takođe, poveži se sa ljudima iz svoje braše.
Imaj u vidu da samo čitanje knjige, posećivanje predavanja i seminara ti neće mnogo pomoći. Rešenje i sam znaš – vežba. Za početak, napravi jednostavnu aplikaciju koja ti procesira formular. Zatim napravi jednostavnu knjigu gostiju. A zatim reši konkretan problem – pronađi nekoga kome treba web sajt i ponudi da mu to uradiš besplatno. Preporučujem ti da to bude neka neprofitna organizacija, jer ćeš u većini slučajeva dobiti pozitivan odgovor, čak i ako nemaš iskustva.

U tom trenutku kriva tvog iskustva i znanja će naglo početi da raste. Iskoristi to. Budi kreativan, trudi se da budeš i dizajner. Uči Photoshop. Uči JavaScript i jQuery. Razmišljaj – trudi se da na pravi način rešiš tvom klijentu problem.

Postani iskusan PHP programer

Sledeći period tvog života se zove sticanje iskustva, znanja i profita. Postoji samo nekoliko pravaca kojima možeš krenuti:

Freelancing - ili po srpski – rad na crno :) Mogućnosti za privlačenje novih klijenata su neograničene. Možeš voditi blog, imati svoj sajt sa portofoliom, možeš se predstavljati kao “agencija za web dizajn i programiranje“… pogledaj već sledeći link – http://freelanceswitch.com/blog/explore/.

Radni odnos u Internet kompaniji ili kompaniji koja se bavi razvojem web aplikacija. Za mnoge ovaj vid sticanja iskustva je pogodniji i jedan od glavnih pogodnosti je sigurnost. Međutim, do takvog posla je i teže doći, zbog nedostatka iskustva. Prirodni tok je da radiš na crno, a posle nekog vremena, odnosno posle nekoliko završenih projekata da se prebaciš na legalno.

Imaj u vidu da možeš raditi i oba posla istovremeno. Samo pažljivo, ukoliko budeš bio prepoterećen u jednom pravcu, drugi pravac će trpeti na produktivnosti. Radi to veoma pažljivo i dobro biraj klijente.

Moram ti napomenuti još da mnogi web developeri mogu biti self-employed, ili pak mogu otvoriti svoju legalnu agenciju za pružanje development usluga ili Internet kompaniju. Ako se odlučiš za to, ti prestaješ da budeš web developer i postaješ preduzetnik
Mario Bedeković od
Matej, slažem se s vama. Odlično sve opisano.‌
+9 glasa
Oskar Novak od
odabran od Marinko Zadro
 
Najbolji odgovor

  Web developer nije isto što i PHP progamer. U suštini to može biti točno, ali onad treba nekog tko zna i samo ASP.NET zvati web programerom. Možda je to bolji naziv za nekog tko ipak poznaje više programskih jezika, ima iskustva s nekolicom tehnologija te ima nekakve radove iza sebe.

No dobro, za nekakav početak bi trebalo provjeriti PHP vodiče na nekim od najboljih :

  • W3Schools (Iako određeni korisnici tvrde da W3Schols nije baš toliko kvalitetan izvor informacija, odličan je za početnike i dobro kategoriziran - tu možete naći sve: od PHP-a kojeg želite naučiti, SQL-a, CSS-a, HTML-a ...
  • PHPManual (Po meni najbolji izvor informacija za PHP no ne očekujte lagan put - sve je tehnički objašnjeno, pa ako imate volje - ovo je siguran put no pomalo teži, ali ultimativno je PHP jezik koji se mijenja pa je ovdje sve veoma ažaurirano)
  • PHP Reference Book Blog (Napisan od strane početnika, jako zanimljivo)

Naravno, trebati će mu i knjige jer one same po sebi donose veliku količinu sirovog znanja i jako će dobro potkovati novog naučnika. Po meni su ovo, kao što sam već i više puta naveo, najbolje PHP knjige:

  • PHP 5 & MySQL Programming for the Absolute Beginner (Thomson)

  • Head First PHP & MySQL Book for Beginner (Sva Head First izdanja su veoma poučna)

  • Learning PHP 5 (O'Reilly)
     
  • PHP Object - Oriented Solutions (David Powers - svakako nešto naučite prije ove knjige, a to "nešto" znači - nikad dosta i objektno programiranje shvatite VEOMA OZBILJNO)

No da bi bio "punokrvni" web programer ili bolje - programer koji će razvijati web tehnologije, potrebno je znati još nekolicinu jezika. Zamišljena putanja nekog tko počnje iz početka bi po mom mišljenju trebala ići:

HTML5/XHTML - PHP/MYSQL - Java/Javascript - Ajax. Tu se može napraviti jedan "break" i usavršavati postignuto, nekih 5-6 godina. Ovaj posao nije za slabe i one koji će brzo odustati stoga je onima koji žele još više i dalje preporučljivo posvetiti se i ASP tehnologijama, proučavanju jQuery-a i po mogućnost još jednog programskog jezika kao što su Python/Ruby On Rails.

Vaš prijatelj bi svakako trebao i pogledati da li želi biti certificirani web programer. Sve o tome imate na Znatko temi o certifikatima za web programiranje.

Slična pitanja

1 odgovor 2.5k 👀
3 odgovora 2.3k 👀
26.01.2014. pitanje u rubrici Obrazovanje od mishek
3 odgovora 2.8k 👀
1 odgovor 586 👀
Hrvoje Novak 30.06.2014. pitanje u rubrici Programiranje od Hrvoje Novak
1 odgovor 1.8k 👀
1 odgovor 775 👀
26.01.2014. pitanje u rubrici Programiranje od riapostol
4 odgovora 1.2k 👀
11.12.2013. pitanje u rubrici Programiranje od i_mark
2 odgovora 593 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...