671 pregleda
u rubrici Programiranje od
Postoji svijet Microsofta i Asp te Open Source svijet s Php-om. Kojim putem preporučate da krenem i koji programski jezik da učim?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Ivanhoe M. od Ivanhoe M. [Megaktivan] (12.8k bodova)
odabran od Znatko
 
Najbolji odgovor
Ovo je svevremensko škakljivo pitanje koja uvijek za sobom povlači dugačke rasprave. Moj cilj u ovom odgovoru na Znatku nije utvrditi koji je programski jezik bolji, nego ih čisto usporediti. Slobodno komentirajte, ali...
smiley
 
Programski jezici za programiranje web aplikacija kao što su PHP i ASP su po mnogo toga vrlo slični, no razlikuju se u ipak u četiri dosta bitne kategorije, a to su:
  1. cijena
  2. platforma
  3. programerska zajednica
  4. brzina

Cijena

  • Sam ASP je besplatan, no da biste ga koristili, morate imati Microsoftov server koji se vrti na nekim od Windows operativnih sustava. Najčešće se u ASP aplikacijama koristi MS SQL Server koji također nosi nekakvu cijenu.
  • Na drugoj strani, programiranje u PHPu ne košta ništa (najčešće se vrti na Linux-u), a popularne baze podataka za PHP su besplatne (MySQL ili PostreSQL).

Platforma

  • Korištenje ASP aplikacija je ograničeno na Windows platformu, dok se PHP applikacije izvršavaju na svim platformama. I Windows i Linux i MacOS.

Programerska zajednica

  • ASP ima svoju zajednicu na MSDN-u (Microsoftova velika mreža svih Microsoftovaca), no doći do zaista korisnih stvari besplatno na internetu nije lako. Na drugoj strani, za PHP postoji bezbroj... Ma milijarde tutoriala, članaka, foruma i sve je dostupno jednostavno i besplatno na webu. Google Vam tu samo pomaže kao tražilica.

Brzina

  • ASP je sporiji u izvođenju od PHPa.

To je to. Ove činjenice su dokazane na mnoštvu web stranica tako da nisu predmet rasprave. Ovo su više kao crkvene "dogme". wink

Slična pitanja

7 odgovora 1.5k pregleda
1 odgovor 1.3k pregleda
1 odgovor 2.3k pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.2k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...