Suzanna Marić u rubrici Internet od

U kojim se sve oblicima pojavljuje neka lažna nagradna igra na mobitelima, na internetu i slično? One koje su u biti prevara...

Da znamo sve oblike i da ih imamo tu na jednom mjestu.

Mehmed Handžić Rasta od
lažnjaka oko nas ... manijaka i ibera‌

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Marsel Antunović od
odabran od Suzanna Marić
 
Najbolji odgovor

Nažalost, postoji mnogo različitih oblika lažnih nagradnih igara koje se pojavljuju na mobilnim uređajima, internetu i drugim platformama. Ove prevarantske sheme često pokušavaju privući korisnike nudeći privlačne nagrade, ali zapravo su osmišljene da izvuku informacije ili novac od žrtava. Evo nekoliko čestih oblika lažnih nagradnih igara:

 1. Lažne lutrije: Korisnicima se šalju poruke ili e-mailovi u kojima im se kaže da su osvojili velike iznose novca ili dragocjenosti u lutriji koju nikada nisu sudjelovali. Da bi primili "nagradu", traži im se da plate naknade ili podatke kako bi se "procesirala isplata".

 2. Lažni darovi i nagrade: Korisnicima se obećavaju besplatni proizvodi, darovi ili nagrade, ali prvo moraju podijeliti osobne podatke, podatke o kreditnoj kartici ili napraviti određene akcije koje rezultiraju troškovima.

 3. Klikabilni oglasi: Na internetu se mogu pojaviti oglasi koji obećavaju velike nagrade za "samo jedan klik". Kada korisnik klikne na oglas, može biti preusmjeren na web stranicu koja traži njihove osobne podatke ili da plate troškove.

 4. Lažne ankete i upitnici: Korisnicima se može reći da su odabrani za sudjelovanje u anketi ili upitniku kako bi osvojili nagradu. Međutim, nakon što ispune anketu, može im biti zatraženo da podijele osjetljive informacije ili da plate kako bi dobili nagradu.

 5. Prevarantske mobilne aplikacije: Postoje aplikacije koje obećavaju nagrade, popuste ili besplatne proizvode, ali nakon instalacije i registracije mogu tražiti osjetljive podatke ili naplaćivati skrivene troškove.

 6. Lažne nagradne igre na društvenim medijima: Korisnici mogu biti pozvani da sudjeluju u nagradnoj igri na društvenim medijima gdje trebaju dijeliti osobne podatke ili lajkati, komentirati i dijeliti sadržaje kako bi "osvojili" nagradu.

 7. Phishing poruke: Korisnicima se mogu slati lažne e-mail poruke ili tekstualne poruke koje izgledaju kao da su od poznatih tvrtki i koje traže osobne podatke, lozinke ili druge osjetljive informacije kako bi "potvrdili svoj identitet" i osvojili nagradu.

 8. Lažni oglasi za posao: Ponekad se pojavljuju oglasi za lažne poslove ili prilike za zaradu koji zapravo vode do prevarantskih nagradnih igara.

Kako biste se zaštitili od ovakvih prevara, važno je biti oprezan i provoditi sljedeće korake:

 • Provjerite izvor: Provjerite autentičnost nagradne igre ili ponude. Provjerite web stranicu ili profil društvenih medija tvrtke koja nudi nagradu.

 • Nemojte dijeliti osjetljive podatke: Nikada ne dijelite osobne podatke, financijske informacije ili lozinke putem e-maila, poruka ili neprovjerenih internetskih stranica.

 • Budite sumnjičavi prema "premijama" za ulaz: Ako je potrebno da platite za sudjelovanje ili osvojite nagradu, to bi mogao biti znak prevara.

 • Istražite online: Ako primijetite sumnjive ponude, pretražite na internetu da biste provjerili ima li drugih korisnika koji su imali negativna iskustva.

 • Koristite pouzdane izvore: Ako se prijavljujete za nagradnu igru ili ponudu, koristite službene web stranice ili aplikacije tvrtke.

Sjetite se da je važno ostati oprezan i skeptičan kada se radi o nagradnim igrama i ponudama koje zvuče previše dobro da bi bile istinite. Uvijek se obratite tvrtki izravno ili istražite temeljito prije nego što podijelite svoje osobne podatke ili izvršite plaćanja

Slična pitanja

1 odgovor 927 👀
3 odgovora 616 👀
1 odgovor 89 👀
3 odgovora 2.4k 👀
Lovro Gorup 01.10.2020. pitanje u rubrici Zabava od Lovro Gorup
1 odgovor 354 👀
Lovro Gorup 01.10.2020. pitanje u rubrici Zabava od Lovro Gorup
2 odgovora 754 👀
2 odgovora 114 👀
2 odgovora 131 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...