Tomislav Mihov u rubrici Mobitel od
promjena rubrike od Znatko
Zanima me koja je točno razlika između 4G i 5G mobilne mreže i zašto je većina država istočne azije već uvela tu mrežu a ostale države nisu ništa poduzele glede toga?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+10 glasa
Pavo Lasić od
odabran od Znatko
 
Najbolji odgovor

Razlike između 4G i 5G su sljedeće:

  1. Prva i najbitnija stvar je BRZINA. 5G mreža je mnogo puta brža od već postojeće 4G mreže, no na početku će se raditi od 20% veće brzine. Signalni tornjevi omogucuju jacu brzinu, no poznata je stvar da njih svugdje bas ni nema.
  2. POUZDANOST 5G MREŽE. Slobodno se može reći da je ovo trenutno najveća mana 5G mreže, jer ona jos nije siroko poznata javnosti, dok je 4G mreža pouzdana.
  3. Razlika između kapaciteta mreža. Koristeći 5G mrežu, izbjegava se već poznati gubitak signala kao što trenutno 4G mreža ima.

U Azijskim zemljama je 5G mreža uvedena sredinom 2018. godine. Razlog zašto je tek sada 5G počeo dolaziti u zemlje Europske Unije je geopoliticki. Bilo je mnostvo prica da ce Kina koristiti 5G za spijuniranje i slicne stvari sto se pokazalo apsolutno ne tocnom tvrdnjom.

+9 glasa
Mihael Fernežir od

5G je nova, peta, generacija mobilnih mreža koja će u potpunosti nabolje promijeniti način na koji preko interneta radimo i igramo se. S obzirom na sve veći broj uređaja koji zahtijevaju povezivost s internetom, današnje potrebe korištenja internetskih usluga zahtijevaju i traže sve veće i veće brzine istog. U odnosu na dosadašnju 4G mrežu, 5G mreža sa punim kapacitetom omogućiti će gigabitne brzine i prijenos videozapisa ultra visoke rezolucije te vrlo velikih datoteka u puno kraćem vremenu te s osjetno nižom latencijom.

Što se tiče vremena i načina uvođenja 5G mreže po državama, tu nema puno informacija o tome zašto je netko već uveo 5G, a netko nije. No, to dosta ovisi o vlasti same države o kojoj se radi. Jer svaka država ima pravo za sebe birati i izboriti ranije i kasnije uvođenje 5G mreže, nitko neće o tome samostalno određivati za sve druge.

+3 glasa
Matija Kranjčić od
Kao prvo, bitno je objasniti razliku u pojmovima. 4G obilježava mrežu četvrte generacije, a 5G označava mrežu pete generacije, kao što su se prije koristili 2G i 3G koji su i danas prisutni na mjestima gdje još ne postoji pokrivenost 4G mrežom koju danas koristimo na većini prostora "pod normalno". Ključna je prednost 5G mreže u tome što može podržati veliku brzinu razmjene podataka te veliku količinu uređaja na jednom mjestu poput metroa, kafića, zračne luke i sličnog.

Slična pitanja

2 odgovora 414 👀
2 odgovora 4.3k 👀
Biljana Tandara 25.09.2020. pitanje u rubrici Internet od Biljana Tandara
1 odgovor 1.7k 👀
1 odgovor 769 👀
3 odgovora 653 👀
1 odgovor 508 👀
1 odgovor 2.5k 👀
1 odgovor 2.6k 👀
Znatko predstavlja


Sve je brend. Ili to želi biti!

Zagreb
21. 06. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...