144 pregleda
Frenki (Ilija) Atajić u rubrici Priroda od Frenki (Ilija) Atajić
promjena rubrike od Znatko
Dali su dijelovi raspadutog meteorita traženi na tržištu - ako jesu, kolika im je cijena,
posjedujem par komada - provjereni u aerhološkom muzeju na zrinjevcu (preko - veze)..
dali je u rangu zlata -- manje - više ...
Borna Matić od Borna Matić
Sumnjam da vrijede kao zlato. Čisto sumnjam. Nadam se da će netko u odgovoru to i potvrditi.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Adriana Horvat od Adriana Horvat

Dijelovi meteorita izrazito su traženi kako za privatne kolekcije tako i za kolekcije muzeja (znanastvene kolekcije). Što je utjecalo na razvoj ilegalnih tržišta. Cijena ovisi o veličini, vrsti i rijetkosti meteorita. Jedan lunarni kamen od 5,5 kg bio je prodan na aukciji s početnom cijenom od pola milijuna dolara. Postoje online stranice na kojima se možete informirati o tržištu i samoj ponudi (ostavit ću link u komemtaru).Tako na stranici koja se bavi prodajom takvih dijelova jedno metoritsko željezo (13 g) ima cijenu oko 130 eura ili kameni meteorit (170 g) ima cijenu oko 250 eura. Također u Zagrebu se održava, u lipnju 2024. godine, sajam Mineral Expo na kojem imate i primjerke meteorita te možete pogledati što tržište nudi. 

Što se tiče usporedbe s cijenom zlata. Zlato je ipak bolja investicija i skuplje je pa tako cijena jedne zlate poluge od 10 g iznosi oko 600 eura. 

+7 glasa
Marsel Antunović od Marsel Antunović

Dijelovi meteorita, posebice rijetki i značajni primjerci, mogu biti traženi i cijenjeni među kolekcionarima i znanstvenicima. Međutim, cijena meteorita varira ovisno o različitim faktorima kao što su rijetkost, veličina, tip meteorita, njegova povijest i geološka važnost te tržište za takve artefakte.

Cijena meteorita može biti iznimno široka i varirati od nekoliko dolara po gramu do stotina, pa čak i tisuća dolara po gramu za neke iznimno rijetke i značajne primjerke. Neki meteoriti su postali prilično rijetki zbog ograničene količine dostupnog materijala, posebno ako je meteorit pao na Zemlju prije mnogo godina ili stoljeća.

Ključni faktori koji utječu na cijenu meteorita uključuju:

  1. Rijetkost: Ako se radi o rijetkom tipu meteorita ili ako je taj meteorit pao nedavno i ima malo dostupnih primjeraka, to može povećati njegovu vrijednost.

  2. Veličina i cjelovitost: Veći i netaknuti dijelovi meteorita često imaju veću cijenu.

  3. Tip meteorita: Postoje različite klase meteorita kao što su kameni, željezni, i stjenoviti-hrđavi meteoriti, a cijene se mogu razlikovati ovisno o tipu.

  4. Povijest i značaj: Ako je meteorit pao na neko značajno mjesto ili ako ima znanstvenu važnost (npr. sadrži rijetke minerale ili je povezan s posebnim događajem), to može utjecati na njegovu cijenu.

  5. Interes kupaca: Kolekcionari, znanstvenici i entuzijasti mogu biti spremni platiti veću cijenu za određene primjerke meteorita, ovisno o svojim interesima i svrsi (kolekcija, istraživanje, edukacija).

U usporedbi s cijenom zlata, većina meteorita nije u rangu zlata po cijeni po gramu. Zlato je vrlo cijenjeni plemeniti metal s dugom povijesti kao trgovinska roba i ulaganje, te cijena zlata po gramu može biti znatno veća nego cijena većine meteorita.

Ako posjedujete komade meteorita i želite saznati njihovu vrijednost, preporučujem da se posavjetujete s numizmatičarima, geolozima ili kolekcionarima meteorita koji su upućeni u tržište meteorita i mogu vam dati preciznije informacije o vašim specifičnim primjercima.

Slična pitanja

2 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
28. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.0k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...