283 pregleda
Frenki (Ilija) Atajić u rubrici Jezik i govor od Frenki (Ilija) Atajić
uređen od Znatko
Inke su koristile svoje pismo - brojeve u jednoj nizalici čvorova, koje je bilo efikasnije od današnjeg - kad je umrla zadnja osoba koja je znala prevoditi navedno..?
Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
Dotična  Mega Novinarka u  Zntku mi zaprijeti ,,prijavom ,, prije 20.min.. i nije izdržala da nije prijavila ovo pitanje - bez da se umješala u odgovor ili komentar - ali, eto , kad ja napišem da se nešto dešava na osobnoj razini, nisam to napisao , tek tako. Poz. g. Dina.
Znatko od Znatko
Poštovani, prijavu smo prihvatili samo za gramatičko ispravljanje glavnog pitanja jer korisnici traže gramatički ispravan sadržaj. Također, u takvom slučaju samo ispravljamo glavno pitanje, a u pravilu - ne i opis pitanja. Vaše pitanje i dalje ostaje. Srž pitanja ostaje netaknut.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Adriana Horvat od Adriana Horvat

Quipu je sustav pomoću kojeg su Inke i plemena na području Anda bilježili podatke. Sustav se sastoji od vunenog konopca na kojem su vezani drugi konopci različitih veličina, boja, a na sebi imaju čvoriće. Prema tome quipu nije zapravo pravo pismo jer ne sadrži fonološke jedinice. 

Ovak je sustav izašao iz služne upotrebe, ali ga dan danas koriste u ruralnim poručijma Perua i Bolivije kao kulturnu baštinu te u ritualima.

Adriana Horvat od Adriana Horvat
uređen od Adriana Horvat
Za sve one kojima je nejasan odgovor preporučam da si pročitaju ovaj nazovimo članak u kojem piše da se  sistem još uvijek koristi u ruralnim pordučijma Perua i Bolivije. Uostalom presudite sami.
I još jedan savjet za sve, ova platforma je zabavnog i informativnog karaktera te ne treba komentare uzimati previše k srcu.
https://www.machutravelperu.com/blog/quipu
Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
Ima odgovor smisla - samo što je izvućen zakljućak da judi još prakticiraju navedeno pismo - podjelio sam jedan yu-tube uradak , vrlo profesionalan - tko hoće neka pogleda - na žalost, više ne postoji osoba koja može mročitati to pismo jer Beneš (koji je stradao u češkoj - pod nejanim okolnostima) je godinama radio na odgonetavanju istoga putovao je više puta u peru - jer radi se o nekih 300.kk zlata koje je zakopano i samo se čitajuči to pismo može doči do istoga - moja osobna veza sa navedenim slučajem je minorna - majka mi je djevojački - beneš iz češke, a nasljednik carstva inka je sakriven u češkoj - dobio je prezime beneš - duga prića - pogledaj dokumentarac i - prosudi.
Mario Bedeković od Mario Bedeković
Sviđaju mi se ovi odgovori gdje krene rasprava. Imaju srce i dušu :)
Znatko od Znatko
Hvala Adriana na komentaru s kojim se itekako slažemo: "I još jedan savjet za sve, ova platforma je zabavnog i informativnog karaktera te ne treba komentare uzimati previše k srcu."
Mehmed Handžić Rasta od Mehmed Handžić Rasta
sigurno ima tko ce da zna citati ...
javiti ce se taj i taj
nemas da brigas

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...