547 pregleda
Dario Volarić u rubrici Programiranje od Dario Volarić [Superaktivan] (1.7k bodova)
Što su i koja je svrha Adware programa?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+6 glasa
Gabrijela Milošević od Gabrijela Milošević [Aktivan] (441 bodova)

Adware možemo svrstati u vrstu programa koji narušavaju privatnost korisnika. Glavna namjena ovoga programa je skupljanje informacija i preuzimanje kontrole rada računala bez znanja i dozvole njegova korisnika. Ponekada poslovne tvrtke koriste takve programe kako bi pratile internetske stranice koje posjećuju korisnici. Kada utvrde na koje stranice odlaze, sastavljaju oglas istog naslova kao i pronađene internetske stranice. Ono čime se razlikuju od virusa i crva je ne mogućnost repliciranja. Često prikazuje pop-up reklame, oglase i slično. Može se koristiti i za krađu osobnih podataka uključujući i informacije vezane za vođenje financije preko interneta. 

Lp

smiley

+5 glasa
Dado Živkušić od Dado Živkušić [Aktivan] (306 bodova)

Obično se nalazi u besplatnim programima (freeware) kako bi njihovi autori pokrili troškove koji su bili potrebnu za izradu tih programa, no nalazi se i u nekim ograničeno djeljivim programima (shareware), programima koje je potrebno platiti nakon određenog roka korištenja. U nekim slučajevima, korisnik ne mora platiti program ako koristi takozvanu adversku inačicu.

Ponekad poslovne tvrtke stavljaju program kako bi pratile koje internetske stranice korisnici posjećuju, onda stavljaju oglas istog naslova kao i internetska stranica koju korisnik traži.

Primjeri oglašivačkih programa su Kaaza, Zwinky, WhenU, Zango, Alexa, Gator, ErrorSafe itd. Klijent elektroničke pošte Eudora popularan je primjer programa s adverskom inačicom. Nakon probnog programa za vrijeme kojeg su dostupne sve opcije, korisniku su ponuđene tri opcije: besplatna inačica (s nekim nedostupnim opcijama), adverska inačica sa svim dostupnim opcijama i oglasima, ili plaćena inačica s također svim dostupnim opcijama, ali bez uključenih oglasa. Među najpoznatije oglašivačke programe ubraja se i Adware/TryMedia.

Adware (oglašivački softver, na engleskom jeziku također i advertising-supported software) je program koji automatski prikazuje ili skida (preuzima) oglase na računalo nakon što je instaliran neki softver ili nakon korištenja neke aplikacije. Pojedini oglašivački programi pripadaju i špijunskom softveru te se stoga mogu svrstati u programe koji narušavaju privatnost korisnika.

Oglašivački programi mogu biti klasificirani kao ostali oblici malicioznih programa, primjerice kao trojanski konj koji se predstavlja kao neka korisna aplikacija te pritom prikazuje različite oglase.

Programi koji služe za uklanjanje oglašivačkih programa su standardne antišpijunske (antispyware) aplikacije, primjerice Ad-Aware, CA Anti-Spyware i Spybot - Search & Destroy. Većina antivirusnih programa također mogu otkriti špijunski i oglašivački softver, ili mogu pak ponuditi zasebni antišpijunski paket. Kao i drugi programi za sigurnost, i programi specijalizirani za uklanjanje špijunskog i oglašivačkog softvera trebaju biti redovito ažurirani, kako bi sigurnosni softver prepoznao njihove nove vrste.

+3 glasa
Matej Tolić od Matej Tolić [Superaktivan] (3.9k bodova)

Ukratko:Vrsta parazitskih programa koji ovisno o sadržaju neke web stranice pokazuju reklame, ankete, nude neke proizvode i sl., aponekad sadrže i maliciozni kod različite namjene.

Slična pitanja

4 odgovora 482 pregleda
Dario Volarić 25.04.2014. pitanje u rubrici Programiranje od Dario Volarić [Superaktivan] (1.7k bodova)
2 odgovora 4.3k pregleda
1 odgovor 666 pregleda
Zoran Jurić 14.08.2020. pitanje u rubrici Web Hosting od Zoran Jurić [Ekstraktivan] (7.3k bodova)
3 odgovora 4.3k pregleda
Zoran Jurić 11.01.2014. pitanje u rubrici Internet od Zoran Jurić [Ekstraktivan] (7.3k bodova)
1 odgovor 140 pregleda
4 odgovora 1.5k pregleda
Dario Volarić 25.04.2014. pitanje u rubrici Web Hosting od Dario Volarić [Superaktivan] (1.7k bodova)
1 odgovor 217 pregleda
1 odgovor 2.6k pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.5k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...