Maja Kos u rubrici Web Dizajn od
uređen od Znatko
Zanimaju me savjeti za uspješno snimanje videa za uploadati na YouTube. Video je za mene oduvijek bio efikasan alat marketinga. A pogotovo dolaskom interneta. Danas je uz socijalne mreže dosegnuo svoj vrhunac. No iako je snimanje video zapisa i njihovo objavljivanje postalo jednostavnije no ikad, potrebno je da znamo neka osnovna znanja oko snimanja videa za YouTube.

Koja su to? Da vas čujem... :)

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+16 glasa
Ena Rajić od
odabran od Maja Kos
 
Najbolji odgovor

Kako izraditi atraktivan video koji privlači [ali i zadržava] pažnju gledatelja?

1. Napravi hook. 

Raspon pažnje na društvenim mrežama iz godine u godinu sve je kraći. Uzevši to u obzir, video želiš započeti “ravno u glavu”. Stoga je uvod svojevrsni mamac pomoću kojega imamo priliku privući pažnju gledatelja ili je zauvijek izgubiti. 

U nastavku donosim ideje za stvaranje hooka. Video možeš započeti:

 • konciznom izjavom o čemu će biti riječ u videu, 
 • postavljanjem pitanja vezanog uz temu, 
 • iznošenjem kontroverznog/ čvrstog/ neočekivanog stava o temi, 
 • kreiranjem boli tako što ćeš u svega nekoliko sekundi opisati problem i neugodno stanje s kojim se tvoj gledatelj trenutno susreće ili pak 
 • blooperom.

2. Sažeto pokaži svoju ekspertizu/vještine/talente u središnjem dijelu videa.

Razrada je "meso" skripta - glavni razlog zbog kojega je publika kliknula na tvoj video. To je dio videa u kojemu imaš mogućnost iskazati svu svoju genijalnost, stručnost, talente. Budi zabavna, razvij svoj jedinstven stil komunikacije i budi straight-to-the point.

3. Pozovi gledatelje na akciju. 

Ovisno o tome je li tvoj video edukativni ili sadrži i prodajne elemente; o kakvoj se temi radi te na koji način želiš motivirati gledatelje za daljnji korak - za kraj ćeš ih pozvati na akciju. U jednom će videu to biti poziv da ostave komentar u obliku odgovora na specifično pitanje koje si im postavila, u drugom će to biti poziv da video podijele na svom profilu ako im se svidio, a u trećem ćeš ih možda pozvati da ti se jave za rad s tobom 1:1.

4. Napiši kvalitetan naslov.

Ako naslov videa nije dovoljno zanimljiv, publika vrlo vjerojatno neće ni kliknuti na njega. Glavna svrha svakog kvalitetnog naslova je postaviti očekivanje i potaknuti znatiželju gledatelja. Najlakši način da vidiš što funkcionira tako je da istražiš što tvoja publika najčešće pretražuje na YouTubeu te kakvi videi u tvojoj branši imaju najviše pregleda.

5. Dizajniraj atraktivnu naslovnu fotografiju [eng. thumbnail].

Naslovna fotografija je, uz sam naslov, najčešće glavni razlog na osnovu kojega publika donosi odluku hoće li pogledati video ili ne. Za dizajn thumbnaila nije ti potrebno poznavanje kompleksnih i naprednih alata poput Photoshopa - tu su i besplatne, jednostavne i kvalitetne alternative poput Canve

Bonus savjeti: 

1. Snimaj u segmentima. 

Ako u svoja videa želiš dodati dinamiku, najlakši način da to učiniš je podijeliti skript na određen broj segmenata koje ćeš snimati na zasebnim mjestima.

2. Inkorporiraj b-roll i ostale vizualne elemente u video.

Unaprijedi svoj storytelling kroz snimanje dodatnih materijala i video editingB-roll svaka je dodatna snimka koja nadograđuje tvoju glavnu snimku. Videa obogati tekstom, grafičkim elementima, fotografijama, emojijima, animacijama i tako povećaj retenciju publike u svojim videima.

3. Obogati video glazbenom pozadinom i zvučnim efektima. 

Zvuk u videu stvara i do 50% doživljaja. Pozadinska glazba i zvučni efekti upotpunjuju atmosferu i pojačavaju angažman gledatelja.

Sve o kreiranju zabavno-edukativnog videosadržaja za društvene mreže saznaj na https://enarajic.com/video-start-online-program/.

+14 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Za snimanje YouTube videa koje smo počeli koristiti kod nas u redakciji potrebno je osigurati sljedeće:

 1. snimatelja,
 2. mobitel (po mogućnosti s boljom ili najboljom kamerom i modalitetom video snimanja),
 3. softver za post-produkciju (naša preporuka YouCut),
 4. otvoren YouTube account,
 5. službeni app za upload / slanje video sadržaja s mobitela na Vaš YT račun - klasična YouTube aplikacija,
 6. službeni app za upravljanje poslanim video sadržajem na Vašem YT računu - YouTube studio
Kada snimite različite video sadržaje s nekog događaja, prvo je potrebno te video sadržaje posložiti u post-produkciji u aplikaciji za naprednim manipuliranje video sadržajem što možete i na samom mobitelu (iako je kvalitetnije to napraviti na računalu). Nakon toga klasičnom YouTube aplikacijom pripremljen i gotov video pošaljete na svoj YouTube kanal, te nakon toga službenom aplikacijom za upravljanje video sadržajem na Vašem YT računu podesite razne sitne, ali važne postavke Vašeg videa da bi bio lakše pronađen.
Marin Duganđija od
Tako je! Danas ima i na Android mobitelima dobrih i besplatnih programa za uređivanje videa i svakako Vam preporučam baš taj isti - YouCut. Baš je dobar! :)

Evo link: https://youcut.pro/
+6 glasa
Kuzma Topić od
Youtube je servis koji ima veliku podrsku za formate i rezolucije, sa tehnicke strane nisan jos naisa na vide format koji od njihove strane nije podrzan.

Problem youtube-a je sta se svake minute uploada priko 80 sati video materijala tako da nije lako isplivat u svoje toj kolicini videa. Da bi postali zanimljivi publici i podigli broj ucitavanja vasih video materijala treba odskocit sto sadrzajem sto kvalitetom materijala kojega nudite. Odabrati ciljanu publiku i prilagodavat se njima sa sadrzajem kojega nudite.

A sta se tice ostalog samo uploadate video i youtube se pobrine za sve ostale konverzije pretvaranja i sve sta triba.
Ivana Mačić 31.05.2016. pitanje u rubrici Web Dizajn od Ivana Mačić Kako postaviti video na Vimeo?

Slična pitanja

2 odgovora 715 👀
2 odgovora 479 👀
2 odgovora 1.0k 👀
2 odgovora 845 👀
Ivana Basar 09.09.2020. pitanje u rubrici Internet od Ivana Basar
1 odgovor 1.9k 👀
Goran Dren 11.02.2014. pitanje u rubrici Internet od Goran Dren
1 odgovor 500 👀
Znatkica 04.11.2020. pitanje u rubrici Internet od Znatkica
3 odgovora 592 👀
1 odgovor 1.2k 👀
Ivana Mačić 31.05.2016. pitanje u rubrici Web Dizajn od Ivana Mačić
1 odgovor 451 👀
Adriana Murtić 25.09.2020. pitanje u rubrici Umjetnost i kultura od Adriana Murtić
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.3k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...