IZMJENJEN BROJ BODOVANJA ZA VAŠE AKTIVNOSTI POGLEDAJTE OVDJE.

Koja je razlika između 4G i 5G mobilne mreže?

38 gledanja
Tomislav Mihov 20.11. pitanje u kategoriji Tehnologija od Tomislav Mihov [Početnik] (20 bodova)
Zanima me koja je točno razlika između 4G i 5G mobilne mreže i zašto je većina država istočne azije već uvela tu mrežu a ostale države nisu ništa poduzele glede toga?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+1 ocjena
Pavo Lasić 21.11. odgovor od Pavo Lasić [Ekstraktivan] (1,932 bodova)

Razlike između 4G i 5G su sljedeće:

  1. Prva i najbitnija stvar je BRZINA. 5G mreža je mnogo puta brža od već postojeće 4G mreže, no na početku će se raditi od 20% veće brzine. Signalni tornjevi omogucuju jacu brzinu, no poznata je stvar da njih svugdje bas ni nema.
  2. POUZDANOST 5G MREŽE. Slobodno se može reći da je ovo trenutno najveća mana 5G mreže, jer ona jos nije siroko poznata javnosti, dok je 4G mreža pouzdana.
  3. Razlika između kapaciteta mreža. Koristeći 5G mrežu, izbjegava se već poznati gubitak signala kao što trenutno 4G mreža ima.

U Azijskim zemljama je 5G mreža uvedena sredinom 2018. godine. Razlog zašto je tek sada 5G počeo dolaziti u zemlje Europske Unije je geopoliticki. Bilo je mnostvo prica da ce Kina koristiti 5G za spijuniranje i slicne stvari sto se pokazalo apsolutno ne tocnom tvrdnjom.

0 ocjena
Mihael Fernežir 23.11. odgovor od Mihael Fernežir [Ekstraktivan] (3,962 bodova)

5G je nova, peta, generacija mobilnih mreža koja će u potpunosti nabolje promijeniti način na koji preko interneta radimo i igramo se. S obzirom na sve veći broj uređaja koji zahtijevaju povezivost s internetom, današnje potrebe korištenja internetskih usluga zahtijevaju i traže sve veće i veće brzine istog. U odnosu na dosadašnju 4G mrežu, 5G mreža sa punim kapacitetom omogućiti će gigabitne brzine i prijenos videozapisa ultra visoke rezolucije te vrlo velikih datoteka u puno kraćem vremenu te s osjetno nižom latencijom.

Što se tiče vremena i načina uvođenja 5G mreže po državama, tu nema puno informacija o tome zašto je netko već uveo 5G, a netko nije. No, to dosta ovisi o vlasti same države o kojoj se radi. Jer svaka država ima pravo za sebe birati i izboriti ranije i kasnije uvođenje 5G mreže, nitko neće o tome samostalno određivati za sve druge.

Slična pitanja

2 odgovora 39 gledanja
2 odgovora 42 gledanja
1 odgovor 15 gledanja
1 odgovor 51 gledanja
1 odgovor 558 gledanja
Znatko

Znatko je otvorena i pretraživa baza znanja u obliku pitanja i odgovora online zajednice

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

5,151 pitanja

8,035 odgovora

1,534 komentara

923 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?

Web::Edukacija

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri!
...