Marko Delivuk u rubrici Poslovanje od
koliko mislite da je to kontraproduktivno za moju tvrtku? Znamo da nepotizam nije dobar, pa da li da to bude netko vanjski ili da napravim prijenos poslovanja d.o.o. tvrtke na svoje potomke ili na ženu? ili sve?

ili ako prenesem poslovanje svoje d.o.o. firme svima, neki bi se - već ih vidim - mogli naljutit? Više ili manje.

Imate iskustva to tako s članovima obitelji?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+11 glasa
Suzanna Marić od
odabran od Marko Delivuk
 
Najbolji odgovor

Kao i sve ovo što ste pitali ovdje, prijenos poslovanja poduzeća na članove obitelji je proces koji može biti vrlo izazovan za sve vas uključene, jer je prisutan niz emocija i potencijalnih problema. Da ne spominjem utjecaj na poslovanje, radnike, itd.

Rekla bi da Vam je tu najlošije rješenje da poduzeće samo prepustite članovima obitelji (ili bilo kojim nasljednicima) a da onda oni nepripremljeni naslijede poduzeće koje ste Vi stvorili, a oni za njegovo upravljanje nemaju - niti interesa niti potrebnog znanja.

Najčešća greška je da vlasnici poduzeća ne vide moguće poteškoće. Zato bih Vam ih navela ovdje. Vi ste kao vlasnik često subjektivan i ne propitkujete volju svojih članova obitelji. Tako ste vrlo neobjektivni u procjeni sposobnosti članova obitelji, a to su najčešće u praksi - djeca! A zbog svoje emotivne vezanosti uz poduzeće i djecu, ne vidite mogući veliki problem.

Da bi se izbjegle ove greške, važno je da proces prijenosa temeljito pripremite. Kao roditelj, trebate preuzeti inicijativu i uključiti članove obitelji (djecu?) u razgovor o prijenosu. Ali ovo bih Vam svakako preporučila - trebate potražiti pomoć vanjskih stručnjaka i čak povjerljivih prijatelja. Nekoga tko će biti objektivan u cijelom ovom procesu.

Najbolji savjet je angažirati stručnjaka za prijenos poslovanja. Neki Vam se tu i nude na Znatku. Stručnjak će pomoći Vama kao roditelju, ali i članovima obitelji (djeci) da razumiju složenost ovog procesa i da donose dugoročno dobre odluke.

Konkretni savjeti za uspješan prijenos poslovanja na članove obitelji

 • Rano započnite proces planiranja
  Ne čekajte dok članovi obitelji ne završe školovanje ili dok ne budu spremni preuzeti odgovornost za poslovanje
 • Osigurajte da članovi obitelji imaju odgovarajuću edukaciju i iskustvo
  Članovi obitelji trebaju imati znanja i vještine potrebne za uspješno vođenje poslovanja
 • Dajte članovima obitelji dovoljno vremena da se pripreme za prijenos
  Ne forsirajte ih nimalo (!!!) da preuzmu poduzeće prije nego što su spremni
 • Stvorite transparentan i pošten proces prijenosa poslovanja
  Članovi obitelji jednostavno moraju imati jasnu sliku o tome što se očekuje od njih
 • Osigurajte svima podršku i mentorstvo
  Kao što treba i Vama, tako i članovi obitelji trebaju pomoć i podršku Vas kao roditelja, ali i drugih iskusnih osoba
+6 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od
Firmu možete za života preneti na vašu obitelj - svakome koliko smatrate da mu pripada od % udjela, ali, morate napraviti novi osnivački ugovor - odrediti članove nadzornog odbora - predsjednika nadzornog odbora i obavezno, da u osnivačkom ugovoru, bude naznačeno, na koji se način u budučnosti bira direktor ili ako jednog dana postane dioničko društvo - kako se bira predsjednik uprave firme - naj bolje je javnim natječajem.
Marin Duganđija od
MEni se čini da je čovjek je više zabrinut nego što izgleda da ga zanima pravno kako to napraviti.‌
Frenki (Ilija) Atajić od
I meni Marine - sva pitanja su mu polovična - nema ono bitno , čime se firma bavi, kako da se javi menađer, koji je u IT sektoru, ako se npr. radi o poljoprivredi - djelujemi, kao da je u nekoj panici, - prodao bi firmu - dao bi ju nasljednicima ili bi zaposlio menađera - to se u praksi tako i dešava - cijeli život samo radiš, skupljaš, ne zanimaju te ove ,,,sitnice,, i kad osjeti da je vrijeme za mirovinu, razmišlja - kome i kud sa firmom.‌
Mario Bedeković od
Slatke brige bogatih :)
–1 glas
Marina Polić od
moja prijateljica iz Zagreba je odrasla u malom selu u Slavoniji... preselila se u grad kako bi studirala.... cini mi se bas ambiciozna... borbena... aktivna je u studenstik udrugama, vidim da želi uspjeti u zivotu. medzutim.... njezina je obitelj skromna. ne dobiva novac bas

kad je razgovarala sa samnom o svojim snovima - rekla mi je da je oduvijek sanjala da ima bogatog tatu. koji bi joj mogao prepustiti svoje bogato poduzece. ona bi htjela tako biti bogata... i htjela bi nastavila voditi poduzece. nije razmažena, znate

ja mislim da je njezin san pomalo nerealan jer joj je je otac.... ono - obican covjek koji je radi kao radnik. u nekoj tvornici. ne nzanam jel isplačuju place

nekima je to san - a neki ne znaju sto bi u zivotu

Slična pitanja

2 odgovora 3.0k 👀
2 odgovora 1.1k 👀
2 odgovora 227 👀
1 odgovor 74 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...