272 pregleda
Frenki (Ilija) Atajić u rubrici Vjera i religija od Frenki (Ilija) Atajić
uređen od Znatko

Biblija ne spada u arheologiju, ali kod traženja odgovora na mnoga pitanja iz prošlosti za potpuni odgovor mora se odgovoriti na  svih 4 pitanja : tko - kad - kako i zašto ...
Mene zanima bar osnovno - tko je napisao, kad i gdje..

Ivona Jagatić od Ivona Jagatić
Zapravo Biblija spada u arheologiju. Postoji posebna grana " biblijska arheologija".
Posebno ima veze sa kumranskim spisima.
Ali prije svega je Biblija vjerska knjiga.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+12 glasa
Adriana Horvat od Adriana Horvat
uređen od Adriana Horvat

Biblija se sastoji od Starog (46 knjiga) i Novog Zavjeta (27 knjiga), a pisana je u razdoblju od dvije tisuće godina na tri različita jezika (hebrejskom, grčkom i aremejskom). Vjeruje se da je Mojsije prve knjige napisao između 1445. i 1405. godine pr. Kr., a zadnju je knjigu apostol Ivan napisao između 94. i 96. godine. Sveto Pismo nadahnuto je Božjom riječi, a večina knjiga ukazuje tko je ljudski autor. Mojsije je napisao Petoknjižje, Knjiga proroka Izajije (Izaija) i druge proročke knjige imaju ime svojeg autora (Jona, Jeremija, Hošea, Zaharije...), Poslanice Rimljanima, Korinćanima, Efežanima (apostol Pavao), Jakovljeva poslanica (Jakov), Evanđelja (apostoli Ivan, Matej, Marko, Luka), Knjiga Otkrivenja (Ivan). Dakle večina knjiga ukazuje na ljudskog autora ili se pak u tekstu može zaključiti o kome se radi.  Na vaše pitanje gdje je ona napisana, mislim da svi nekako logično znamo koja su područja koja su obuhvaća Sveto Pismom (današnji Izrael, Egipat) i gdje su ljudski autori živjeli.

Borna Matić od Borna Matić
Detaljno. Bravo +1 glas
+12 glasa
Ivona Jagatić od Ivona Jagatić
Biblija, Tora (Petoknjižje) je napisao Mojsije, ostatak su pisali Jahvisti (Jhwh), te elohisti (elohim, hebr. Bog). Oni su pisali Bogom nadahnuti, Bog je pisao kroz njih. Osim nadahnuća u Bibliji imaju svjedočenja i predaje te prispodobe.
Fran Kolačko Šćuric od Fran Kolačko Šćuric
Jesi ti TLDR ovih dugih odgovora?
Ivona Jagatić od Ivona Jagatić
Ja sam prvostupnik teologije.  Znam svoju struku. Uostalom kada napišem dugi tekst, ljudi se uhvate za jednu od gugol riječi da je hejtaju.

Također nije cijela Biblija pisana na 3 različita jezika, već imamo Stari Zavjet na hebrejskom, Novi na grčkom, zatim " Septuaginta", prijevod (Biblije) 70-orice na grčki, onda dolazi Vulgata koja je latinski prijevod. Martin Luther tek prevodi Bibliju na narodni jezik (njemački) kako bi bila svima dostupna.
Novi zavjet ne postoji u hebrejskoj Bibliji, budući da je ona isključivo za Židove.
Dina Kljajić od Dina Kljajić
Super odgovor
Ivona Jagatić od Ivona Jagatić
Hvala      :)
+6 glasa
Ana Hršak od Ana Hršak

Biblija, koja je sastavljena od Stare i Nove Zavjeta, sadrži tekstove pisane tijekom različitih razdoblja. Različiti autori, uključujući proroke, kraljeve, svećenike, pjesnike te apostole i učenike Isusa, doprinijeli su raznolikosti sadržaja.

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...