Monika Kiris u rubrici Pravo od
uređen od Znatko

Što Europski sud za ljudska prava misli o povredi prava na poštovanje obiteljskog života oca i djeteta?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Nova presuda ESLJP – Z protiv RH

Hrvatski sudovi nisu dovoljno obrazložili odluke kojima su odbili zahtjev podnositelja temeljem Haške konvencije o građansko-pravnim aspektima međunarodne otmice djece

Europski sud za ljudska prava je 1. rujna 2022. objavio presudu kojom je utvrdio da je podnositelju Z., ocu četvero maloljetne djece, povrijeđeno pravo na poštovanje njegovog obiteljskog života jer domaći sudovi nisu naveli relevantne i dostatne razloge za svoje odluke kojima su odbili njegov zahtjev za vraćanje djece temeljem Haške konvencije o građansko-pravnim aspektima međunarodne otmice djece (dalje: Haška konvencija).

Podnositelj je pred hrvatskim sudovima tražio vraćanje svoje djece u Njemačku gdje su s njim živjela prije nego ih je njihova majka odvela na ljetne praznike u Hrvatsku i tamo nezakonito zadržala. Općinski građanski sud u Zagrebu je temeljem činjenice posljednjeg redovitog boravišta djece primijenio njemačko pravo. Prema tom pravu u konkretnom slučaju roditeljsku skrb nad djecom imala je isključivo majka zbog čega ona nije mogla nezakonito zadržati djecu u Hrvatskoj u smislu Haške konvencije. Stoga je sud odbio zahtjev podnositelja. Podnositelj je u svojoj žalbi prigovorio da su djeca rođena u Hrvatskoj te da je prema hrvatskom zakonu on automatski stekao roditeljsku skrb koju nije mogao izgubiti samom činjenicom preseljenja u Njemačku.

Europski sud je utvrdio da je ovaj prigovor podnositelja bio ključan za utvrđivanje nezakonitosti zadržavanja djece u Hrvatskoj. Stoga je propust Županijskog suda u Zagrebu, a kasnije i Ustavnog suda Republike Hrvatske da daju konkretan, izričit i obrazložen odgovor na ovaj prigovor podnositelja bio dovoljan da Europski sud zaključi da je podnositelju povrijeđeno pravo na poštovanje obiteljskog života. Stoga je podnositelju dosudio iznos od 11.000 EUR na ime nematerijalne štete te iznos od 1.100 EUR na ime troškova.

Europski sud je posebno napomenuo da se ova presuda ne može tumačiti na način da se od Republike Hrvatske zahtijeva da sada vrati djecu u Njemačku.

Ova presuda još nije konačna. Postat će konačne ukoliko niti jedna od strana u postupku u roku od tri mjeseca od dana njezine objave ne podnese zahtjev za preispitivanje presude pred velikim vijećem.

Presuda je dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnice.

Slična pitanja

1 odgovor 217 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...