48 pregleda
Frenki (Ilija) Atajić u rubrici Društvo od Frenki (Ilija) Atajić
uređen od Znatko
Raspadom rimskog carstva nazapadno i istočno - bizant - zapadno je propalo 900.g prije istočnog, s obzirom da se radi o skoro tisuču godina razlike - koje su to mane a koje prednosti, jednog u odnosu na drugo..

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Marin Duganđija od Marin Duganđija

Koliko se sjećam iz škole - Zapadno Rimsko Carstvo je propalo 900 godina prije Istočnog (Bizantskog) Carstva jer je jednostavno bilo slabije razvijeno.

Uzmite u obzir da je istovremeno Zapadno Rimsko Carstvo bilo izloženo većim prijetnjama od Istočnog Carstva. Na zapadu su se nalazila plemena - Germani i Huni - koji su često napadali Zapadno Carstvo. S druge strane pak, Istočno Carstvo je bilo zaštićeno s ČAK 3 strane morem - tu nije bilo tako puno mogućih napada! Dok su na kopnu imali manje agresivne susjede! :) Na neki način, Zapadno je štitilo Istočno od barbarskih plemena.

Dalje... Zapadno Carstvo je bilo veće i manje gusto naseljeno. Njegova je ekonomija bila više bazirana na - poljoprivredi. Istočno Carstvo je bilo manje - a gusto naseljeno. Njegova je pak ekonomija bila više bazirana na - trgovini i zanatima. To bi moglo značiti da je Zapadno Rimsko Carstvo je bilo ekonomski slabije od Istočnog Carstva. Ono što sam prvo gore napisao.

I što još... Politička (ne)stabilnost. Zapadno Rimsko Carstvo je bilo politički nestabilno. Unutrašnja previranja i te fore. A jasno, čim je Istočno Carstvo bilo politički stabilnije - znači jača centralizacija koja se duže održava na vlasti.

Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Engage in a new social, business and technological revolution

Zagreb
19. i 20. 10. 2023.

KUPI ULAZNICU
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.0k pitanja

19.0k odgovora

6.1k komentara

1.5k korisnika

...