Monika Kiris u rubrici Obrazovanje od

Kako ljetni stil života s djecom promijeniti, odnosno vratiti u rutinu početkom škole (u jesen)?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od

Zdrave navike za uspjeh: Kako ljetni stil života utječe na školsku rutinu

Tijekom ljetnih mjeseci, usmjeravamo se prema zdravim navikama, a početak nove školske godine pruža priliku za usvajanje novih korisnih navika i nastavak onih koje ste prakticirali tijekom ljeta.

Cijela obitelj bi trebala posvetiti dovoljno vremena odmoru i kvalitetnom snu, pripremi nutritivnog doručka, učenju, igri i drugim zabavnim aktivnostima. S obzirom na to da je potrebno određeno vrijeme za prilagodbu na novi raspored, obitelj bi trebala razmotriti postupno usvajati redovni raspored, kroz tjedan-dva. 

Doručak je važan jer pozitivno utječe na kognitivne sposobnosti tijekom školskog dana. Istraživanja pokazuju da redovito doručkovanje poboljšava praćenje nastave, olakšava usvajanje novih informacija i povećava koncentraciju. Doručak ne mora biti kompliciran; fokus bi trebao biti na cjelovitim žitaricama, voću, povrću, fermentiranim mliječnim proizvodima s probioticima te izvorima proteina poput jaja.

Igra je prirodna za djecu i ona kroz igru uče i razvijaju se, istražujući svijet oko sebe. Kako bi se olakšao povratak u školu, potičite druženje s vršnjacima iz razreda. Druženje na otvorenom, umjesto pred ekranima, omogućuje djeci slobodno kretanje i kvalitetno provedeno vrijeme.

Za zdrav san, preporučuje se eliminacija svjetlosnih izvora koji bi mogli ometati san kod djece. Važno je izbjegavati intenzivne fizičke aktivnosti prije spavanja, koje bi mogle razbuditi djecu.

Uz pažljivu prilagodbu i postupan prelazak na redovni raspored te naglasak na nutritivnom doručku, kvalitetnom snu i važnosti igre, možete osigurati da se djeca uspješno vrate u školsku rutinu, potičući njihov razvoj, koncentraciju i radost prema učenju.

foto: Jana Cvetko / Komunikacijski laboratorij

Slična pitanja

1 odgovor 94 👀
1 odgovor 228 👀
1 odgovor 200 👀
2 odgovora 746 👀
1 odgovor 4.3k 👀
1 odgovor 713 👀
1 odgovor 579 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.2k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...